söndag 27 november 2022

Första advent🕯✨


Nu är jag i Happy-Land... ja, det är faktiskt sant!
Tar nu sats ända ner från tårna för att Ernsta till det här hemma.



Idag har vi haft finbesök av Ida, Lotta, Frank och Alma...



När gästerna kom hade vi ett mysigt glögg- och julmustmingel tillsammans.



Vad blir det till mat undrade alla hungriga ungar...


Hurra! En riktigt god chicken satay! 
Själva jordnötssåsen blev ju inte så vacker... men ack så god! 
Och kycklingen som vi sedan bara doppade... nej förresten slevade upp såsen med! 
SÅ GOTT! Det fanns ris också för den som behövde!

Godaste sataysåsen gör du så här...


Finhacka en bananschalottenlök och en vitlök. 
Hetta upp lite neutral olja i en liten kastrull. 
Fräs lök, vitlök, en tsk malen ingefära och en näve jordnötter ca 2 min. 
Tillsätt 2 tsk socker, 2 krm cayennepeppar, 1 msk japansk soja, 1 dl vatten och kokosmjölk. 
Låt sjuda ca 5 min. Mixa med stavmixer. 
Så här serverades det kyckling med sataysås, broccoli och basmatiris.
Efter maten blev det pepparkaksbak...




 En riktig skön första advent vill jag önska dig min kära läsare!
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

lördag 26 november 2022

Adventsmys...

Kära vänner! Nu är det dags... julen rullar in så smått. Imorgon är det 1:a advent!
Adventsmys är att baka lite goda julkakor tillsammans.


Nybakade saffransbullar fyllda med smör och mandelmassa! 
Och som om att detta inte vore nog så penslade jag dem i smält smör och doppade dem i strösocker. 


Det finns ju bullar och så finns det bullar! 


En av de få gånger på året som jag vill ha en bulle till morgonkaffet är just på söndagen den 1:a advent!

 Yummy, yummy, Yummy! Ännu mer saffran...
Italiensk pasta på stjärnkockarnas vis - Linas Matkasse.


Ikväll blev det italiensk matlagning när den är som bäst!


Ricottafylld lumaconi med parmesan, räkor, saffran och vitt vin 


Koka ca 20 st lumaconi i rikligt med saltat vatten i en rymlig kastrull. 


Tomat- och saffransås…
Finhacka en gul lök, två vitlöksklyftor och en liten knippa färsk timjan. 
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs allt ca 2 min. 
Tillsätt ett paket saffran och 2 dl vitt vin, låt koka ca 2 min. 
Blanda ner en burk hela konserverade tomater, 2 dl vatten, 
en tärning smulad kycklingbuljong och lite chili flakes efter smak. 
Låt sjuda på låg värme ca 10 min. Mixa såsen slät med stavmixer. 


Tillsätt strimlad selleristicks i den mixade tomatsåsen och låt sjuda ca 5 min. 
Smaka av med salt och eventuellt mer chili flakes. 



Ricottafyllning...
Grovriv en förp mozzarella på ett rivjärn och lägg i en bunke. 
Blanda ner ricotta och hälften, 25 g av den rivna parmesanosten. 
Smaka av med salt och nymald svartpeppar. 


Fyll varje kokt pastasnäcka (lumaconi) med ricottafyllning. 
Använd gärna spritspåse eller en liten sked. 
Lägg de fyllda pastasnäckorna i en ugnsform och strö över resten av den rivna parmesanosten. 
Gratinera mitt i ugnen 225° i ca 6 min, eller tills de fått en fin gratinerad yta. 


Grovhacka räkorna och finhacka timjan. 


Häll tomat- och saffransbuljong i botten på djupa tallrikar. 
Lägg ner de gratinerade pastasnäckorna i såsen och servera toppad med hackade räkor och färsk timjan.



Det här var riktigt riktigt gott och festligt! 
Världens godaste tomatsås med sting och lite crunch tack vare sellerin.
Passade perfekt till de milda ostfyllda pastasnäckorna med färska räkor och timjan.


Annars är det mest fotboll på TV! Här hemma hejar vi på Frankrike. 
De spelar rolig fotboll och vårt äldsta barnbarn Theo brinner för det franska laget. Heja heja!


Imorgon kommer Lotta, Ida, Frank och Alma hit för att fira första advent... mysigt!
Allt ljus på dig min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

onsdag 23 november 2022

Idag faller det snöblandat regn över mig...


Det händer så mycket konstigt i naturen.
 I måndags mitt i jullandskapet gick ÅSKAN!!
Blixtar och dunder i Narnia land... vad är det som händer?!!
Det har jag aldrig tidigare upplevt i mitt snart 60-åriga liv. Läskigt!


Sen läste jag att ett vildsvin skapade dramatik på Mac Donalds i Uppsala!
Ja, vildsvinet sprang in i restaurangen.
För ett par veckor sedan kom det gående en bäver i ett köpcenter i Norrköping!
Långt från något vattendrag... stackar'n!

Och grannens pil hann aldrig fälla sina löv... löven blev inte ens gula! 





Imorgonbitt ringer klockan... upp och hoppa! 
Kolsvart både när jag åker till jobbet och när jag kommer hem.
Och jag hann inte byta till vinterdäck... det var ju så varmt ute och nu är det jätteotäckt väglag.
Jag var inte ensam om att inte ha bytt däck. 
Snabbaste tiden för däckbyte är inte förrän på lördag. Kör försiktigt!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

måndag 21 november 2022

En italiensk klassiker från Rom.

Inte utsikten från mitt köksfönster utan det som stod på köksbordet!




Spagetti carbonara precis som italienarna själva gör den – enkelt, snabbt och så gott!


En äkta carbonara görs utan grädde och blir krämig tack vare en skvätt pastavatten och en rå äggula. 
Snåla inte med svartpepparn och använd gärna nymalen från kvarn.


Jag steker lök, bacon och sidfläsk som jag sedan blandar med spagetti al dente.
Garnerar med riven parmesan, persilja, halva cocktailtomater och en rå äggula.
När jag var liten kunde jag leva på spagetti! Älskar pasta! Det här är nog min favorit!


Till efterrätt blev det en fräsch syrlig citronfromage till smakrika blåbär från Kolmårdsskogen.


Trädgården är som ett julkort...


Kvällens soundtrack...




Önskar dig en fin start på veckan min kära läsare!

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)