KÀra vÀnner! Vilken trevlig kvÀll vi fick igÄr! God mat, god dricka och ljuvlig fransk musik.
Oui OUI! Vi inledde sportlovet med att bjuda underbara vÀnner pÄ en fransk afton.
Vi vÀlkomnade gÀsterna med drinken Kir Royale med hallon och till det lite chips och oliver.
TĂ€nk, Annika och jag har kĂ€nt varandra i 56 Ă„r. Det ĂR stort!
Kir Royal... en klassisk fransk champagnecocktail.
En skvÀtt CrÚme de Cassis (fransk svartvinbÀrslikör) och 1,5 dl champagne.
Fuskade lite... gÄr lika bra med rosa Prosecco.
Kir Royal Àr en utveckling av vindrinken Kir... som Àr vitt vin och svartvinbÀrslikör.
Kir blandades av vinbönderna i Bourgogne, dÄ de tyckte att vinet var för strÀvt.
Drinken Àr uppkallad efter en borgmÀstare i Dijon, Felix Kir.
Medan maken tog hand om gÀsterna gick jag ut i köket och förberedde förrÀtten.
Det blev en lyckad gratinerad löksoppa...
SĂ„ jag vill dela med mig av receptet.
Vi gjorde all mat dagen innan... sÄ jag vÀrmde bara upp soppan innan jag portionerade ut i ugnsfasta soppskÄlar. Smidigt att kunna göra all mat i förvÀg. Att soppan stod och gottade till sig ett dygn var perfekt.
- SkÀr tre gula lökar i tunna skivor.
- FrÀs löken i smör pÄ medelhög vÀrme tills den blir mjuk, glansig och lÀtt karamelliserad.
- HÀll pÄ 2 dl vitt vin och lÄt frÀsa till i grytan. TillsÀtt 1 l vatten, tvÄ smulade hönsbuljongtÀrningar, 2 tsk torkad timjan, lite fÀrsk timjan, 2 tsk brun farinsocker och tvÄ lagerblad.
- Koka soppan ca 20-25 minuter tills löken Àr ordentligt mjuk. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
- Stek Ätta 1 cm-tjocka brödskivor av en baguett i smör.
- LÀgg pÄ tvÄ smörstekta brödskivor per skÄl och toppa med grovriven le GruyÚreost, 150 g/4 pers.
- Gratinera soppskĂ„larna ca 5-10 min i ugnen i 250° tills osten smĂ€lt ordentligt och brödet fĂ„tt fin fĂ€rg.
- Ta ut soppan, dekorera med fÀrsk timjan och servera.
Till soppan hade vi ett gott franska Rieslingvin frÄn Alsace.
Vi satt lÀnge och Ät... och pratade... om allt det som livet innehÄller.
Till huvudrÀtt blev det makens specialare Boeuf bourguignon med potatis.
Jag skulle ha pressat potatisen och klippt persilja pÄ grytan innan servering men sÄ blev det inte.
Vet inte varför jag glömde... med gott var det ÀndÄ! Den vÀrmde bÄde kropp och sjÀl.
Ja, en riktigt mustig god gryta till ett Cote de Rhone-vin i glasen.
EfterrÀtten... CrÚme Brûlée. En riktig fransk klassiker bland desserter och min favorit.
Denna gÄng strödde jag pÄ rörsocker istÀllet för vanligt vitt socker pÄ desserten.
Det var lite svÄrare att brÀnna rörsockret... det gick snabbt, blev en mer ojÀmn och lite brÀnd yta.
Men jag Àlskar't! Till CrÚme Brûlée bjöd vi pÄ ett jÀttegott dessertvin - Jurançon Chateau de Rousse.
Lagom söt med en friskt smak av frukter. Passade perfekt till den sammetslena desserten.
KvÀllen avslutades med franska ostar, pÀron, vindruvor, fröknÀcke och marmelad med nypon & rabarber.
TÀnk vad jag tycker det Àr kul att ordna och bjuda pÄ sÄdana hÀr fester... gillar teman.
SÄ glad för mina fina vÀnner Annika och Leif ocksÄ.
Middleaged teacher's Wardrobe Diary...
Snygg krÀppad tunn pÀrlgrÄ blus till mina lÀckra paljettbrallor.
Vilken trevlig fransk afton ni bjöd pÄ. Massor av gott som ni bjöd pÄ med.
SvaraRaderaHa ett skönt sportlov nu.
Och din outfit var jÀttefin.
Kram Carin
Tack Carin! Vi fick en jÀttetrevlig kvÀll. Nu ska jag njuta av sovmorgnar... sÄ skönt! KRAM
SvaraRaderaVar det nÄgon som lÀmnade bordet hungrig? :)
SvaraRaderaNÀsta gÄng du har fransk middag hoppas jag du
bjuder mig. I love French Onion Soup! Creme
BrulÚe! En dröm!
Hoppas gÀsterna inte behövde köra bil hem -
allt det fina vinet, du vet-
Ruth i Virginia
à h, vilken trevlig och god afton ni fick med era kÀra vÀnner! Fantastiskt att ha en sÄ gammal vÀn :), vilken ynnest.
SvaraRaderaOch maten - Mmmmm... Jag har en liknande orange gryta som jag har Àrvt efter min mormor som föddes pÄ 1800-talets slut. Husqvarna stÄr det i botten och den Àr fortfarande perfekt att laga mat i , speciellt grytor. Det Àr kvalité de ;).
Vad fint ni verkar bo! Jag tycker mig skymta vatten utanför ett fönster. Fin utsikt kan jag förmoda. Ha en skön ledighet! Kram, Annika
Hej Ruth! Vi satt lÀnge och Ät... vi startade redan klockan fem. Haha och jag hade förvarnat dem innan att det skulle bli mkt fransk rustik mat. De har sÄdan tur att deras dotter Linnea var taxi! KRAM
SvaraRaderaHej Annika! Tack! Vi bor fint vid BrÄviken och den grytan Àr en riktigt BRA investering. Den Àr frÄn franska Le Creuset. Jag vet precis vad du pratar om för orange jÀrngryta. En sÄdan oval hade vi i mitt barndomshem. Minns kalops, sjömansbiff... och dillkött. mmm SÄ GOTT! KRAM
SvaraRaderaMen vilken festmiddag!!
SvaraRaderaWOW!!
Ă H jag Ă€lskar fransk löksoppa. Brukar göra den ibland hĂ€rhemma. BestĂ€ller den ofta pĂ„ resturang. OCH BB, ĂLSKAR den rĂ€tten. ĂLSKAR den!!
För att inte tala om Creme Brulee. Lyckost dina gÀster!!
Kramar!!!
Tack Annika! Det blev en lyckad kvÀll! Bra med god rustik mat! KRAM
RaderaMen sÄ trevligt! Och du Àr supersnygg i din outfit!
SvaraRaderaJa, det allra trevligaste Àr att ha ett par vÀnner och att umgÄs lÀttsamt med nÄgot gott att Àta och dricka pÄ det. Love, love, love....
Varm kram,
Anneli
Tack Anneli! Ja, man ska vara rÀdd om sina vÀnner! KRAM
Radera