Go'kväll alla fina! Vill tipsa om den geniala appen "Gårdsbutiker".
Morötterna visar Gårdsbutiker nära dig!
Närodlat och närproducerat... Klickar jag på en morot kommer butiken upp och visar vad den säljer!
Hur Smart och Bra är inte denna app!! Älskar't!! Tänk så miljövänligt och bra.
Jag har tidigare skrivit om Britta och Lennarts lammkorv... så god.
Se HÄR vilken fin utmärkelse de fick i år!
Bjuder på ett enkelt och gott recept med lammkorv...
Pasta med lammragu och parmesan.
- Finhacka 1 schalottenlök. Halvera 1 fänkål och finstrimla den. Skär lammkorvarna i små bitar. Fräs allt i olivolja i en rymlig stekpanna. Krydda med 1 1/2 tsk torkad rosmarin, 1/2 tsk salt och 2 krm grovmalen svartpeppar. Fräs 1-2 min.
- Tillsätt 1 msk tomatpuré, 1/2 msk flytande honung och 1 förp krossade tomater. Låt puttra 4-5 min.
- Finhacka 1/2 kruka timjan. Blanda kokt pasta med 1/2 ask persilja, timjan och lammragu.
- Servera toppad med flagad parmesan.
- Smaklig måltid!
Ute på Vikbolandet nära mig ligger fina Visätter Kalkongård... se HÄR!
De vann i TV-programmet "Sveriges skönaste gårdar".
Till söndagsmiddag bjöd jag på...
Kalkonwallenbergare med citronpuré och smörstekta ärtor o salladslök
- Blanda ca 250 g kalkonfärs, 2 äggulor, 1 msk mjölk, 1 msk ströbröd, 1/2 tsk salt och 1 krm grovmalen svartpeppar i en bunke.
- Forma färsen till 2 biffar. Lägg ströbröd på en tallrik. Vänd biffarna i ströbröd och stek på båda sidor i smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-12 min.
- Citronpuré: Mosa den kokta potatisen. Blanda ner 1 msk smör, 1 1/2 dl mjölk, finrivet skal och 1½ msk pressad saft från 1 citron. Vispa till ett mos med elvisp. Smaka av med lite vitpeppar och salt.
- Hetta upp lite smör i en stekpanna. Lägg i 1/2 knippe salladslök hackad och och blanda ner 250 g gröna ärter (tinade). Stek 1-2 min. Krydda med salt och 5-peppar.
- Servera kalkonwallenbergare med citronpuré och smörstekta ärter o salladslök.
- Lycka Till!
Igår lagade vi maten tillsammans mannen och jag. Det tycker jag är kul!
Kinesisk lax med plommon- och ingefärssås, jasminris och mangosalsa.
Det blev riktigt gott... gillar asiatiska smaker.
- Tärna ett plommon. Finhacka en vitlöksklyfta och en bit ingefära (1 msk). Fräs allt i lite olivolja i en liten kastrull. Tillsätt 1 1/2 msk socker, 1 msk kinesisk soja, 1/2 tsk sambal oelek och 1 dl vatten. Låt sjuda 6-7 min. Mixa såsen slät med stavmixer.
- Kryddblandning: blanda 1/2 tsk paprikapulver, 1/2 tsk socker, 1/2 tsk malen ingefära, 1/2 tsk malen koriander och 1 1/2 krm salt i en skål. Skär laxfilé i portionsbitar. Krydda filéerna med kryddblandningen och bryn runtom i lite olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-13 min.
- Strimla 1/2 knippe salladslök. Lägg i en skål och blanda med 1/2 förp mango, finrivet skal och pressad saft från en lime. Krydda med örtsalt och fin olivolja.
Pampiga gladiolus står sig länge... eller sabellilja som jag alltid sa förr.
Undrar varför de har bytt namn? De höjer glamfaktorn och har snart stått här i en hel vecka!
Smaker sprider glädje och mat hör hösten till.
Önskar dig en God Kväll!
Kram till alla... Anna
♥
(Bilder fotade av mig)