Nu Àr det dags igen... nytt gemensamt tema!
Nu kör jag Ànnu ett gemensamt blogginlÀgg tillsammans med mina bloggande vÀnner!
Annika i Reston (USA), Anna i Portugal, Monica i Blekinge och Sara i Barcelona.
Vi fem bloggare har för andra gĂ„ngen samlats kring ett nytt, roligt tema… Köket!
Vi svarar pÄ en lista med tio frÄgor, tvÄ frÄn varje deltagare.
Mina frÄgor blev nr. 7 och 8, sÄklart med en dos humor!
Avslutningsvis bjuder vi alla pÄ varsitt recept. VÄrt ess i rockÀrmen.
Och du! HÀng gÀrna pÄ temat du med! LÀnka, kommentera eller skriv ett eget inlÀgg.
VÀlkommen in i Annas kök!
1. Vilket Àr ditt bÀsta och/eller vÀrsta köksminne?
Mitt bĂ€sta köksminne Ă€r de dĂ€r stunderna nĂ€r alla mina barn och barnbarn Ă€r samlade kring matbordet. Ja, det Ă€r bland det bĂ€sta jag vet. NĂ€r maten smakar och faten blir renrakade! StĂ€mningen Ă€r varm, glad och full av skratt… dĂ„ kĂ€nns livet extra rikt. Jag har mĂ„nga sĂ„dana minnen, och varje gĂ„ng pĂ„minns jag om hur mycket köket faktiskt betyder.
Det Ă€r verkligen hemmets hjĂ€rta♥
VĂ€rsta minnet? NĂ€r jag en gĂ„ng för minst 20 Ă„r sedan glömde en kastrull med potatis pĂ„ spisen, gick ut för att prata i telefon och kom in till ett stinkande kök med brandlarmet tjutande… vidbrĂ€nd potatis Ă€r en mardröm. Jag Ă€lskar verkligen min induktionshĂ€ll. Det Ă€r sĂ„ tryggt att den stĂ€nger av sig automatiskt om man rĂ„kar glömma nĂ„got. En riktig livrĂ€ddare i vardagen pĂ„ Ă„lderns höst!

2. Har du haft nÄgon köks- eller matinspiratör?
Absolut! Min mamma, mina bröder och svÀgerskor. NÀr man kommer hem till mina bröder bjuds det alltid pÄ det dÀr lilla extra! Fantastisk mat, vackert upplÀgg och tjusig dukning. Det Àr bÄde gott och festligt! Mamma lagade mat med kÀnsla snarare Àn efter recept. Hon lÀrde mig att det inte behöver bli perfekt. Det viktiga Àr att laga med kÀrlek och inte stressa. Och att alltid smaka av! Det stod salt och peppar pÄ köksbordet nÀr jag vÀxte upp. Det gör det hos mig Àn idag... och jag saknar det pÄ mÄnga andra köksbord.


3. 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskÄp/frys? Och varför?
- Ăgg - sĂ„ mĂ„ngsidigt, gĂ„r att göra allt frĂ„n frukost till bakning.
- Smör - för stekning, bakning, sĂ„s… alltid nödvĂ€ndigt.
- Vitlök - ger smak till nÀstan allt.
- Citron - för frÀschör, bÄde i mat och dryck.
- Ost - perfekt pÄ mackan och till pastarÀtter och gratÀnger.
- Frysta bÀr - till smoothies, frukost eller dessert.
- Frysta champinjoner/rÀkor - enkelt att plocka fram och laga till nÄgot snabbt. Pizza, pasta eller varma mackor.
- FÀrsk ingefÀra - till te, marinader eller asiatiska rÀtter.
- Grönsaker som broccoli och spenat, nyttigt och snabbt.
- Mjölk - mÄste ha en skvÀtt i kaffet. Funkar som sÄsbas ocksÄ.
4. Hur ser ditt drömkök ut?
Ett stort, öppet lantligt kök med en köksö, naturligt ljus frÄn stora fönster. GÀrna en stor vedugn, dubbla ugnar, stor kyl och frys och gott om ytor och förvaring. Jag skulle ha ett hörn med plats för gÀster att hÀnga medan jag lagar mat.
5. Vad Àr bÀst respektive sÀmst i ditt nuvarande kök?
BÀst: Att det finns ett stort fönster med utsikt över BrÄviken. Det Àr ljust och hÀrligt att laga mat dÀr. Och en tapetdröm i blom..."VÄrklockor" av Josef Frank för Svenskt Tenn.
SÀmst: Att bÀnkskivan Àr för liten. Det blir alltid trÄngt nÀr jag försöker baka eller laga större middagar.
6. BerÀtta om ditt allra första kök i ditt första boende. Hur sÄg det ut?
Det var ett litet fint kök med utsikt över takĂ„sarna i Norrköping. Jag fylttade in dit 1983 tillsammans med min pojkvĂ€n. En hyresrĂ€tt mitt i stan. Ett hus byggt 1925. Ărvda köksmöbler frĂ„n BjörkskĂ€r i Gryts skĂ€rgĂ„rd... ett pelarbord och en kökssoffa som jag mĂ„lade i vitt. Kökssoffesitsen klĂ€dde jag med ett kraftigt rosa bomullstyg. Mamma vĂ€vde en jĂ€ttefin trasmatta... vit- och rosarandig. Jag köpte en rosa kaffebryggare som jag har kvar. AnvĂ€nder den inte. Kan inte kasta den! Ja, den fungerar. Det var i det vit-rosa köket jag lĂ€rde mig laga mat tillsammans med mina barns pappa! Vi slĂ€ngde ihop mat för tvĂ„ med vĂ€ldigt smĂ„ medel. Jag kĂ€nde mig vuxen varje gĂ„ng jag lagade nĂ„got frĂ„n grunden.
Min Melitta Aroma Art-kaffebryggare i rosa plast frĂ„n 80‑talet. En riktigt charmig vintage-pryl!
SÄlda exemplar har synts pÄ sajter som Tradera för runt 785 kr, och de gÄr ofta snabbt.
7. Om ditt kylskÄp kunde prata vad skulle det klaga pÄ mest?
”Sluta öppna mig bara för att stirra och tĂ€nka!” Ja, jag Ă€r en sĂ„n som blĂ€nger in i kylskĂ„pet... vad ska vi Ă€ta idag?!! I hopp om att det magiskt ska erbjudas en fĂ€rdig mĂ„ltid. Det hĂ€nder sĂ€llan!

