Svensk klassisk hederlig husmanskost med våra älskade rotfrukter och långkokat kött.
Enligt Per Morberg finns det två dagar man kan flagga för.
Den ena är för kungen och den andra är för fläsklägg med rotmos.
Maken håller med! Ja, det är verkligen jättegott!
Ååhhh! Det är så gott med rotmos... mitt rotmos gjorde mig lycklig.
Det väcker barndomsminnen till liv.
I torsdags köpte jag fläsklägg och fläskfilé på REKO-ring från Bergs Grisgård.
De har egen uppfödning utav grisar från kulting till färdig kotlett och slakteri på gården.
Inga transporter eller stress för grisarna.
Sen har de begränsad mängd kött och de styckar bara ett par dagar innan.
Gör så här...
Fläsklägg:
- Skölj ca 1 kg fläsklägg i kallt vatten, lägg i en gryta och täck med vatten.
- Koka upp och skumma av.
- Skala en lök och en morot, skär i grova bitar. Lägg ner lök, morot, 6 kryddpepparkorn, 6 vitpepparkorn och två lagerblad i grytan.
- Koka på svag värme ca 2 tim.
Rotmos:
- När fläskläggen har kokat halva tiden, 1 timma...
- Skala då en kålrot och två morötter, skär i grova bitar.
- Lägg kålrot och morötter i en kastrull, täck med vatten och koka ca 30 min.
- Skala sex normalstora potatisar och skär i bitar, lägg i kastrullen.
- Koka ytterligare ca 15 min. Häll av vattnet.
- Mosa ihop med 50 g smör. Smaka av med 1 tsk salt och späd i 1 dl buljong från långkoket.
Servera fläsklägg med rotmos, hackad persilja och några olika sorters senap.
Det var en riktig festmåltid! Och ikväll kööör vi Mellomys!
Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)
Gud så smarrigt och gott.
SvaraRaderaKram Carin
Eller hur! Det var en riktig festmåltid!
RaderaKRAM