söndag 18 januari 2015

Vegetariskt... gott och nyttigt!

Hej alla fina! Hoppas ni har en skön söndag. 
Här kommer fredagens och lördagens middagar... men idag blev det sushi på stan.
Jag har haft en lugn och skön helg förutom att jag har ont i halsen och känner mig som en degklump.
Men det är bara att preparera sig med Alvedon, hett honungsvatten och Kan Jang.
I början av veckan var det Lotta och nu har det varit min tur... men det blir bättre imorgon.


Snart blommar de vita pärlhyacinterna i köksfönstret... så söta! 
Tycker om Sturehofs krukor. Såg på Formex via Piasbotaniska på Insta att de kommer med krukor att ha på väggen.
Blir perfekt i vår när vårt hus är nymålat i vitt!


Medelhavspytt med kalamataoliver, färsk timjan och stekt ägg till ett glas Rioja.


Nu ska här hackas kryddas och stekas... mmmmm gott!
  • Sätt ugnen på 250 grader. Tärna två bakpotatisar (1x1 cm). Lägg i en smord ugnsform. Tillsätt 1 msk olivolja, 1 tsk torkad rosmarin, 1 tsk salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga högt upp i ugnen 15-18 min, eller tills potatisen är klar. 
  • Skär en grön zucchini, en gul zucchini, en gul paprika, en röd paprika, två tomater i små tärningar.
  • Finhacka en gul lök. Fräs lök och fyra vitlöksklyftor (pressade) i olivolja i en rymlig stekpanna, 1-2 min. Tillsätt zucchini, paprika, tomater, 1/2 msk torkad timjan, 1/2 msk torkad basilika, 2 msk tomatpuré, 1 tsk salt, 1 krm chiliflakes, 1 dl vatten och 2 lagerblad. Låt puttra 8-10 min. 
  • Stek fyra ägg i lite matolja på medelvärme. 
  • Häll av och skölj en burk röda linser. Vänd ner linser, finrivet skal och pressad saft av 1 citron, potatisen och oliverna i grönsakspytten. 
  • Toppa med färsk timjan och servera medelhavspytt med nystekta ägg.


Ljummen nudelsallad med cashewnötter och färsk mynta.

  • Vinägrette: skala och finhacka en bit ingefära (3 msk) och två vitlöksklyftor. Lägg i en skål och blanda ner pressad saft av en lime, 2 msk socker, 3 msk japansk soja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk matolja och 1 msk sambal oelek. 
  • Tärna ett pkt tofu och vänd ner i vinägretten. 
  • Koka nudlar. Häll av och spola de kokta nudlarna i kallt vatten. Låt ligga i durkslaget. 
  • Skär små buketter av en broccoli och finstrimla två rödlökar. Hetta upp 1 msk matolja i en rymlig wok eller stekpanna. Tillsätt broccoli och rödlök. Fräs på hög värme 2-3 min. 
  • Tillsätt nudlar, en burk böngroddar (avrunna) och knäck ner två ägg. Fräs 1-2 min. 
  • Blanda ner tofuvinägretten. 
  • Strö över bladen från 1 kruka mynta och cashewnötter. Servera direkt!


Skön söndagskväll till dig!

Bon Appétit!



Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

30 kommentarer:

  1. Det här lät jättegott.
    Ha en bra ny vecka.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära du och detsamma till dig.

      KRAM!!

      Radera
  2. Vilken vackra krukor, hittar man dem i Norrköping ?
    Maten ser fantastisk god ut.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sturehofs krukor finns på Knäppingsborg hos Pias Botaniska och på Vågskvalp på Strandvägen vid Bråviken. Vågskvalp säljer även på nätet. Visst är de fina!

      KRAM!!

      Radera
  3. Kul med all vegetarisk mat som du börjat laga. Alltid bra med tips och recept. :)
    Har faktiskt aldrig haft pärlhyacinter inomhus. Tror inte att det finns hos oss. Vackert du har det i fönstret.
    Krya på dig!
    Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pärlhyacinterna blommar jättefint nu!

