söndag 22 juni 2025

Hemmagjord lyxpizzađŸŽ¶đŸ‡źđŸ‡č

Ännu en underbar dag vid vĂ„rt sommarbo! Ja, vilken dag! 
Solen strĂ„lade frĂ„n klarblĂ„ himmel, helt vindstilla och Ă€nnu varmare Ă€n igĂ„r. 


Maken tog sig ett dopp i det spegelblanka vattnet medan jag njöt i solen… 
...vĂ€xelvis i skuggan och inne i vĂ„r svala, mysiga sjöbod. 
Den perfekta balansen mellan sol och svalka!




 
 Efter en lĂ„ng dag ute var det sĂ„ skönt att komma upp till huset och Ă€nnu bĂ€ttre… 
Det blev hemmapizza till middag! 

Jag minns hur jag brukade stÄ och göra mig till nÀr Ida och Lotta var smÄ...
Kavlade deg och grĂ€ddade pizzor med kĂ€rlek. 
Men vad sa de? "Det Ă€r mycket godare med köpepizza!" 
Haha! Tack för det, tjejer! Det var inte sÄ kul att höra men idag vi skrattar Ät det!

VÀlkommen till Restaurang TvÄ HjÀrtan... mat för tvÄ!
NĂ€r vi var i Malmö i vĂ„ras Ă„t jag en helt underbar pizza bianco, Pizza ai funghi.
 Ingen tomatsĂ„s, bara en krĂ€mig bas, toppad med fĂ€rska champinjoner och generöst med tryffelolja. 
SĂ„ enkel, men sĂ„ galet god! Jag har tĂ€nkt dĂ„ och dĂ„ pĂ„ den pizzan. SĂ„ idag blev det en hemmavariant.   



Först ett tunt, krispigt fÀrdigköpt pizzabotten, sedan crÚme fraßche parmesan&vitlök,
strimlad vĂ„rlök, riven mozzarella, massor av skivade champinjoner, salt och peppar. 


Till sist en skvĂ€tt tryffelolja och lite torkad timjan precis innan servering. 
Och sjÀlvklart egen pizzasallad till pizzan... och ett glas rött eller som idag, en iskall IPA!


NÀstan lika god som originalet... kanske Ànnu bÀttre eftersom man fÄr Àta hemma pÄ balkongen.
"Pizza ai funghi" betyder "pizza med svamp" pĂ„ svenska. 
Ordet "funghi" Ă€r italienska och betyder svamp. 

Svampig pizza... du behöver:

  • FĂ€rdiga pizzabottnar (2 st)

  • Champinjoner (en nĂ€ve eller tvĂ„ - skivade)

  • Mozzarella (2 bollar - riv med hĂ€nderna!)

  • Strimla en vĂ„rlök fint

  • Creme Fraiche parmesan&vitlök (nĂ„gra matskedar per pizza)

  • FĂ€rsk eller torkad timjan

  • Tryffelolja (om du vill lyxa till det)

  • Salt och nymald svartpeppar

SÄ hÀr gör du pizzan:

  1. LÀgg pizzabottnarna pÄ en plÄt med bakplÄtspapper.

  2. Bred pĂ„ creme fraiche parmesan&vitlök som sĂ„s, enkelt och gott!

  3. SlÀng pÄ vÄrlökchampinjonerna och mozzarellan

  4. Krydda med lite salt och peppar.

  5. In i ugnen i ca 10 minuter – tills osten bubblar och pizzan fĂ„tt fin fĂ€rg.

  6. Toppa med tryffelolja och timjan.

Pizzasallad medan du vÀntar:

  • Strimla vitkĂ„l sĂ„ tunt du kan.

  • HĂ€ll pĂ„ en skvĂ€tt olivolja, lite vitvinsvinĂ€ger, salt och peppar.

  • Krama ihop allt med hĂ€nderna tills kĂ„len mjuknar lite. Klart!

Gillar att maken kommer förbi med en iskall IPA till mig och hjÀlper till med pizzasalladen.
I bakgrunden spelas mjuk musik... Paolo Conte... italienskt. Jag Ă€lskar det sprĂ„ket. 
Det Ă€r inte bara att slĂ€nga ihop en pizza för mig... det Ă€r kĂ€nslan och passionen. 
Matlagning blir en stund av njutning, nÀrvaro och kÀrlek.
KvĂ€llens soundtrack... denna kan jag lyssna pĂ„ om o om o om igen! 
Paolo Conte Àr en favorit hÀr hemma.



Trevlig söndag och hoppas att du min kĂ€ra lĂ€sare har haft en fin midsommarhelg! 
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

lördag 21 juni 2025

Nio somrar i vÄrt lilla paradis...


