Kära vänner! Välkommen in i Annas kök.
Här serveras mat för två med inspiration från Linas Matkasse.
Jag presenterar två rätter från helgen som var...
lördag...
Krämig räkpasta med citron och rostade grönsaker.
Det här blev verkligen en ny favorit hos mig! Så gott!
Krämigt, fräscht och med den där perfekta chili och citrontouchen som jag älskar.
Pasta, chili, citron och räkor... kan det ens bli bättre?
En riktig Anna-rätt, helt enkelt!
Rostade grönsaker
Klyfta en rödlök och en tomat, skär ½ gul paprika i mindre bitar och tärna en zucchini.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och chili flakes. Ringla över olivolja.
Rosta högt upp i ugnen ca 15 min. 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Använd gärna grillfunktionen de sista minuterna.
Pastan
Koka linguine. Spara ½ dl av kokvattnet när du häller av pastan.
Det finns många sorters pasta att älska, men för mig är linguine något alldeles speciellt.
De långa, platta stråna är som en elegant blandning mellan spaghetti och tagliatelle.
Perfekta för att fånga upp sås på precis rätt sätt.
Marinerade räkor
Skala ett gäng räkor. Finriv skalet av en citron. Lägg räkorna i en skål.
Blanda med citronskal, pressad saft från halva citronen, lite olivolja och 1 krm chiliflakes
Krämig räkpasta
Vänd ner rostade grönsaker, marinerade räkor, 1 dl crème fraiche,
1 msk smör och ½ dl pastavatten i den nykokta linguinepastan.
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Toppa med ruccola och lite chili flakes.
Smaklig måltid!
Klart det blev en liten lördagsfika!
En klassisk kanelbulle och en riktigt god kopp kaffe...
Ibland behövs det inte mer än så för att sätta guldkant på dagen.
söndag...
Birria taco!
Chilistekta fyllda tortillabröd med
pulled pork och mozzarella till mangosallad.
En smakexplosion utan dess like!
Det här var riktigt gott och dessutom så kul att testa något nytt.
Det var faktiskt första gången vi gjorde birria tacos hemma, men definitivt inte den sista.
Känns som ett härligt nytänk på det klassiska tacomyset!
Maken stod för den fräscha mangosalladen medan jag fixade den heta såsen
och stekte ihop de fyllda tortillabröden tills de blev perfekt krispiga och gyllene.
Birria taco - het tacosås
Finhacka ½ rödlök och två vitlöksklyftor. Tärna två tomater. Skiva en röd chili.
Hetta upp lite olja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök, chili och tomat ca 1 min.
Tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 tsk rökt chilikrydda, 2 tsk oxbuljong och 1 dl vatten. Låt sjuda 3 min.
Tillsätt pulled pork inklusive buljongen i förpackningen. Låt allt sjuda under lock ca 10 min.
Plocka upp köttet från grytan och lägg i en bunke.
Tillsätt 10 g koriander till såsen i grytan. Mixa såsen slät med stavmixer.
Mangosallad
Skala och tärna en mogen mango. Finhacka ½ rödlök och 10 g koriander. Tärna en snackgurka.
Lägg allt i en skål och smaksätt med pressad limesaft och limezest från en lime, lite olivolja och salt.
Lägg ut tortillabröd. Dra isär det kokta köttet med två gafflar.
Fördela kött och riven mozzarella på ena halvan av varje bröd.
Vik över den andra delen av brödet över fyllningen.
Pensla på lite av såsen på brödet. Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Stek två tortillabröd åt gången, ca 1 min per sida eller tills den fått en fin stekyta.
Häll upp den mixade tomatsåsen i en liten skål.
Servera stekta tortillabröden och servera med mangosallad och tomatsås.
Ät genom att doppa tacon i såsen. Smaklig måltid!
Tittar du på Sveriges Mästerkock?
Det gör jag!
Jag tycker det är så kul och verkligen inspirerande att se alla unga talanger som är så otroligt duktiga i köket.
Själv blir jag nästan nervös bara av att titta, det verkar så stressigt!
Men oj så spännande det är varje vecka. Jag har redan mina favoriter... har du?
Allt gott till dig min kära läsare!
Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
❤
(bilder fotograferade av mig)

























Maten, fikan, utsikten... Det är ju rena drömmen hos dig.
SvaraRaderaJag har inte tittat på Sveriges Mästerkock men sett en del avsnitt av Masterchef. Jag som alltid har ett recept att gå efter blir imponerad över hur dom kan komma på egna recept. Oavsett utmaning så får dom en idè direkt och sätter fart mot skafferiet för att plocka fram ingredienserna.
Hej Jossu! TACK! Ja, jag klagar verkligen inte på maten eller utsikten här hemma, det är ren njutning varje dag!
SvaraRaderaVisst är det imponerande! Jag tänker likadant varje gång hur de bara kan trolla fram något ur huvudet utan recept. KRAM
Tortillabröden tar jag till mig. Hade gärnat testat dem ikväll, men menyn till fredagsmyset är redan införskaffat.
SvaraRaderaHa en skön kväll, trots regn & rusk.
Hej Stefan! Tack! Tortillabröden passar ju lika bra på en annan dag. Alltid kul och spännande att ha något nytt att se fram emot! Ha en mysig fredagskväll du med, trots vädret! KRAM
RaderaHalloj!
