onsdag 29 november 2023

Oj, vad snö vi har fått!

Kära vänner! Nu är det snart december och på söndag är det första advent. 



Och på fredag börjar julkalendern, Trolltider - legenden om Bergatrollet, på TV.
Den kvarten på dagen ser jag fram emot... jättemysigt! 


Om jag får ta mina Topp Tre julkalendrar så är Teskedsgumman nummer ett
Det är mitt första minne av en julkalender... året var 1967, jag 4 år.
Jag kommer ihåg hur glad jag blev när jag fick själva julkalendern. 
Jag öppnade alla luckor på en gång! 


Min bror Lasse fick också en kalender och jag var sur när han fick öppna efter programmet och inte jag.
Har ett svagt minne av att jag ville öppna hans men det fick jag inte. Han ropade på mamma!
Haha... gjorde aldrig om det igen. Den julen var vi i samma ålder som Frank och Alma.
Julkalender nummer två är Herkules Johnssons storverk från 1969, jag 6 år.
På tredje plats kommer Barnen i höjden från 1972, jag 9 år... den var riktigt rolig!
Själva kalendern var ett höghus med 24 våningar. En lucka för varje våning.
Jag minns många fler som jag tyckte om när mina flickor var små, bl.a. Sunes Jul och Pelle Svanslös.






Solnedgång kl.15.10 från sovrumsfönstret...


Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är!
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig

måndag 27 november 2023

Vad blir det till middag?

Kära vänner! Idag sken SOLEN med lätt snöfall och -4°C.
Här kommer lite inspiration på middagstips från Restaurang Två hjärtan att laga i veckan.

Spaghetti med parmesan- och persiljeströssel, 
tomatsås och vitlöksmarinerade räkor.
Hur gott smakade inte denna pastarätt i fredags! En klar favorit som jag vill dela med mig av.


Parmesanströssel - detta måste du göra, så gott!
Finhacka 10 g kruspersilja och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Tillsätt 3/4 dl panko, 25 g riven parmesan, salt och olivolja till plåten. 
Blanda ordentligt och tillaga mitt i ugnen ca 15 min i 160°C, tills strösslet är frasigt. 
Öppna ugnsluckan och blanda runt emellanåt.  


Tomatsås
Finhacka en vitlök. Skär två stora tomater i mindre bitar. 
Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Fräs tomat och vitlök ca 2 min. 
Tillsätt 1 msk tomatpuré, 2 krm chili flakes, 1,5 dl pastavatten 
och 1/2 smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min. 


Vitlöksmarinerade räkor
Pressa en vitlöksklyfta och 10 g kruspersilja. Lägg i en skål och blanda ner 1 msk olivolja. 
Blanda ner nyskalade räkor i skålen. Låt stå och dra en stund.


Häll av pastan och lägg tillbaka spaghettin i kastrullen. 
Blanda ner tomatsås och riven parmesanost. Blanda runt ordentligt. 
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.


Servera tomatpasta toppad med marinerade räkor och parmesanströssel. Otroligt gott!


Detta bjöd maken mig på i lördags! 

Hjortfärsbiffar med jordärtskockspuré, pressgurka och timjansmörsås.
Det bästa med Linas Matkasse är att alla kan följa ett recept enkelt.


Mmmm... bara så smarrigt till helgmiddag! 

Pressgurka
1-2-3- Blanda 1 msk ättiksprit, 2 msk socker och 3 msk vatten i en bunke. Rör så att sockret löser sig. 
Hyvla tunna skivor av en halv gurka med en osthyvel eller mandolin.
Blanda ner i bunken och pressa en dygn på gurkan. Låt dra minst 15 min. 

 Jordärtskockspuré
Skala och koka 250 g jordärtskocka och 250 g mospotatis mjuk i lättsaltat vatten. 
Värm 1,5 dl mjölk och en stor klick smör i en kastrull. Häll bort vattnet från potatiskoket. Mosa potatis och jordärtskocka med en elvisp eller potatisstöt och tillsätt mjölkblandningen. 
Vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och vitpeppar. 

Hjortfärsbiffar
Finhacka 10 g färsk timjan. Lägg i en bunke tillsammans med 1/4 dl ströbröd, 1/2 dl mjölk, 
ett ägg, 1 tsk salt och nymald svartpeppar. Blanda ner 250 g hjortfärs och forma färsen till 2 biffar. 
Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna ca 2 min per sida. 
Lägg över biffarna i en ugnsform, men låt stekpannan stå till timjansmörsåsen. 
Tillaga klart biffarna mitt i ugnen ca 15 min, tills de är helt genomstekta. 

