tisdag 30 juli 2019

Handla Gårdsnära♥

I dag är det World Overshoot. Day. 
Från och med i dag lever jordens befolkning över planetens resurser. 
Naturens överskott är borta och vi lever på att öka miljöskulden. Nästan halva året. 
Men alla länder är inte lika skyldiga till problemen. 
I Sverige inträffade World Overshoot Day redan i april. Vi lever som om det fanns tre jordklot!!!


Att välja ekologiskt och närodlat är att ta ett stort steg mot en hållbar livsstil.
Vad blir bättre av att välja ekologiska och närproducerade livsmedel?
 Din egen hälsa! 
Du slipper rester av olika bekämpningsmedel och andra tillsatsämnen som kan vara negativ för hälsan. 
Böndernas och jordbruksarbetarnas hälsa! 
Djurens livskvalitet! 
Ekologisk djurhantering innebär att djuren får ekologiskt foder från den egna gården. 
Djuren får vistas utomhus och slipper mediciner i förebyggande syfte. 
Köttet och mejeriprodukterna är fria från bekämpningsmedel och mediciner. 
Renare jord, vatten och luft!
Ekologisk odling ger ett renare och naturligare ekosystem och minimerar risken för oförutsedda och skadliga konsekvenser.
Den biologiska mångfalden! 
Att värna om klimatet och miljön värnar om den biologiska mångfalden som vi är så beroende av. 
För lite insekter och fåglar leder oundvikligt till mindre fruktbarhet i naturen...
 och livsmedelsbristen kommer att komma som ett brev på posten. 




 Albert Einstein lär ha sagt... 
"Om alla bin försvinner från jordens yta har mänskligheten fyra år kvar att leva." 


Mänskligheten står inför ett paradigmskifte där våra val idag har avgörande betydelse för kommande generationer. 
Antingen fortsätter vi med våra konventionella produktionsmetoder som förorenar mark, 
vatten och luft, samtidigt som vi förbrukar mer resurser än vad jorden har att erbjuda. 
Eller, så stannar vi upp och byter till en mer hållbar livsstil.





På vår roadtrip i Södermanland stannade vi vid landsvägen och köpte den finaste potatisen...


Kom även hem med stora röda o gula tomater, små röda tomater, broccoli och avlånga rödbetor.



Hur gott är det inte med solmogna tomater, söt gurka och broccolimos till nyupptagen kokt potatis?


På torsdag är det RekoRing i min stad... blir potatis, ägg, honung och hallonsaft.
Har skrivit tidigare om RekoRing som är en grupp på Fb där man på ett smart sätt handlar lokalt.
Vi har massor av egna tomater, chili och paprikor på vår balkong... väntar bara på att de ska få färg.


Nä, nu ska jag gå ut och klippa lite timjan som jag ska ha i lökpajen.

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

2 kommentarer:

  1. Det är skrämmande hur vi behandlar moderjord.
    Det var mycket gott ni fick med er hem på er lilla roadtrip.
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Men man måste vara positiv för framtiden. För våra söta barnbarn.

      KRAM

      Radera