Kära vänner, nu har jag fått några ny favoriträtter.
En smakrik och enklare vardag i Annas kök tillsammans med Lina.
Lättrimmad torskfilé med brynt hasselnötssmör, rotsellericrème och dill
...visade sig vara en elegant och lättlagad rätt!
Lättrimmad torsk
Blanda 3,5 dl kallt vatten och 1 msk salt i en rymlig bunke.
Skär fisken i portionsbitar och lägg ner i bunken.
Låt stå och rimma ca 15 min. Häll av fisken och låt rinna av på lite hushållspapper.
Lägg över i en smord ugnsform och tillaga ca 15 min i mitten av ugnen 150°C.
Rotsellericrème
Skala och skär 300 g rotselleri i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av och lägg i en mixerbunke. Tillsätt 1 msk smör och 1 dl mjölk.
Mixa slät med stavmixer.
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Brynt hasselnötssmör
Grovhacka 20 g hasselnötter. Hetta upp 25 g smör i en liten kastrull.
När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden.
När det har en gyllenbrun färg är det klart.
Dra från värmen och blanda ner hasselnötter och 1/2 tsk vitvinsvinäger.
Servera ugnsbakad lättrimmad torsk med rotsellericrème,
kokt potatis och brynt hasselnötssmör. Toppa med dillvippor.
Krämig linguine med grillad kycklingfilé och rimmad zucchini
Är ni sugna på het pasta? Då kommer receptet här!
Rimmad zucchini
Kvarta zucchini på längden. Skär bort kärnhuset och spar det till pastasåsen.
Strimla zucchinin så tunt som möjligt på längden.
Lägg i en skål, strö över 1 1/2 krm salt och blanda väl. Låt stå till servering.
Pastasås
Finhacka en bananschalottenlök och tärna kärnhuset från zucchinin.
Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna. Fräs lök och kärnhus ca 3 min.
Tillsätt en pressad vitlök och 1 tsk torkad timjan, fräs ytterligare ca 2 min.
Häll på 1 msk vitvinsvinäger och låt koka in. Pudra över 1 tsk vetemjöl.
Vispa ner 1,5 dl mjölk, 1,5 tsk sambal oelek, 1/2 smulad kycklingbuljong och 1/2 dl crème fraiche.
Låt sjuda ihop ca 5 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Grillad kyckling
Krydda kycklingfilé runt om med salt, nymald svartpeppar och torkad timjan.
Blanda avhälld nykokt pasta/linguine med såsen.
Skiva upp kycklingen vid servering.
Servera krämig linguine toppad med rimmad zucchini och kyckling.
Vietnamesiska kalkonfärsbollar i tomatsås med ingefärsdressad gurka
Stora köttbullar... en riktigt god, lättlagad och smakrik rätt.
Ingefärsgurka
Skiva långa skivor av gurkan med en osthyvel eller mandolin.
Skala och finriv 1/2 bit ingefära.
Lägg allt i en bunke och blanda ner 1 msk vitvinsvinäger, 1/2 tsk salt och 2 tsk socker.
Låt stå till servering. Rör om då och då.
Tomatsås
Skala och finhacka en bananschalottenlök och en vitlök.
Hetta upp lite neutral olja i en kastrull och fräs lök och vitlök ca 2 min.
Tillsätt en burk krossade tomater, 1 msk fisksås, 1 tsk socker och nymald svartpeppar. Sjud ca 5 min.
Kalkonfärsbollar
Skala och finriv 1/2 bit ingefära och en vitlöksklyfta.
Lägg i en bunke och tillsätt kalkonfärs, 1 1/2 tsk sambal oelek, 1 msk fisksås och nymald svartpeppar.
Blanda väl och forma till ca 8 st köttbullar.
Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna med höga kanter och bryn köttbullarna ca 3 min.
Sänk värmen och häll över tomatsåsen.
Sjud köttbullarna ca 6 min, tills de är helt genomstekta.
Servera vietnamesiska kalkonfärsbollar med tomatsås, ingefärsgurka och jasminris.
Smaklig måltid och kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)
Men å så mycket gott!!! Jag ska precis börja laga mat, och hade ingen inspiration alls idag. Så det blir vegetarisk pytt i panna, på lite allt möjligt. Ja, det är ju gott det med, men nu fick jag ju massa inspiration. Den där fisken tex...Blir ju bra till morgondagens middag!
SvaraRaderaTusen tack!
Hej Ninnie! Grönsakspytt låter gott! Lite inspiration behövs då o då. Då är Linas bra tycker jag.
RaderaKRAM
Åh så gott det låter alltihop. Vill testa alla rätterna som du lagat.
SvaraRaderaHej Hanna! Kul, de är goda! KRAM
RaderaNu har jag fått ännu fler fina Anna-recpet att prova. TACK för dem!!
SvaraRaderaKramar!
Hej Annika! Varsågod och KRAM
RaderaMen jösses så gott allt såg ut.
SvaraRaderaFisk var länge sedan v hade nu och ditt recept lät mycket gott.
Kram Carin
Hej Carin! Fisk är ju så gott! KRAM
RaderaMen så otroligt mycket gott!
SvaraRaderaDessutom vacker mat. Man ska ju äta både med munnen och ögonen.
Länge sedan det var så hemma hos mig, tyvärr. Beror på att orken och därmed avsaknad av kreativitet och motivation. Men jag jobbar på saken. Skall tillbaka dit en dag.
Varm kram,
Anneli
Tänker på dig Anneli! Lyssna på din kropp och var rädd om dig! Det går lika bra med korv o makaroner. KRAM
Radera