Timjansmörsås
Tillsätt en klick smör till stekpannan som biffarna stektes i. 
Blanda ner 2 tsk vetemjöl och tillsätt sedan 2 dl vatten, 1 tsk kinesisk soja och 1/2 smulad köttbuljong. 
Låt sjuda ca 4 min. Finhacka 10 g färsk timjan. Häll över såsen i en mixerbehållare. 
Tillsätt 2 msk smör och finhackad timjan och mixa såsen slät med stavmixer. 


Servera hjortfärsbiffar med potatis- och jordärtskockspurè, timjansmörsås och pressgurka.
God mat är vad vi behöver just nu när det är kallt och korta dagar med mörka kvällar.


Är du sugen på att laga en riktig fransk klassiker? Det här åt vi till söndagsmiddag.

Coq au vin - Kycklinggryta med bacon, rött vin, svamp och potatispuré. 
En otroligt god gryta med mycket smak som du lagar till enkelt och snabbt.



Coq au vin
Skär 300 g kycklinglårfilé i tre bitar per filé. 
Stek kyckling och en förp. tärnat bacon i en stekgryta med lite smör ca 2 min. 
Tillsätt två klyftade bananschalottenlök, 250 g halverade champinjoner, 
en finhackad vitlöksklyfta, 2 tsk torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar. 
Fräs ytterligare ca 2 min. Tillsätt 1 msk vetemjöl och blanda runt. 
Tillsätt 2,5 dl rött matlagningsvin och låt sjuda ca 5 min. 
Blanda ner 1/2 msk kinesisk soja, 1 dl vatten och en halv smulad kycklingbuljong. 
Låt sjuda minst 10 min. 

Potatispuré
Värm mjölk och en klick smör. Häll av potatisen och blanda ner mjölkblandningen. 
Vispa till en slät puré med elvisp. Smaka av med salt och vitpeppar.  


Servera coq au vin med potatispuré. Toppa med repad färsk timjan.


Önskar dig min kära läsare en bra start på veckan!
Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig

lördag 25 november 2023

En rolig lördag...


Kära vänner! Hoppas allt är bra med er?
Själv startade jag min lördagsmorgon med kvinnofrukost... och vilket härligt frukostbord de hade dukat upp.





Min tallrik blev fylld med massor av gott... allt bröd var hembakat. 
Frukost är den bästa måltiden och denna var riktigt lyxig.

Vi var ett gäng kvinnor som åt, umgicks och lyssnade på en annan kvinna som berättade om sin erfarenhet som extramamma. Hon och hennes man har tagit emot ett 30-tal barn i olika åldrar i sitt hem. 
Vi fick höra flera gripande glimtar från ett jourhem. En intressant förmiddag som gav insikter om att livet kan vara mycket svårt för många familjer även i Sverige, där vi är förskonade från krigets fasor. 



Frukosten avslutades med kaffe och kaka. Jag tackade för mig och åkte hem och hämtade maken.


Det var dags för årets första julmarknad i Marmorbruket.





En liten fin julmarknad med bara lokala hantverk i smide, marmor och trä.
Vi fick även se hur dessa tillverkades... kul och spännande.
Det bjöds på glögg och pepparkaka. Det smakade bra i kylan. Det var riktigt kallt, brrr!


Här svarvas det en liten mortel i Kolmårdsmarmor... jättefin!



Man kunde få göra sin egen fågelholk om man ville.


Så mycket fint hantverk... som dessa fågelmatare.



En liten promenad för att njuta av solen och utsikten... -4°C och kyliga vindar.


Fort tillbaka och in i fikastugan för att värma oss med en god kopp kaffe och lussebulle.



Innan jag åkte iväg till kvinnofrukosten i morse ringde Lotta, min yngsta dotter, och lät väldigt ynklig.
Hon önskade sig torsk med äggsås. Som mamma gör jag allt för mina barn.
Så när jag kom hem lagade jag till Lottas älsklingsrätt och åkte med en matlåda till henne.
Väl hemma igen landade jag i soffan och maken förberedde middagen till oss.
En rolig lördag... imorgon ska jag bara vara hemma och ta det lugnt.



Extremt obehagligt att SD kan samla 1/5 av Sveriges röster. Mer osvenskt än SD finns inte!
Riktigt otäck retorik... vad är det för fel på folk? Har vi inte lärt oss någonting av vår historia? 


Önskar dig min kära läsare en skön lördagskväll!
Trevlig helg och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig