Kära vänner! Det är FREDAG och sista dagen i maj!
Imorgon är det redan juni. Vad ska ni äta för gott till helgen?
Alla kan laga mat... det är jag alldeles säker på.
Ja, jisses så mycket gott vi åt i helgen som var. Delar med mig av de enklaste recepten.
Salsicciafrikadeller i tomatsås med pasta och broccoli
Lördagens middag på balkongen under markisen med vy över Bråviken.
Det här vill jag lova är god mat till både barn och vuxna.
Skär en broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka broccolin i ca 3 min.
Koka Linguine i rikligt salat vatten med lite olivolja.
Linguine betyder liten tunga på italienska. Det är en smal bandpasta.
Salsicciafrikadeller i tomatsås...
Salsicciafärsen har en perfekt balans av fänkål och vitlök.
Forma salsicciafärsen till små köttbullar.
Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och stek salsicciafrikadellerna ca 2 min.
Tillsätt en hackad gul lök och stek ytterligare ca 1 min. tills löken har blivit glasig.
Tillsätt en burk krossade tomater, 1 dl vatten, malen svartpeppar, 1 tsk torkad fänkål, ½ tsk salt och 2krm socker. Sjud ca 7 min, tills salsiccian är helt genomkokt.
Blanda ihop nykokt Linguine och salsicciafrikadeller i tomatsås. Servera direkt!
Lupinerna vid jordgubbslandet gör mig glad fast att de är invasiva.
Stekt fläskkarré rostade rotfrukter och äpple
Sedan söndagens underbart goda middag i kvällsljus. Gör den bara!
Rostade rotfrukter...
Klyfta potatis och morötter, lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ringla över lite olivolja och salta väl. Rosta i ugnen 225°C i ca 20-30 min.
Fläskkarré med jättegod äppelsås...
Krydda fläskkarré med salt och lite nymald svartpeppar.
Hetta upp smör och lite olivolja i en rymlig stekpanna. Stek köttet på hög värme ca 2 min per sida.
Sänk till medelvärme. Pudra 1 tsk vetemjöl över pannan. Rör ner 1 dl vatten, en smulad kycklingbuljongstärning, 2 tsk torkad timjan, 1 msk honung, 1 tsk rosépeppar och 1 tsk äpplecidervinäger.
Tärna ett rött äpple och strö över pannan... rör om och låt såsen småputtra i 2 min.
Ta upp karrébitarna ur pannan och rör ner ½ dl Philadelphiaost. Smaka av.
Lägg tillbaks köttet i pannan. Sjud ca 2 min, tills köttet är helt genomstekt.
Servera fläskkarrén med rostade rotfrukter till timjan- och äppelsås.
Önskar att du kunde känna den magiska doften av kaprifol så här på kvällskvisten.
Kålpannkaka med bacon och rårörda lingon
Förra fredagens lunch var enkel och jättegod.
Kål kan man göra massor med goa grejer av!
Nu tänker jag inte bara på kåldolmar, kålpudding och pizzasallad. Nejdå!
Kål kan också bli till spännande, välsmakande pannkakor. Det är gott med kål!
Kålpannkaka...
Vispa ihop 1 dl vetemjöl, 1 dl mjölk, tre ägg och ½ tsk salt till en pannkakssmet i en rymlig bunke.
Finstrimla en 1/4 spetskål, blanda ner i smeten.
Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek smeten ca 3 min per sida, tills den är gyllenbrun.
Lägg över på en tallrik och spara stekpannan. Täck gärna pannkakan med lite aluminiumfolie.
Bacontopping...
Stek tärnat bacon i en torr stekpanna ca 3 min, tills den är knaprig.
Lägg över på ett fat med hushållspapper. Skiva en gul lök.
Hetta upp lite smör i den använda stekpannan och stek lök ca 5 min. Blanda med bacon.
Toppa pannkakan med bacontopping.
Servera med en klick rårörda lingon. Mums!
Syrenen vid vår brevlåda i kvällsljus... det är sant, klockan är 21.30.
Till och med jag blir sugen när jag ser alla maträtter på en gång som jag gjorde förra helgen.
Smaklig måltid och kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)