lördag 4 september 2021

Soupe à l'oignon gratinée... fransk löksoppa🇫🇷


Fredagsbuketten i repris och gårdagens fredagsmys var inte tacos utan Fransk Gruyèregratinerad löksoppa. 
Jo, vi är vuxna och inga barn bor hemma... hahaha.
Den här franska soppan är inte som någon annan soppa jag har smakat.
Grymt gott med löken, buljongen, brödet och osten. Sluuuurp!


Skiva tre gula lökar tunt. Hetta upp smör i en stekgryta och bryn löken ca 4 min. tills den har fått fin färg.
Strö över 1 tsk socker och stek ytterligare 1 min. så det blir lite karamelliserat.
Tillsätt  en liten flaska vitt matlagningsvin, 4 dl vatten, en smulad grönsaksbuljong, två lagerblad och 1 msk torkad timjan. 
Låt sjuda ca 20 min. Smaka av med grovmalen salt och nymald svartpeppar. 



Gratinering: Finriv rikligt med gruyère. Skiva surdegsbaguette i skivor. 
Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek brödet ca 2 min per sida, tills det fått fin färg. 
Fördela soppan i ugnsfasta skålar. Täck löksoppan med brödskivorna och tryck ner dem lite. 
Täck rikligt med gruyère. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min, tills osten blivit gyllene. 


De enda ugnsfasta skålar jag har är dessa som jag har till Créme Brulee.
Jag fyllde fyra stycken sådana... och det gick alldeles utmärkt att äta ur dem.
Men visst... nu vill jag ha riktiga soppskålar som kan stå i ugnen.
För den här soppan kommer jag garanterat bjuda på igen. Tack Lina!


Ostgratinerad fransk löksoppa toppas med torkad eller färsk timjan – perfekt till höstmyset!



Vi fick en skön fredagskväll maken och jag... 
Ljuvligt att kunna sitta ute på balkongen till klockan åtta på kvällen.


Bon Appétit och kram till alla... Anna
(alla bilder fotade av mig)

8 kommentarer:

  1. Åh, det där är supergott. Jag har gjort den också - fast glömmer alltid att köpa riktig gruyere så oftast gratinerad med den ost som råkar finnas i huset ;). Det pyssligaste med den är att karamellisera löken rätt tycker jag. Lätt hänt att man kör för hög värme eller tappar uppmärksamheten och bränner den - alternativt inte låter den stå tillräckligt länge för att faktiskt bli karamelliserad.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA! Visst är det gott! Perfekt soppa så här när hösten närmar sig. KRAM

      Radera
  2. Soppa är alltid gott och gruyere är ju den godaste osten som bara finns! En bra kombo :)
    Ha en fortsatt fin helg...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! En fantastisk kombo!

      KRAM

      Radera
  3. Tack för det receptet och det såg väldigt gott ut.
    Så man får kanske ta en titt i chinosbutikerna om det finns ugnsfasta soppskålar där.
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Gör det! Känns väldigt franskt OCH spanskt!

      KRAM

      Radera
  4. Fransk löksoppa med riktigt ostlock är bara så gott. Väldigt länge sedan jag åt det nu. I Venedig sist jag var där. Haha...fransk löksoppa i Italien, men dock på en fransk restaurang.

    Kramen,

    Anneli

    SvaraRadera
  5. Hej Anneli! Visst är det gott. Min första ostgratinerade löksoppa åt jag i Paris vid Point neuf-bron 1984. Fina minnen…

    KRAM

    SvaraRadera