 I sommar Ă€r det hela nio Ă„r sedan vi köpte vĂ„rt Ă€lskade sommarbo. 
Idag har vi haft en sĂ„n dĂ€r riktigt hĂ€rlig sommardag nere vid sjöboden... +23°C. 
Solen har strÄlat och tiden fick liksom bara gÄ i sin egen takt.



SĂ„na hĂ€r dagar pĂ„minner mig om varför vi Ă€lskar vĂ„rt sommarbo sĂ„ mycket. 

 Lugnet, nĂ€rheten till havet och alla smĂ„ stunder som tillsammans blir till stora, fina minnen.




Det var den 23 juni 2016... dagen innan midsommarafton. Jag minns det som igĂ„r. 
Fotbolls-EM rullade pĂ„ TV:n nĂ€r jag plötsligt sĂ„g en annons pĂ„ Facebook. 
NĂ„gonting med den fastnade direkt. 
Jag skrev omedelbart till sĂ€ljaren och redan dagen dĂ€rpĂ„ fick vi komma och titta. 
 Det var kĂ€rlek vid första ögonkastet... bĂ„de för oss och barnen. 
Ett direktköp, utan tvekan pÄ sjÀlvaste midsommarafton 2016. Halleluja!!
Vi visste att det hĂ€r var rĂ€tt plats för oss. Sedan dess har det lilla huset blivit vĂ„r trygga tillflyktsort. 
En plats dĂ€r vi andas ut, lever lĂ„ngsamt, och skapar minnen tillsammans. 
HĂ€r har vi firat midsomrar, badat i kvĂ€llssolen, lyssnat pĂ„ vĂ„gskvalpet och bara fĂ„tt vara. 
 Det hĂ€r sommarboet har verkligen betytt sĂ„ mycket för oss genom Ă„ren. 
Det Ă€r vĂ„rt lilla paradis! Och hur mysigt var det inte midsommaren 2016, se HÄR

Snacka om att min blogg Àr vÀrdefull för mig! TÀnk att ha sÄ mÄnga fina minnen dokumenterade!


MÄ solen lysa pÄ dig min kÀra lÀsare var du Àn Àr!
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

fredag 20 juni 2025

Glad midsommar🌾🍓🌿


KĂ€ra vĂ€nner! Idag har vi haft en lugn och fin midsommarafton. 


Makens Ă€ldre bror frĂ„n Nyköping kom och firade tillsammans med oss, vilket var vĂ€ldigt uppskattat. 


Ingen fest utan krusbĂ€rslĂ€sk! 
Det finns smaker som bĂ€r pĂ„ mer Ă€n bara sötma. 
De bĂ€r pĂ„ minnen, dofter, skratt, och ibland en hel barndom. 
För mig Ă€r krusbĂ€rslĂ€sk en sĂ„dan smak. Det var min mormors favoritdricka. 
Och dĂ€rmed blev det ocksĂ„ nĂ„got alldeles speciellt för mig. 
 NĂ€r vi hĂ€lsade pĂ„ hos henne stod den dĂ€r, en 33 cl glasflaskan med den blekgröna drycken.
Vi fyra syskon fick dela pÄ lÀsken och det smakade jÀttegott!
Mormor Ida brukade alltid sÀga: "Ingen fest utan krusbÀrslÀsk!" Hon gick bort 1973...


 Matjessill och svensk fĂ€rskpotatis var sĂ„klart en sjĂ€lvklarhet pĂ„ midsommarbordet. 





Senare pĂ„ eftermiddagen tog vi med oss jordgubbstĂ„rtan ner till vĂ„rt sommarbo dĂ€r vi hade det gott i solen. 







Makens bror Ă€r ganska nyligen Ă€nkling, sĂ„ det kĂ€ndes extra fint 
att fĂ„ dela dagen med honom och ge lite vĂ€rme och gemenskap. 


Mitt i all blomsterprakt och sillunch plingade det till i mobilen... ett MMS frĂ„n Frank och Alma. 
En liten midsommarhÀlsning, sÄ enkel men sÄ fin. Ett leende i bildformat!


Frank och Alma... de firade midsommarafton tillsammans med sina kusiner. 
Det har garanterat varit en hÀrlig dag fylld med dans och lekar runt midsommarstÄngen för dem.
Lotta har haft det bra tillsammans med sitt boende med grillning och kubb. 
Nu Àr huset tyst! Bara maken och jag, trÀdkronornas sus och fÄgelkvitter som sÀllskap.
Sommar, sol och lata dagar stĂ„r för dörren. Frihet! Älskar’t!


Oavsett om du min kĂ€ra lĂ€sare har firat ensam, med slĂ€kt eller vĂ€nner, 
i stan eller pÄ landet, hoppas jag att du har haft en fin midsommarafton.
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

torsdag 19 juni 2025

Bloggbrudarnas 10:a... Köket!

