måndag 25 januari 2021

Svensk husmanskost!

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska vi alla fortsätta att hålla avstånd från varandra ett tag till. 
Max 45 personer i vår mataffär. Segt... men det är bara att hålla i och hålla ut! 
Snart är januari över och vi ska bara passera korta månaden februari. 
Sedan är våren inte långt borta och vaccineringen igång. Ljuvligt!


 Middagstips på vardagsmat 
Jag bjuder gärna på en mustig köttgryta eller en fisk- och skaldjursgryta. 
Lätt som en plätt! Allt i ett som puttrar på spisen. Den klassiska kalopsen fyller mig med välbehag. 
Mört kött, spänstiga morötter och lök fräser jag med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn. 
Det blir till en komplett och gudomlig middag serverad med kokt potatis och inlagda rödbetor. 


Det är lagerblad och kryddpeppar som kännetecknar smaken för en kalops.
Fler klassiska goda grytor är sjömansbiff (mamma bjöd på det när hon var 90 år, se HÄR!) och dillkött!

Eller en vintergod fiskgryta med sting... mums fillibabba! 


Lax, torsk, äpple, fänkål, morot, tomat och chili till kokt potatis... 

Gör så här: Hacka lök och vitlök, stek långsamt i en gryta med smör utan att det tar färg. 
Skala och tärna rotselleri, skala och skiva morötterna. Låt dem steka med i grytan. Strimla fänkål fint och dela tomaterna. 
Kärna ur och tärna äpplet, rör ner i grytan och låt det fräsa ytterligare någon minut. 
Häll på vitt vin och låt det koka med i ett par minuter. Rör i krossade tomater, hackad dill, dillkvistar och chiliflakes. 
Smaka av med salt och peppar. Sjud under lock i ca 15 min tills rotsakerna börjar mjukna. 
Tärna lax och torsk. Lägg först i torsken och låt den sjuda med i ca 5 min. 
Rör sen i laxen och låt den sjuda med i ca 10 min. Servera grytan till kokt potatis.
Toppa med citron- och dillmarinerade kräftstjärtar, hackad bladpersilja och en klick gräddfil. 

Mer fisk... lite lyxigare torsk med äggsås.
Pocherad torsk med äggsås och räkor... se receptet HÄR!


Sen så bara måste jag få med det godaste jag vet!


Stuvade makaroner med ostsås och portobellosvamp till hederliga hemmagjorda köttbullar.
Köttbullar är alltid gott! Ibland gör jag dem lite större som hamburgare. 
Gör så här: 400 g blandfärs, 1 1/2 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning, 1/2 dl ströbröd, 
en hackad rödlök, 2 msk dijonsenap, salt, nymalen svartpeppar och smör till stekning.
Barnmat? Jaha... riktigt gott är det i alla fall!

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

10 kommentarer:

Annika sa...

Vintermat! Och det amerikanerna kallar "comfort foods." Fint på senvintern! Min bästa tröstmat är nog pannkakor. Macaroni and cheese är inte dumt det heller.
Ja, håll ut! Snart får vi ordning på det här - jag tror att vi kan se ljuset i slutet av tunneln nu...
Kram

Mamma C sa...

Många goda rätter som jag gillar med.
Kram Carin

Susjos sa...

Mums så gott det ser ut! Tusen tack för tipsen!
Kram

Annika sa...

Älskar husmanskost!! Kalops, det brukar jag beställa av min mamma det första jag gör då jag kommer hem. ÄLSKAR det.
Täntke göra sjömansbiff endera dagen.
Comfort food, som Annika skriver, må-bra-mat av rang!!
Kramar till dig!!!

Channal sa...

Älskar pannkaka! Men nu blev jag väldigt sugen på rotmos. Ja, snar ser vi slutet av tunneln.

KRAM

Channal sa...

Gott med mat! KRAM

Channal sa...

Varsågod! KRAM

Channal sa...

Måbramat är ett perfekt namn till husmanskost! Comfort food! Till helgen blir det rotmos och köttkorv. Ännu en svensk klassiker.

KRAM

Från Glam till Damm sa...

Hej hopp!

Och vad hungrig jag blev nu kände jag. Mums så mycket gott. Det är få rätter som slår svensk husmanskost.

ICA där vi bor har fått en digital kundräknare, så nu får man gott vänta på sin tur i den minus 23 gradiga kylan. För inte törs man lämna sin plats i kön heller :-)

Kramen och ha en underbar helg! Hoppas du denna fredag får avnjuta samma upplägg som förra fredagen.

Ha det gott!

Anneli

Channal sa...

Hej Anneli! Strax På spåret! Skönt med fredag. KRAM