söndag 13 oktober 2013

M som i Mat!

Finns det något trevligare än att bli bortbjuden på en fin middag, älskar't!


Jag tycker att det är roligt med mat... både att äta och tillreda!
Då och då slänger jag ut ett recept jag gillar här på bloggen...


Tycker även om att titta på Kockduellen och Sveriges mästerkock och gärna andra matprogram.
Sen gör det inget om jag missar några avsnitt. Mat är spännande och rolig underhållning.


Vi går en hel del ut och äter... då tar jag oftast fisk eller vegetariskt!
Men mannen säger alltid att den godaste maten den äter vi hemma... och det kan nog vara sant!
Så håll till godo, här kommer några av veckans menyer.

Thailändsk currygryta med lax och ingefära.

  • Finhacka 1 gul lök. Tärna 1 röd paprika. Skala och finriv 1 bit ingefära (1 msk). 
  • Skär en broccoli i buketter. Lägg broccolibuketterna i en skål.
  • Hetta upp lite olja i en stekgryta. Stek paprika, lök, ingefära och 2 vitlöksklyftor (pressade), 2-3 min.
  • Tillsätt 2 msk röd curry, 1 burk kokosmjölk, 1 dl vatten, 1 tärning kycklingbuljong och 1 tsk socker. Låt sjuda 3-5 min. 
  • Finstrimla 1/2 knippe salladslök. Skär ca 600 g färsk/tinad laxfilé i tärningar, ca 3x3 cm. Lägg ner laxen och broccolibuketterna i grytan och sjud under lock 3-4 min. 
  • Pressad ner saft från 1 lime i grytan. Strö salladslök över grytan och servera med nykokt jasminris.

Kalkongryta i rödvin med ostronskivling och syltad silverlök.

  • Syltade silverlökar: Klyfta 2 silverlökar. Koka upp 1 dl äppelcidervinäger, 2 msk socker, 1/2 tsk salt och 3 enbär i en liten kastrull. Lägg i löken och låt sjuda 2-3 min. Ställ åt sidan. 
  • Stek ca 600 g kalkongrytbitar i lite olja i en stekgryta. Pressa ner 2 vitlöksklyftor. Krydda med 2 tsk torkad timjan, 1 1/2 tsk torkad dragon och 2 krm svartpeppar. Tillsätt 1 liten flaska rött vin, 2 dl vatten, 1 tsk kinesisk soja och 1 tärning kycklingbuljong. Låt sjuda 10-12 min. 
  • Dela ca 250 g ostronskivling i mindre bitar. Finstrimla 1/2 förp salladslök. Stek svampen frasig i lite olja. Krydda med salt och peppar. Strö på salladslöken. Ställ åt sidan. 
  • Blanda 1 1/2 msk majsstärkelse med 1 1/2 msk vatten (kallt). Vispa ner redningen i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1-2 min. 
  • Servera kalkongrytan med syltad silverlök, stekt svamp och potatismos.

Kumminstekt kyckling med senapsbuljong och dillcrème.

  • Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna ca 400 g rotselleri (2x2 cm). Skala och slanta 500 g palsternacka och 250 g morötter. Tärna 1 bakpotatis (1x1cm) och klyfta 1 rödlök. 
  • Koka upp en rymlig kastrull med 1 1/2 l vatten och 3 tärning kycklingbuljong. Tillsätt rotfrukterna och koka 10-15 min. Låt löken koka med den sista minuten. Häll av och spara 5 dl av buljongen. 
  • Mortla eller finhacka 1 msk kummin. Krydda ca 600 g kycklinglårfilé med kummin, salt och svartpeppar. Stek kycklingen på båda sidor i lite olja i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform. Strö över 1/2 ask dill och tillaga klart mitt i ugnen 10-12 min. 
  • Dillcrème: blanda 1 förp färskost Crème Bonjour pepparrot, 1/2 ask dill, 1/2 tsk flytande honung och 1/2 krm salt i en skål. 
  • Rör ut 1 msk majsstärkelse med 1 msk vatten (kallt) till en redning. Koka upp den sparade buljongen i en kastrull och vispa ner redningen. Dra kastrullen från värmen och mixa ner 2 msk smör och 2 1/2 msk dijonsenap med en stavmixer. Lägg ner de kokta rotfrukterna i senapsbuljongen. 
  • Servera kumminstekt kyckling med dillcrème och rotfrukter i senapsbuljong.

Bon appétit!

Du vet väl att jag skänker en krona för varje kommentar till Rosa Bandet!
HÄR kan du se fler som är med i kampanjen!

Idag blir det pannbiff med krämig enbärssås och höstgrönt!
Du ska ha en GOD söndagsmiddag min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig med min iPhone5)

44 kommentarer:

  1. Blir ofta inspirerad av dina recept. Mat är livsnödvändigt. Både för att överleva men framför allt för det sociala att samlas kring mat
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Tack!!

      Haha! Ja, äta bör man annars dör man!

      KRAM!!

