måndag 27 mars 2017

Två snabba middagstips!

Hej alla vackra själar! Vilken underbar sommardag... 18 grader i skuggan. Blir LYCKLIG!!
Igår söndag bjöds det på piroger här hemma i Annas kök.


Franks föräldrar kom och hämtade honom och då bjöd vi på söndagslunch.
Superenkelt och gott att göra piroger med färdigköpt pizzadeg.

  • Sätt ugnen på 225 grader. 
  • Fräs högrevsfärs i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta, 1 msk tomatpuré och 2 msk enchilada-krydda. Hacka i några oliver och russin. Rör ner 1/2 dl vatten och låt puttra 3-4 min. 



  • Rulla ut en förp pizzadeg. Dela degen i fyra delar och fördela färsen mitt på varje del. 
  • Vik ihop kanterna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

  • Pensla degen med lite uppvispat ägg och strö på torkad oregano.
  • Tillaga mitt i ugnen 10-12 min, eller tills pirogerna har fått en fin gyllene färg. 


  • Sallad: tärna ett äpple och lägg i en salladsskål. Blanda ner strimlad vitkål, 2 msk vitvinsvinäger, lite olivolja, 1 msk vatten och lite salt.
  • Skär upp några körsbärstomater.
  • Kall sås: Créme Fraiche, pressad vitlök, torkad dragon och lite salt. 
  • Servera nygräddade piroger med tomater, kåläppelsallad och kall vitlöksås.



Bjuder även på stora fantastiska papegojtulpaner och förra veckans vegetariska.
Krämig broccolipasta med kapris och persilja.
Det här var jättegott tyckte vi allihopa. T.o.m. min gamla mamma som fick en matlåda.

  • Dela en broccoli i buketter och skiva stammen. Låt broccolin koka med pastan hela tiden. 
  •  Skiva en solovitlök tunt och häll av 1/2 burk kapris. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Fräs vitlök och kapris på låg värme 3-5 min. 
  • Blanda ner den kokta pastan och broccolin i stekpannan och mosa gärna broccolin något. Låt allt fräsa på hög värme 2-3 min. 
  • Vänd ner ca 1 dl riven Västerbottensost och en 1/2 kruka grovhackad persilja i broccolipastan.
  • Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 
  • Servera direkt!

Smaklig måltid!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

8 kommentarer:

  1. Låter supergott båda rätterna. Visst var det en underbar dag, vi får hoppas att trenden håller i sig. Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken kanondag! Hoppas verkligen det håller i sig hela våren.

      KRAM

      Radera
  2. Vilken smart idé med färdig pizzadeg. Tack för recepten.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superenkla piroger! Sen kan man ha i vad man vill.

      KRAM

      Radera
  3. Mattips är alltid bra att få. Den fantasin tryter ju ofta. Pirogen ska jag prova göra. Perfekt mat när vi vandrar :)
    Ha en fin dag
    Kram Petra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Piroger passar verkligen bra när man ska ha picknick.

      KRAM

      Radera
  4. Himla bra tips att fuska med deg till pirogerna/calzonen! Vi brukade ha piroger med köttfärs i som sportlovsmat minns jag - mamma gjorde dem och vi tog med dem till fjällen. De senaste åren har jag egentligen mest ätit polska och ukrainska piroger - de är ju inte ugnsbakade utan man kokar dem istället. De är mindre också (de finns att köpa i mataffärerna hos oss så jag gör dem aldrig själv egentligen) och fyllda med kål och svamp eller potatis och lök.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott med små polska piroger. Det har jag aldrig smakat. De absolut godaste pirogerna är chilenska enpanadas. Bland det bästa jag vet.

      KRAM

      Radera