Elsa Beskows "Herr Gråpäron kliver ur sitt träd" ur boken Lasse liten i trädgården.
I förra veckan såg jag en kollega sitta och äta små saftiga gråpäron.
Jag blev helt eld och lågor! Älskar gråpäron och de finns inte att köpa i affären.
Dagen efter kom hon med en stor hink full med gråpäron till mig. Anna blev GLAD!
Så vi har ätit många päron här hemma... men igår gjorde jag ingefärspäron av de sista.
Och hur gott är inte det med glass eller vispad grädde som dessert.
Av mina rara kollegor fick jag två stora Ernst-glasburkar i bröllopspresent. Tänk, de visste att jag gillade Ernst.
Till sommaren kommer jag ha stora blockljus i glaskrukorna. Men nu, perfekta med ingefärspäron.
Ingefärspäronen kan sparas i glasburk i kylskåpet bara de täcks av sockerlag.
Håller sig flera månader och blir bara godare.
Ingefärspäron
Skala päronen men låt skaftet vara kvar.
Dela en vaniljstång på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
Tillsätt 1,4 dl vatten, 6 dl socker, en skivad citron, 6 msk grovt hackad ingefära samt en kanelstång. Rör om och koka upp lagen.
Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 25 minuter.
Ta av från värmen och låt de svalna i lagen.
Torskpanna med pepparrot och dill
Smält 1 msk smör i en traktörpanna och vispa ner 1 msk vetemjöl.
Sedan 3 dl crème fraich, 1 tärning fiskbuljong, 1 msk riven pepparrot, lite salt och vitpeppar.
Låt sjuda 1-2 min. Lägg ner två torskfiléer i såsen och låt sjuda 10-15 min, eller tills fisken är klar.
Strö färsk nyklippt dill över fiskpannan och servera till nykokt potatis.
En god söndagsmiddag... en av våra absoluta favoriter.
Åhhh, så gott. La in päron när vi bodde i huset. Fisk är också gott och det där receptet norpar jag.
SvaraRaderaKram mamma c
Du fixar det även i lägenheten =)
RaderaKRAM
Men åh så gott med ingefärspäron ! Nu blev jag riktigt sugen , Kram Åse
SvaraRaderaVisst är det gott!
RaderaKRAM
Mmm, så gott!!! Fisk är min favorit, på alla sätt. Och gråpäron! Det hade min farmor i sin stora trädgård, och bjöd på sån efterrätt. Vilka minnen som väcks till liv...min kära farmor, min extramamma. Längesen nu...
SvaraRaderaDå har vi samma smak du o jag!
RaderaVisst är gråpäron nostalgi och barndomsminnen.
KRAM
Kommer i håg ingefärspäron från barndomen - och vispgrädde, massor av vispgrädde.
SvaraRaderaOch underbart att kunna förvara dom och bjuda på i höstmörkret.
Ruth i Virginia
Det är ju så enkelt och GOTT!!
RaderaKRAM
Godmorgon Anna!
SvaraRaderaVet du att dina matinlägg här på bloggen verkligen får det att vattnas i munnen! Det är så trevligt med nya recept och nya varianter av mat. Tusen tack för all inspiration! Din man är lyckligt lottad som får äta så mycket gott!
Kram och ha en underbar dag!
Anneli
TACK! Så glad jag blir! Fiskpannan är så god men bilderna ser ju inte så jätteroliga ut =)
RaderaKRAM
Oh, det fiskreceptet ska jag göra. Har du fler enkla fiskrecept så snälla delge. Älskar fisk men är inte bra på att hitta på recept. Så tar tacksamt emot allt.
SvaraRaderaKram
Maria
Har massor under kategorin "mat". Sen kommer det säkert fler recept! Fisk är ju så gott!
RaderaKRAM
Ja, dina recept är alltid så goda och man blir sugen, mmm...
SvaraRaderaGråpäron är verkligen GODA!!
Oj vad jag älskar päron. Han jag är gift med GILLAR inte päron, kan du fatta!!??? ;-)
Kramar
TACK! Hur kan man inte gilla päron? Jaja han gillar kanske päronkonjak i alla fall =)
RaderaKRAM
Å men jössses va duktig du är!
SvaraRaderaSer supersmarrigt ut...
Å så har jag suttit länge o läst ikapp och njutit av alla glada fina bilder...
Å vilken RING!! Sååå fiiiin..;)
Ha en fin eftermiddag!
Kram Katarina
Haha superenkelt att göra! Maken skalade päronen =) jag gjorde sockerlagen. Sen skötte sig allt av sig självt!
RaderaTACK! Älskar ringen! KRAM
Vilket härligt inlägg Anna!
SvaraRaderaKram Jenny
Tack Jenny!
RaderaKRAM