      Radera
  2. Mat älskar jag och hade faktiskt tankar på att ha M som i mat i dag, men nu njuter jag av ditt inlägg istället och tacker för ditt recept med så vackra foton!
    Kram M.E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Mat är roligt spännande och gott!

      KRAM!!

      Radera
  3. Yum vad mycket gott. Jag hoppas kunna laga till lite av dina goda recept så småningom. Underbart blogginlägg. :)
    kramis

    SvaraRadera
  4. Oj så mycket matispiration!! Härliga recept och underbara bilder!
    Fin söndag till dig!
    tina

    SvaraRadera
  5. men mmm så mycket smarrigt du bjuder på och bilderna som tagna ur ett matmagasin . ha en fin kväll Kram Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Vad gullig du är! Inte riktigt som ett matmagasin! Det är svårt att ta kort på mat.

      KRAM!!

      Radera
  6. Mmmmm, mat! Du läskas rejält idag :-)
    Kram Helén

    SvaraRadera
  7. Mmmmm, det där såg ju gott ut alltihop!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  8. Mums tack för tipsen. Perfekt med lite nya recept. Kram Nina

    SvaraRadera
  9. MMMMMMM för mat :) Jag gillar också matprogram, laga mat och att äta god mat. Tackar för din thailaxgryta den får vi prova här. Trevlig söndagskväll på dig Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med mat!

      Lycka till med thaigrytan!

      KRAM!!

      Radera
  10. M som i Mat är underbart! Gillar också matprogram och favoriten är nog Halv åtta hos mig som jag inte missat många program av.
    Du bjuder alltid på så mycket gott så jag förstår att de dina helst äter hemma!
    Tack för goda tips!
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. En period tittade jag på halv åtta hos mig! Har missat denna säsong! Gillar konceptet! Vi borde körs halv åtta hos mig, hos varandra! Vore jättekul! Eller hur?

      KRAM!!

      Radera
  11. Så fantastiskt gott det ser ut, tack för smarriga tips.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Ikväll lagade jag en mustig köttgryta tack vare Linas matkasse. Recepten är så lätta och pedagogiska
    Och ikväll blev det gott! Önskar dock att jag kunde det du kan fröken matmor! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Linas!! Så mycket gott! Ett lyft i höstmörkret. Har kört det från o till i minst två år!

      Jag är självlärd! Kul med mat!

      KRAM!!

      Radera
  13. Men så mycket god mat, här är en till som både älskar att laga mat o sen njuta av den. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  14. Oj så mycket gott du bjuder på! Tack!!! Nu blir jag sugen på att prova något nytt :)

    kram kram Malin

    SvaraRadera
  15. Mmm så mycket gott
    Den där kycklingen får jag nog prova och laxen
    Inspirerande för mig som lätt kör fast
    Tack
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Varsågod!! Nåda är goda:-)

      KRAM!!

      Radera
  16. Gillar också mat och bak :) kram Diana

    SvaraRadera
  17. Sa mycket gott!
    Ja vad vore livet utan mat?! Det är ju bade nödvändigt och en stor njutning!
    Samma här, visst är det härligt att ga ut och äta men min familj gillar bäst maten här hemma!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar att känna spisvärme men lika underbart att bara få sätta sig o bli bjuden... restaurang är tummen upp!

      KRAM!!

      Radera
  18. Så mycket gott. Jag fastnade i de "svarta" tomaterna......har jag aldrig sett. vad är det? Är de goda? Önskar dig en fin måndag. Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. De svarta tomaterna är mina egna. Så söta o goda!

      KRAM!!

      Radera
  19. Jag gillar dina recept här på bloggen.
    Har lagat flera av dem också. MUMS!!
    Ha en superfin måndag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Hoppas det smakade!

      Superfin måndag till dig! KRAM!!

      Radera
  20. Hej Anna!

    Javisst är det härligt med mat!
    Tusen tack för alla fina recept! Jättekul! Ska skriva ut dem och lägga i receptlådan i köket.

    Önskar en fin oktobervecka till dig
    Kramar Anncathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod!!

      Fin oktobervecka till dig med Anncathrine! KRAM!!

      Radera
  21. Wooow, nu blev man riktigt hungrig och inspirerad till matlagning. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul!! Här är jag mätt i magen!

      KRAM!!

      Radera
  22. Mums så gott! Härliga bilder! Åh, vad jag vill ha en riktig kamera...
    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar de flesta bilderna med min iPhone5. Sen har jag Canon G12, en instamatic! Superbra kamera! Köp den!!

      KRAM!!

      Radera
  23. Oj vad gott det ser ut!
    Hälsningar från Marie i Göteborg

    SvaraRadera
  24. Mums vad gott!! Ska nog prova något recept själv!! Vart så sugen nu!

    Kul att även du är med i insamlingen för Rosa Bandet - idag länkade jag till alla som är med!
    Ha en underbar tisdagskväll!//Jennifer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett bra initiativ med insamlingen!

      KRAM!!

      Radera