söndag 23 oktober 2022

Nu kära vänner kommer min helg!


Att blogga innebär ju förstås att man lever med tanken om vad som är intressant för bloggen. 
För mig är det så att jag tänker gång på gång under dagen: Det här är ämnet för dagens blogg! 
Så rullar dagen fram, det händer nya saker och jag glömmer bort det första, det andra, ja, t.o.m det tredje! 
Det jag oftast kommer ihåg är maten jag åt hahaha... och i torsdags var det Måltidens dag!


fredag... mat, mat...

I fredags åkte jag till min frissa direkt efter sista lektionen... hoppade över skollunchen.
När jag hade suttit där i två timmar och blivit fin i håret var jag rätt så hungrig.
Åkte till City Gross och besökte deras fiskdisk... nåt enkelt att laga till så här en fredag.
Blev nyfiken på deras laxtournedos med kantarellost och kantareller. Blev två stycken.
Jaha... styrde kosan till Systemet också för att införskaffa mig en flaska vitt vin.
Föll för den gula flaskan Bee You. Ett nytt ekologiskt vitt vin från Kalifornien. 



Oj SÅ Gott ALLT smakade! 
Kantarellsmaken till laxen och den pressade potatisen var en höjdare för smaklökarna.
Det vita vinet passade perfekt till. Ett torrt fruktigt vin med en söt eftersmak av ananas!
Hahaha jag är ingen vinkännare men jag kände ananas och det var faktiskt jättegott!
Låter som en konstig mix... lax, kantareller och ananas. Lovar, det var SÅ GOTT!


lördag... mat, mat...

Nyplockade buketter med dahlior.
De bara blommar och blommar. De ser ut som de är doppade i hallonsaft.


Dags att äta igen... rotmos och köttkorv med den godaste senapen - Johnnys sötstarka.
Andra gången denna höst som vi äter rotmos. Billig mat och det är ju så himla gott!


Jag har tagit hand om alla våra gröna tomater... blev två burkar marmelad och en chutney.
Ett perfekt sätt att ta tillvara på omogna tomater.
 Chutney passar till kött och fågel. Marmeladen till en smakrik ost.


Till marmeladen hade jag massor av gröna tomater, två äpplen, kardemumma och syltsocker.
Chutneyn innehåller också massor av gröna tomater och två äpplen. 
Plus en grön chili, vitlök, honung, äppelcidervinäger, senapsfrön samt brunt och vitt socker.



Tomat- och äppelarmeladen blev lyckad! 
Jättegod till dessertostarna med salta kex, vindruvor, nötter och ett glas rött.


Vi festade till det lite framför TV'n. Det var dags för premiären av Så mycket bättre.
Min favorit... Albin, han är speciell och unik. Tycker om honom! 
Blev nyfiken på Maja. Vet inte så mycket om hennes musik. 

Kvällens soundtrack... mamma


söndag... mat, mat...


Vi vaknade till en solig söndag... tröttnar aldrig på utsikten här hemma.
Min söndagsfrukost är te, grapefrukt, ägg med kaviar, havregrynsgröt med blåbär och mjölk.
Till efterrätt en god kopp starkt kaffe med mjölk.



Det är skillnad på blåbär och blåbär. Riktiga blåbär plockade från skogen smakar blåbär.
Det finns djupfrysta riktiga blåbär att köpa. De är goda!
Men de där stora färska i liten plastbytta är inte blåbär för mig. 
Fruktköttet är vitt och det smakar inte ens blåbär. 
De är läckra att garnera tårtor med men inte mycket mer.
Våra blåbär från Kolmårdsskogen börjar ta slut. Det är ju så gott med blåbär.



Även idag plockade jag fram svenska smaker ur skafferiet och kylskåpet.
Dagens söndagsmiddag blev underbart god... kåldolmar, gräddsås, potatis och lingon.
Det var min mammas favoriträtt! Det ville hon ha till bröllopsmiddag. Men pappa sa nej!


Vi blev mätta vill jag lova! 



Annars så har det varit en väldigt lugn och skön helg... behövligt vilsamt!
En intensiv vecka väntar mig... efter den ett efterlängtat höstlov.


Önskar dig min kära läsare en skön söndagskväll och en fin ny vecka i det vackra höstvädret.

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

8 kommentarer:

  1. Inte gör det mig något att du bloggar om mat 😉😋😃 alltid lika insparande tycker jag.
    Kantareller och lax är något som måste provas.
    Den senapen köper vi med på skandinaviska butiken. För senap är inget som Spanien kan göra.
    Chutney tror jag aldrig att jag har testat att göra. Men jag har köpt i affären.
    Jag tycker också att Albin är unik och Maja var en nyhet för oss med. Jag laddade ner några av låtarna som var igår till min morgonrundalista som jag har i öronen när jag gör den.
    Håller med dig om blåbären, men tyvärr så är det bara de stora megabären med vitt kött som finns i butiken här.
    Ha en skön söndagskväll.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Tack! Det är kul att laga mat! Tyckte att "Så mycket bättre" var bra igår. Jag har också laddat ner några av låtarna. Nu längtar jag tills "På spåret" börjar också. KRAM

    SvaraRadera
  3. Det är bara trevligt med maten och jag är en frukostmäniska så din frukost tilltalar mig. , middagstips får man också.
    " På spåret " är ett program som jag ogärna vill missa. Sedan ser jag mycket fram emot " Genjägarna" där Peter Sjöund ska söka efter okända fäder med DNA i fokus.
    Mvh/ Berit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Helgfrukosten blir alltid lite extra. På spåret missar jag inte. Genjägarna har jag missat. Låter spännande. Det måste jag kolla upp. KRAM

      Radera
  4. Mmm, så mycket gott! Blir sugen, trots att jag nyss ätit middag, ;) Kåldolmar är ju så gott! Det var väldigt längesen jag gjorde såna. Ja, kanske kan det var så längesen som när barnen var små o bodde hemma! Barndomsmat... min mamma lagade jättegoda kåldolmar, och kålpudding och kålsoppa med frikadeller... Massa god mat som fallit i glömska. (Eller som tar lite för lång tid att laga i vårt stressande vardagsliv nu för tiden?)
    Du har en helt u n d e r b a r utsikt!!! Att se vatten från sitt köksfönster är ju verkligen LYX!
    Jag ser sjön från vårt köksfönster, men har en stor äng/hage framför. Tyckte att sjön verkade närmre än vanligt idag, och kom på att det var för att bladen försvunnit på björkarna som står där i hagen. Får passa på att njuta av höstfärgerna - snart är den tiden förbi.
    Ha en finfin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ninnie! Åh, min mammas kåldolmar var också jättegoda! De finns inte mer. Mina är Dafgårds som ska brynas. Snart är löven på marken här också. KRAM

      Radera
  5. Vilket mysigt inlägg!
    Ja visst är det så, när man bloggar kan allt bli till ett ämne för bloggen. SÅ fort jag kommer på ngt jag vill skiva om noterar jag det i min telefon.
    Mat funkar alltid, som du gör nu.
    SÅ gott allting. Kul också att göra en helg till ett mattema.
    Er utsikt är verkligen helt UNDERBAR!!!

    Rotmos är så gott! Älskar det!
    Kåldolmar är ju bara så gott.
    Gör det lättare för mig och kör kålpudding istället. Men äkta kåldolmar är ju MMMM!!!

    Jättemysigt inlägg!!

    KRAMAR!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Kul att ha dig här igen Annika! Visst är det gott med svensk husmanskost. KRAM

      Radera