8. Vilket köksredskap representerar bÀst din personlighet och varför?
Haha, en gjutjÀrnspanna lÄter som en riktigt bra karaktÀr! TÄlig, erfaren med integritet och bjuder gÀrna pÄ nÄgot gott! Jag gillar den jÀmförelsen. Att identifiera sig med en gjutjÀrnspanna sÀger att jag uppskattar kvalitet och hÄllbarhet. Ja, en sjÀlvklar ikon i köket och kanske i livet ocksÄ... LER! GjutjÀrnspannan fixar att steka allt frÄn en saftig entrecÎte till en utsökt Tarte Tatin i ugn. Eller som pÄ bilden nedan... ParadisrÀkor. Power Woman! GjutjÀrnspannan Anna!

9. NĂ€r, var och hur handlar du mat?
Jag storhandlar oftast en gÄng i mÄnaden via nÀtet. SÄ smidigt och bekvÀmt. Coopar jag Àr det helst pÄ vardagar nÀr det Àr lugnare. Jag anvÀnder en matlista i mobilen, men dÄ slinker det alltid med nÄgra spontanköp ocksÄ. Jag gillar att handla pÄ RekoRing - bondemarknaden för att köpa honung, Àgg, kött, potatis eller sÀsongsgrönsaker. Det kÀnns bra att handla nÀrodlat och nÀrproducerat. Jag har helt slutat köpa matbröd i vanliga mataffÀrer som Coop, Tempo, Hemköp eller ICA. Varför? För att jag vill veta vad jag stoppar i mig pÄ riktigt. Jag handlar vÄrt matbröd pÄ finbageriet. Det kÀnns bÄde lyxigt och tryggt. Inga E-nummer, inga mystiska tillsatser, inga konstiga konserveringsmedel. Bara rena, naturliga ingredienser som mjöl, vatten, jÀst och salt precis som bröd ska vara.
10. BerÀtta om 1-3 köksmaskiner som du anvÀnder flitigt och varför.
- Matberedare - jag gör allt frÄn hummus till pajdeg i den.
- Elvisp - oumbÀrlig till bakning.
- Kaffemaskin/kaffepress/mjölkskummare - underskattade genier! Alltid perfekt kaffe, ingen anstrÀngning.

Avslutar med esset i rockĂ€rmen... det dĂ€r receptet som aldrig sviker!Vill sĂ€ga en fransk omelett! Eller min godaste silltĂ„rta till imorgon. Ah, den bjuder jag pĂ„ som en bonus eftersom det Ă€r midsommarafton imorgon, SE HĂR!
Men nÀr inspirationen tryter, tiden Àr knapp eller gÀsterna plötsligt stÄr i hallen! DÄ plockar jag alltid fram mitt sÀkra kort... Mammas paradrÀtt frÄn 80-talet ParadisrÀkor. Det hÀr receptet har rÀddat otaliga middagar och fÄtt bÄde vuxna och skeptiska barn att be om en andra portion. Det Àr enkelt och det gÄr att variera efter vad som finns hemma, och kÀnns ÀndÄ lite lyxigt. Perfekt tager-vad-jag-haver-mat som ÀndÄ ser ut som att man anstrÀngt sig.
ParadisrÀkor
Ingredienser
- Champinjoner
- Purjolök
- Röd paprika
- Bacon
- Salt & peppar
- 2 dl smaksatt crĂšme fraĂźche (tomat & basilika)
- Nyskalade rÀkor
- Nykokt ris (att servera till)
SÄ gör du
- FrÀs grönsaker och bacon
Stek champinjoner, purjolök, röd paprika och bacon tillsammans tills grönsakerna mjuknar och baconet Àr gyllene. Salta och peppra efter smak. - TillsÀtt crÚme fraßche
HÀll i 2 dl smaksatt crÚme fraßche (tomat & basilika), lÄt puttra pÄ medelvÀrme i cirka 5 minuter sÄ smakerna blandas. - VÀnd ner rÀkorna
Rör försiktigt ner nyskalade rÀkor i sÄsen och lÄt dem bli varma under cirka 3 minuter. Viktigt att inte koka, dÄ kan rÀkorna bli sega. - Servering
Servera varm med nykokt ris. Passar utmÀrkt ihop med ett lÀtt rödvin.
Tips
- AnvÀnd gÀrna smaksatt crÚme fraßche med sting - chili & paprika ger fin smak.
- För extra frÀschör: tillsÀtt en nÀve fÀrsk hackad persilja precis innan servering.
- Byt gÀrna ut riset mot pasta eller ett ljust bröd för att suga upp den hÀrliga sÄsen.
Oj, vad tiden gÄr fort kÀra vÀnner! Imorgon Àr det ju redan midsommarafton!
Glad midsommar och Kram till alla... Anna
♥
(Alla bilder fotade av mig!)