söndag 27 februari 2011

Om ni bara visste...

...vilket meck det är att göra Risotto! Men värt besväret... så gott!!
Risotto är en av Italiens nationalrätter.
Vi har ätit svamprisotto med ugnsrostad fänkål, tomat, morot och palsternacka!
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skala och dela palsternacka och morötter, skär fänkålen och tomaterna i klyftor. Lägg allt i en form. Ringla över fin olivolja och krydda med torkad timjan och salt! Stek i mitten av ugnen i ca 30 min. eller hur välstekta du vill ha dem.
  • Koka upp 7 dl vatten och tillsätt 1 tärning grönsaksbuljong och 3 dl vitt vin, salt och peppar. Sänk värmen och låt buljongen stå varm.
  • Finhacka 1 gul lök, skiva 100 g färska champinjoner och en burk kantareller (om du inte plockade några kantareller i höstas).
  • Fräs svamp och lök i en vid gryta och tillsätt en vitlöksklyfta + 4 dl avorioris. Värm upp allt tills riset är varmt men inte tagit färg.
  • Sänk värmen och späd med den varma buljongen lite i taget. Ca 1 dl i taget, låt riset ta upp buljongen innan du tillsätter mer. Rör om kontinuerligt och fortsätt späda tills buljongen är slut och risotton klar! Det tar ca 20-30 min.
  • När risotton är klar ska det rivas grovt med 100 g parmesan!
  • Serveras tillsammans med de ugnstekta grönsakerna och ett glas vitt!
Lycka Till om du blir sugen på något gott som Risotto!

1 kommentar:

  1. Åkta italiensk risotto är gott...om vi tar bort svampen:) Tack för din kommentar inne hos mig! Du ser ut att ha många fina bilder här!

    SvaraRadera