Nu Àr det dags igen... nytt gemensamt tema!

Nu kör jag Ă€nnu ett gemensamt blogginlĂ€gg tillsammans med mina bloggande vĂ€nner! 

Annika i Reston (USA), Anna i Portugal, Monica i Blekinge och Sara i Barcelona

Vi fem bloggare har för andra gĂ„ngen samlats kring ett nytt, roligt tema… Köket! 

 Vi svarar pĂ„ en lista med tio frĂ„gor, tvĂ„ frĂ„n varje deltagare. 

Mina frĂ„gor blev nr. 7 och 8, sĂ„klart med en dos humor! 

Avslutningsvis bjuder vi alla pĂ„ varsitt recept. VĂ„rt ess i rockĂ€rmen. 

Och du! HĂ€ng gĂ€rna pĂ„ temat du med! LĂ€nka, kommentera eller skriv ett eget inlĂ€gg. 


VÀlkommen in i Annas kök!

1. Vilket Àr ditt bÀsta och/eller vÀrsta köksminne?
Mitt bĂ€sta köksminne Ă€r de dĂ€r stunderna nĂ€r alla mina barn och barnbarn Ă€r samlade kring matbordet. Ja, det Ă€r bland det bĂ€sta jag vet. NĂ€r maten smakar och faten blir renrakade! StĂ€mningen Ă€r varm, glad och full av skratt… dĂ„ kĂ€nns livet extra rikt. Jag har mĂ„nga sĂ„dana minnen, och varje gĂ„ng pĂ„minns jag om hur mycket köket faktiskt betyder. 

Det Ă€r verkligen hemmets hjĂ€rta 

VĂ€rsta minnet? NĂ€r jag en gĂ„ng för minst 20 Ă„r sedan glömde en kastrull med potatis pĂ„ spisen, gick ut för att prata i telefon och kom in till ett stinkande kök med brandlarmet tjutande… vidbrĂ€nd potatis Ă€r en mardröm. Jag Ă€lskar verkligen min induktionshĂ€ll. Det Ă€r sĂ„ tryggt att den stĂ€nger av sig automatiskt om man rĂ„kar glömma nĂ„got. En riktig livrĂ€ddare i vardagen pĂ„ Ă„lderns höst!



2. Har du haft nÄgon köks- eller matinspiratör?

Absolut! Min mamma, mina bröder och svĂ€gerskor. NĂ€r man kommer hem till mina bröder bjuds det alltid pĂ„ det dĂ€r lilla extra! Fantastisk mat, vackert upplĂ€gg och tjusig dukning. Det Ă€r bĂ„de gott och festligt! Mamma lagade mat med kĂ€nsla snarare Ă€n efter recept. Hon lĂ€rde mig att det inte behöver bli perfekt. Det viktiga Ă€r att laga med kĂ€rlek och inte stressa. Och att alltid smaka av! Det stod salt och peppar pĂ„ köksbordet nĂ€r jag vĂ€xte upp. Det gör det hos mig Ă€n idag... och jag saknar det pĂ„ mĂ„nga andra köksbord.



3. 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskÄp/frys? Och varför?

  • Ägg - sĂ„ mĂ„ngsidigt, gĂ„r att göra allt frĂ„n frukost till bakning.
  • Smör - för stekning, bakning, sĂ„s… alltid nödvĂ€ndigt.
  • Vitlök - ger smak till nĂ€stan allt.
  • Citron - för frĂ€schör, bĂ„de i mat och dryck.
  • Ost - perfekt pĂ„ mackan och till pastarĂ€tter och gratĂ€nger.
  • Frysta bĂ€r - till smoothies, frukost eller dessert.
  • Frysta champinjoner/rĂ€kor - enkelt att plocka fram och laga till nĂ„got snabbt. Pizza, pasta eller varma mackor.
  • FĂ€rsk ingefĂ€ra - till te, marinader eller asiatiska rĂ€tter.
  • Grönsaker som broccoli och spenat, nyttigt och snabbt.
  • Mjölk - mĂ„ste ha en skvĂ€tt i kaffet. Funkar som sĂ„sbas ocksĂ„.

4. Hur ser ditt drömkök ut?
Ett stort, öppet lantligt kök med en köksö, naturligt ljus frĂ„n stora fönster. GĂ€rna en stor vedugn, dubbla ugnar, stor kyl och frys och gott om ytor och förvaring. Jag skulle ha ett hörn med plats för gĂ€ster att hĂ€nga medan jag lagar mat. 