SvaraRaderaSom vanligt så serverades läckerheter som ser så goda och läckra ut hemma hos dig.
Båda recepten gör att snålvattnet börjar rinna i munnen.
Ha en fin fredag.
Kram Carin
Halloj Carin! Tusen tack, vad gulligt sagt! Hoppas du får en fin fredag du också. KRAM
RaderaHärligt med nya recept och matinspiration! Har precis provat en ny rätt som vi gillar båda två, pastasås med fikon, så gott och friskt med massor av citron. Jag älskar mästerkocken, det enda TV-programmet jag sett allt av och fortfarande tittar på. Har ingen favorit än faktiskt, konstigt, det brukar jag ha mycket tidigt. Jag gillar de flesta av dem, tycker de har härliga personligheter. Kramar
SvaraRaderaHej Anna! Tack! Åh, pastasås med fikon och citron låter ju helt underbart fräscht! Måste testas!
RaderaÅrets mästerkocksgäng är verkligen härliga, så svårt att välja favorit. Men jag tror jag har två! KRAM
Älskar er restaurang och generositeten med alla goda recept. 🥰 Den där andra smaksensationen blir det snart, det hör jag. Ta hand om dig i helgen! Kram, kram. 🤗
SvaraRaderaHej Monnah! Tack snälla! Blir så glad av dina fina ord. Hoppas du får en skön helg du också… ta hand om dig! KRAM
RaderaTACK för ännu fler recept från Två Hjärtan. Det är alltid lika inspirerande att se din mat, och att ladda ner dina recept. Ser ut som mexikanska empanadas det du lagt på tortillabröden. MUMS!!! Galet gott!!! Nu blir jag mkt sugen på att laga just dem.
SvaraRaderaSÅ vackra fina och levande bilder hos dig idag. Igen :-). Anna, ha en jättefin helg!!! KRAMAR!!
Hej Annika! Åh tack snälla du! Blir verkligen glad att du gillar recepten och bilderna. Ja, visst ser det lite ut som empanadas. De blev faktiskt riktigt goda! Hoppas du testar och tycker om dem också. Önskar dig en riktigt fin helg du med! KRAM
RaderaHej Anna!
SvaraRaderaMums! Som alltid blir jag hungrig av att se dina matbilder! Trots att jag precis ätit..! Tusen tack för recept.
Du bjuder också på härliga höstbilder! Er utsikt från kök oh matplats är ju makalös! Att se vatten och himmel är ljuvligt för själen.
Önskar dig en fin helg!!!
Kram från Ninnie
Hej Ninnie! Åh, tack snälla du för dina fina ord! Visst är det något speciellt med hösten och ljuset över vattnet, man tröttnar aldrig på det. Så roligt att du gillar både bilderna och receptet!
RaderaÖnskar dig också en fin helg! KRAM
Åh så mycket härligt du visar i mat och bild. Tänkte att du borde ge ut en kok/bakbok med allt. Vackra foton, härliga recept, fina texter och med någon dikt också.
SvaraRaderaNågot helt annat. Du kanske redan sett Ebba von Eckermanns utställning på Sörmlands museum i Nyköping. Helt otrolig kvinna som visade hela världen var lilla Ripsa by fanns. Vilken kreativitet och kunskap. De stod för 10 % av alla vackra kläder och textilindustri i Sverige. Och export. Från Dior till NY. Blir stolt att vara svensk som är lätt att glömma ibland. Kram.
Hej Monica! Tack snälla för dina fina ord! Så roligt att du gillar både bilder och recept!
RaderaJag har inte sett utställningen om Ebba von Eckermann ännu, men nu blir jag verkligen nyfiken! Vilken fantastisk kvinna och inspirerande historia, så imponerande att något så stort kunde växa fram ur lilla Ripsa. Tack för tipset, det ska jag absolut försöka se! KRAM
Så mycket god mat! Söndagen mat blev jag verkligen sugen på! Lite stekyta på tortillabrödet där ska jag testa nåndag.
SvaraRaderaHej Nilla! Tack! 😋 Ja, testa det… stekyta på tortillan är ett måste! KRAM
RaderaAnna!
SvaraRaderaSå var jag här igen och njuter med ögon och smaksinnen, som jag inte kan använda annat än i fantasin just nu. Just nu är jag lite oinspirerad att laga mat vilket inte liknar mig men jag fick lust på den krämiga räkpastan och mangosalladen. Synd nog så har vi inte de goda räkorna här som finns på norra nordklotet men marinerar man dem innan någon dag så blir det gott i alla fall. Mangotider är det här just nu så det passar utmärkt att ta till. Tack för tips, vackra foton, en underbar liten rosig bukett och inspirationen som du sprider.
KRAM från mig!
Karin
Kära Karin! Så glad jag blir att du tittar in igen, och tack för dina alltid så fina och hjärtliga ord! Det låter ändå härligt med mangotider, även om räkorna kanske inte smakar riktigt likadant som här uppe på nordklotet. Din idé med att marinera dem låter fantastiskt gott!
RaderaJag hoppas matlusten snart smyger sig tillbaka, ibland behöver den bara vila lite.Tack igen för all värme du sprider med dina kommentarer. KRAM