tisdag 28 januari 2014

Toscansk bondsoppa Ribollita!

Måste bara få visa min nyutslagna amaryllis! Lite juligt till somriga pelargoner...
Vi fick den på juldagen av mannens yngsta bror... och nu har den slagit ut och börjat blomma så fint! 


De här kalla vinterdagarna när vi kommer hem sent passar det väldigt bra med en matig soppa.
 Ja, vi älskar faktiskt soppor! Allt från potatis- och purjolökssoppa till en bouillabaisse. 
Här vill jag tipsa om Ribollita som är en klassisk toscansk bondsoppa.
En robust, vegetarisk bönsoppa som värmer och mättar gott.

  • Crostini: Skär en förpackning minibaugetter i skivor. Lägg på en plåt i övre delen av ugnen 4-6 min i 225 grader. 
  • Finhacka 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor, 200 g stjälkselleri, 200 g morötter och en bakpotatis. 
  • Stek allt i en rymlig kastrull i fin olivolja. Krydda med 4 tsk torkad oregano, 2 tsk torkad timjan, 2 tsk salt och 1 tsk fem peppar. Fräs i 2-3 min.
  • Tillsätt en flaska vitt lite sötare vin och låt koka upp. Blanda i lite vatten (1-2 dl) och 2 tärningar kycklingbuljong. Sjud i 10-15 min.
  • Skär i 300 g svartkål eller spetskål i mindre bitar och 250 g sojabönor. Smaka av med ev. lite salt o peppar. 
Servera med hyvlad parmesan och en klick pesto. 
En ribollita ska ha crostini i botten eller gör som jag... doppa dem bara i soppan.
Eller ännu godare med nybakat bröd till... mums! 

När jag ändå håller på vill jag även tipsa om denna favorit...

Lax- och ricottacanneloni med dill och citron...


Den här smeten är To Die For... så G.O.D!
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Tärna 400 g kallrökt lax och finhacka 1/2 rödlök. Grovriv en zuccini. Pressa ur vätskan från zuccinin och lägg ner allt sen i en rymlig bunke.
  • Blanda ner i bunken: 1 burk ricotta, 1 ask dill, finrivet skal från en citron, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  • Gör vanlig bechamelsås... krydda den med salt, peppar, riven muskot och riven ost.
  • Fördela laxfyllningen i färska lasagneplattor och rulla ihop dem till en canneloni.
  • Lägg dem tätt i en inte för stor ugnsform. Barchamelsåsen ska täcka rullarna.
  • Tillaga mitt i ugnen 25-30 min.
  • Persiljesallad: Riv morötter och blanda ihop med hackad persilja, pressad saft från den använda citronen och fin olivolja. Krydda lite med italiensk salladskrydda. 
Servera lax- och ricottacannelloni med morot- och persiljesallad. 

HÄR kan du hitta fler goda fyllningar till cannelloni!

Bon appétit!


Varm kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig med min iPhone5)

32 kommentarer:

  1. Mmm vad det ser gott ut....tackar så mycket för tips. Kram Anette

    SvaraRadera
  2. Mums, nu blev jag ju hungrig igen ;0)
    Tack för goda tips.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den mättar gott! Men havregrynsgröt är gott också!

      KRAM!!

      Radera
  3. Det ser riktigt smarrigt ut! Tack för tipset!
    Kram Helen

    SvaraRadera
  4. Jag älskar soppa. Särskilt när det är kallt och ruggigt och jag är alltid så frusen. Kanske provar den här till helgen. I veckan har vi Linas. Vi har gjort en fantastiskt god paprikasoppa från hennes matkasse. Men det är alltid kul att prova något nytt. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linas är kanon! Så mycket gott! Kul med lite ny inspiration också! Då har ni haft den där afrikanska grytan med kokt ägg o kanel! Så god! Tror det var Kenyansk gryta.

      KRAM!!

      Radera
  5. Dina recept alltså!!

    Du måste spare dem här….kan du inte lägga dem under "Etiketter". Det kan bli en hel kokbok Anna!

    KRAM fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag lägger dem under etiketter "mat". Dels för att samla dem själv och dela med mig till er :-) Kul att du gillar dem Lotta!

      KRAM!!

      Radera
  6. MM, vad gott du lagar så mycket spännande mat kram Diana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du bakar o jag lagar mat ;-) KRAM!!

      Radera
  7. Å vad allt ser gott ut, du verkar så duktig på mat!
    Jag äääälskar också soppor, skulle nog kunna leva på matiga soppor;)

    Kram
    Adela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Visst är det gott med soppa!

      KRAM!!

      Radera
  8. Tack för alla mattips du get på din blogg.
    Soppan vill jag verkligen göra. MUMS!!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod!! Hoppas du kommer att gilla den.

      KRAM!!

      Radera
  9. Mmm den där smeten ska jag testa o lägga i något annat än pasta eftersom jag inte äter det för den verkar ljuvligt god. Tack för receptet. Kramisar Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smeten är god att ära direkt ur bunken ;-) jag vet!

      KRAM!!

      Radera
  10. Än en gang ser det gudomligt gott ut och jag blir sa sugen pa att komma och äta middag hos dig. Jag är dalig pa att göra egna soppor.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är enkelt Martina! Det fixar du!

      KRAM!!

      Radera
  11. Så mycket gott Anna, as usual!
    Bra med nya sopprecept. Har några som jag varvar med. Dock gillar jag inte bönor men dem kanske går att utesluta för annars lät det supergott!
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppa är gott o både vin o bönor kan uteslutas. Är gott med crème fraîche också!

      KRAM!!

      Radera
  12. Hej Anna!

    Två recept som bara MÅSTE provas! Båda låter supergoda! Men, jag kommer att göra soppan först, älskar nämligen soppor! Såååå roligt med ett nytt sopprecept! Tusen tack

    Fin kväll till dig min vän
    Kram Anncathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Igårkväll åt jag en god fisksoppa! Visst är soppor gott!

      Fin dag till dig min vän! KRAM!! Anna

      Radera
  13. Tack för två stycken jättegoda recept. Soppa är supergott, men vi äter det allt för sällan.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi äter soppa minst en gång i veckan! En korv med ärtsoppa är bland det bästa jag vet! Gott!

      KRAM!!

      Radera
  14. Tack för härliga recept, soppa är riktigt härlig vintermat, men oj så fint din amaryllis blommar riktigt vacker. Kram till dig . Åse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amaryllisen är jättefin! Fint mot den bistra vintern utanför.

      KRAM!!

      Radera
  15. Vilken matmor du är!

    Ha en fin fredag

    SvaraRadera