söndag 19 februari 2023

Vi bjöd in till fransk afton🇫🇷🧀🍷🍇

Kära vänner! Vilken trevlig kväll vi fick igår! God mat, god dricka och ljuvlig fransk musik. 
Oui OUI! Vi inledde sportlovet med att bjuda underbara vänner på en fransk afton.  


Vi välkomnade gästerna med drinken Kir Royale med hallon och till det lite chips och oliver. 


Tänk, Annika och jag har känt varandra i 56 år. Det ÄR stort!


Kir Royal... en klassisk fransk champagnecocktail.

En skvätt Crème de Cassis (fransk svartvinbärslikör) och 1,5 dl champagne. 
Fuskade lite... går lika bra med rosa Prosecco.


Kir Royal är en utveckling av vindrinken Kir... som är vitt vin och svartvinbärslikör. 
Kir blandades av vinbönderna i Bourgogne, då de tyckte att vinet var för strävt. 
Drinken är uppkallad efter en borgmästare i Dijon, Felix Kir.

Medan maken tog hand om gästerna gick jag ut i köket och förberedde förrätten.

Det blev en lyckad gratinerad löksoppa... 
Så jag vill dela med mig av receptet. 

Vi gjorde all mat dagen innan... så jag värmde bara upp soppan innan jag portionerade ut i ugnsfasta soppskålar. Smidigt att kunna göra all mat i förväg. Att soppan stod och gottade till sig ett dygn var perfekt.
    • Skär tre gula lökar i tunna skivor. 
    • Fräs löken i smör på medelhög värme tills den blir mjuk, glansig och lätt karamelliserad. 
    • Häll på 2 dl vitt vin och låt fräsa till i grytan. Tillsätt 1 l vatten, två smulade hönsbuljongtärningar, 2 tsk torkad timjan, lite färsk timjan, 2 tsk brun farinsocker och två lagerblad.
    • Koka soppan ca 20-25 minuter tills löken är ordentligt mjuk. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
    • Stek åtta 1 cm-tjocka brödskivor av en baguett i smör. 
    • Lägg på två smörstekta brödskivor per skål och toppa med grovriven le Gruyèreost, 150 g/4 pers. 
    • Gratinera soppskålarna ca 5-10 min i ugnen i 250° tills osten smält ordentligt och brödet fått fin färg. 
    • Ta ut soppan, dekorera med färsk timjan och servera.


    Till soppan hade vi ett gott franska Rieslingvin från Alsace.
    Vi satt länge och åt... och pratade... om allt det som livet innehåller.


    Till huvudrätt blev det makens specialare Boeuf bourguignon med potatis.
    Jag skulle ha pressat potatisen och klippt persilja på grytan innan servering men så blev det inte.
    Vet inte varför jag glömde... med gott var det ändå! Den värmde både kropp och själ.
    Ja, en riktigt mustig god gryta till ett Cote de Rhone-vin i glasen.



    Efterrätten... Crème Brûlée. En riktig fransk klassiker bland desserter och min favorit.
    Denna gång strödde jag på rörsocker istället för vanligt vitt socker på desserten. 
    Det var lite svårare att bränna rörsockret... det gick snabbt, blev en mer ojämn och lite bränd yta.
    Men jag älskar't! Till Crème Brûlée bjöd vi på ett jättegott dessertvin - Jurançon Chateau de Rousse.
    Lagom söt med en friskt smak av frukter. Passade perfekt till den sammetslena desserten.


    Kvällen avslutades med franska ostar, päron, vindruvor, fröknäcke och marmelad med nypon & rabarber.


    Tänk vad jag tycker det är kul att ordna och bjuda på sådana här fester... gillar teman.
    Så glad för mina fina vänner Annika och Leif också. 

    Middleaged teacher's Wardrobe Diary... 

     Snygg kräppad tunn pärlgrå blus till mina läckra paljettbrallor.




    Kände mig fin i gårdagskvällens outfit...


    Idag har vi fått lite sol på oss. En fin start på ledigheten.



    Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är.

    Kram till alla... Anna
    (bilder fotade av mig)  

    10 kommentarer:

    Mamma C sa...

    Vilken trevlig fransk afton ni bjöd på. Massor av gott som ni bjöd på med.
    Ha ett skönt sportlov nu.
    Och din outfit var jättefin.
    Kram Carin

    Channal sa...

    Tack Carin! Vi fick en jättetrevlig kväll. Nu ska jag njuta av sovmorgnar... så skönt! KRAM

    Anonym sa...

    Var det någon som lämnade bordet hungrig? :)
    Nästa gång du har fransk middag hoppas jag du
    bjuder mig. I love French Onion Soup! Creme
    Brulèe! En dröm!

    Hoppas gästerna inte behövde köra bil hem -
    allt det fina vinet, du vet-

    Ruth i Virginia

    Anonym sa...

    Åh, vilken trevlig och god afton ni fick med era kära vänner! Fantastiskt att ha en så gammal vän :), vilken ynnest.
    Och maten - Mmmmm... Jag har en liknande orange gryta som jag har ärvt efter min mormor som föddes på 1800-talets slut. Husqvarna står det i botten och den är fortfarande perfekt att laga mat i , speciellt grytor. Det är kvalité de ;).
    Vad fint ni verkar bo! Jag tycker mig skymta vatten utanför ett fönster. Fin utsikt kan jag förmoda. Ha en skön ledighet! Kram, Annika

    Channal sa...

    Hej Ruth! Vi satt länge och åt... vi startade redan klockan fem. Haha och jag hade förvarnat dem innan att det skulle bli mkt fransk rustik mat. De har sådan tur att deras dotter Linnea var taxi! KRAM

    Channal sa...

    Hej Annika! Tack! Vi bor fint vid Bråviken och den grytan är en riktigt BRA investering. Den är från franska Le Creuset. Jag vet precis vad du pratar om för orange järngryta. En sådan oval hade vi i mitt barndomshem. Minns kalops, sjömansbiff... och dillkött. mmm Så GOTT! KRAM

    Annika sa...

    Men vilken festmiddag!!
    WOW!!
    ÅH jag älskar fransk löksoppa. Brukar göra den ibland härhemma. Beställer den ofta på resturang. OCH BB, ÄLSKAR den rätten. ÄLSKAR den!!
    För att inte tala om Creme Brulee. Lyckost dina gäster!!
    Kramar!!!

    Från Glam till Damm sa...

    Men så trevligt! Och du är supersnygg i din outfit!

    Ja, det allra trevligaste är att ha ett par vänner och att umgås lättsamt med något gott att äta och dricka på det. Love, love, love....

    Varm kram,

    Anneli

    Anonym sa...

    Tack Annika! Det blev en lyckad kväll! Bra med god rustik mat! KRAM

    Anonym sa...

    Tack Anneli! Ja, man ska vara rädd om sina vänner! KRAM