      KRAM!!

      Radera
  4. Hej Anna,

    Åh, vad gott det ser ut och vad duktig du är som kan hitta på och laga sådan fin mat på begränsade ingredienser. Vi äter mycket sweetpotatoes som är fulla av vitaminer och antioxidanter samtidigt som de är anti-inflamatoriska. Dem är goda kokta med lite kanel eller som pommesfrittes i ugnen.

    Jag skulle också kommentera ditt föregående inlägg och säga att vi kollar mycket på swefilmer.com som är gratis och där man streamar filmer. Ja, det är lite tråktid hemma i Sverige den här tiden på året så man får passa på att mysa och tända ljus och titta på lite bra filmer. Imorgon skall vi se Selma med Oprah Winfrey och American Sniper.

    Ha en toppen fortsättning på din söndag!

    Kramar,

    Anneli i San Diego

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får många bra recept och idéer utifrån! Är de bra så delar jag med mig. Är ofta en Kajsa Varg också. Jag tager vad jag haver.

      Swefilm är bra! KRAM!!

      Radera
  5. Så gott det ser ut! Ni dukar så fint också....det ser alltid så inbjudande och hemtrevligt ut hos er Anna.
    Krya på dig nu, drick mycket av honungste <3

    Skickar varma kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, honungsvatten med riven ingefära och alvedon gör gott! Igår blev det inget dukat av mig då fick de klara sig själva. Går bra det med :-)

      KRAM!!

      Radera
  6. Gott det ser ut :)
    Här var det en lugn dag igår...slut efter festen vi var på i lördags på kvällen!
    Ha en bra måndag!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Hej Anna!
    Tack för fina recept, låter mycket gott, pytten ska jag göra till helgen, vi äter mer och mer vegetariskt, sååå gott.
    Du har nästan alltid recept som jag tycker låter jättegott , samma "matsmak" kanske?
    Ha det då gott och en fin vecka till dig
    Anncathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar enkelt o gott till ett glas vin! Alltid trevligt!

      KRAM!!

      Radera
  8. Och samma kruksmak också , haha...
    Sturehof och Waldemarsudde. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja, vi har faktiskt väldigt lika smak. God smak :-) KRAM!!

      Radera
  9. Jag hoppas att du kryar på dig och känner dig fit for fight snart igen.
    Kram Helén

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde jag bara hade fått en liten förkylning! Men icke! Låg nedbäddad hela dagen igår. Kommer göra det idag också! Orkar knappt skriva... KRAM!!

      Radera
  10. Medelhavspytt låter super gott, krukorna är alldeles underbara skulle även passat hemma hos mig. Hoppas du snabbt kryar på dig. Kram Åse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Har nog åkt på en influensa! Usch, känner mig inte bra!

      KRAM!!

      Radera
  11. SÅ gott!! Jag vill bli bättre på att äta veggo. Det du lagat ser toppen ut!
    Och du, krya på dig!!
    Kramar!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegetariskt är jättegott! Tack! Behöver många kryapåmig just nu!

      KRAM!!

      Radera
  12. Samma känsla i kroppen och knoppen här.... :( Åh, vad gott det låter! Tack för recepten, och önskar Dig en ny fin vecka, kram Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ger jag oss båda Kryapådigkram!

      KRAM!!

      Radera
  13. Måtte din förkylning försvinna sin kos snabbt. Min hänger sug kvar och den gör mig trött. Tycker inte om att inte vara mitt vanliga jag. Krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta! Inte kul att inte få känna sig på topp! Just nu är jag helt matt och nedbäddad. Nu måste vi snart få vara pigga o glada.

      KRAM!!

      Radera
  14. Du lagar så god mat :) kram Diana

    SvaraRadera
  15. Mums så gott det ser ut.
    Pärlhyacinter är ju så fina, köpte 2 st idag.
    Fin kväll till dig !
    Kram Pia

    SvaraRadera