5. Vad Àr bÀst respektive sÀmst i ditt nuvarande kök?
BÀst: Att det finns ett stort fönster med utsikt över BrÄviken. Det Àr ljust och hÀrligt att laga mat dÀr. Och en tapetdröm i blom..."VÄrklockor" av Josef Frank för Svenskt Tenn.
SÀmst: Att bÀnkskivan Àr för liten. Det blir alltid trÄngt nÀr jag försöker baka eller laga större middagar.


6. BerÀtta om ditt allra första kök i ditt första boende. Hur sÄg det ut?
Det var ett litet fint kök med utsikt över takĂ„sarna i Norrköping. Jag fylttade in dit 1983 tillsammans med min pojkvĂ€n. En hyresrĂ€tt mitt i stan. Ett hus byggt 1925. Ärvda köksmöbler frĂ„n BjörkskĂ€r i Gryts skĂ€rgĂ„rd... ett pelarbord och en kökssoffa som jag mĂ„lade i vitt. Kökssoffe
sitsen klĂ€dde jag med ett kraftigt rosa bomullstyg. Mamma vĂ€vde en jĂ€ttefin trasmatta... vit- och rosarandig. Jag köpte en rosa kaffebryggare som jag har kvar. AnvĂ€nder den inte. Kan inte kasta den! Ja, den fungerar. Det var i det vit-rosa köket jag lĂ€rde mig laga mat tillsammans med mina barns pappa! Vi slĂ€ngde ihop mat för tvĂ„ med vĂ€ldigt smĂ„ medel. Jag kĂ€nde mig vuxen varje gĂ„ng jag lagade nĂ„got frĂ„n grunden.



Min Melitta Aroma Art-kaffebryggare i rosa plast frĂ„n 80‑talet. En riktigt charmig vintage-pryl!
SĂ„lda exemplar har synts pĂ„ sajter som Tradera för runt 785 kr, och de gĂ„r ofta snabbt.

7. Om ditt kylskÄp kunde prata vad skulle det klaga pÄ mest?
Sluta öppna mig bara för att stirra och tĂ€nka!” Ja, jag Ă€r en sĂ„n som blĂ€nger in i kylskĂ„pet... vad ska vi Ă€ta idag?!! I hopp om att det magiskt ska erbjudas en fĂ€rdig mĂ„ltid. Det hĂ€nder sĂ€llan! 



8. Vilket köksredskap representerar bÀst din personlighet och varför?

Haha, en gjutjĂ€rnspanna lĂ„ter som en riktigt bra karaktĂ€r! TĂ„lig, erfaren med integritet och bjuder gĂ€rna pĂ„ nĂ„got gott! Jag gillar den jĂ€mförelsen. Att identifiera sig med en gjutjĂ€rnspanna sĂ€ger att jag uppskattar kvalitet och hĂ„llbarhet. Ja, en sjĂ€lvklar ikon i köket och kanske i livet ocksĂ„... LER! GjutjĂ€rnspannan fixar att steka allt frĂ„n en saftig entrecĂŽte till en utsökt Tarte Tatin i ugn. Eller som pĂ„ bilden nedan... ParadisrĂ€kor. Power Woman! GjutjĂ€rnspannan Anna!



9. NĂ€r, var och hur handlar du mat?
Jag storhandlar oftast en gĂ„ng i mĂ„naden via nĂ€tet. SĂ„ smidigt och bekvĂ€mt. Coopar jag Ă€r det helst pĂ„ vardagar nĂ€r det Ă€r lugnare. Jag anvĂ€nder en matlista i mobilen, men dĂ„ slinker det alltid med nĂ„gra spontanköp ocksĂ„. Jag gillar att handla pĂ„ RekoRing - bondemarknaden för att köpa honung, Ă€gg, kött, potatis eller sĂ€songsgrönsaker. Det kĂ€nns bra att handla nĂ€rodlat och nĂ€rproducerat. 
Jag har helt slutat köpa matbröd i vanliga mataffĂ€rer som Coop, Tempo, Hemköp eller ICA. Varför? För att jag vill veta vad jag stoppar i mig pĂ„ riktigt. Jag handlar vĂ„rt matbröd pĂ„ finbageriet. Det kĂ€nns bĂ„de lyxigt och tryggt. Inga E-nummer, inga mystiska tillsatser, inga konstiga konserveringsmedel. Bara rena, naturliga ingredienser som mjöl, vatten, jĂ€st och salt precis som bröd ska vara. 


10. BerÀtta om 1-3 köksmaskiner som du anvÀnder flitigt och varför.

  • Matberedare - jag gör allt frĂ„n hummus till pajdeg i den.
  • Elvisp - oumbĂ€rlig till bakning.
  • Kaffemaskin/kaffepress/mjölkskummare - underskattade genier! Alltid perfekt kaffe, ingen anstrĂ€ngning.




Avslutar med esset i rockÀrmen... det dÀr receptet som aldrig sviker!

Vill sĂ€ga en fransk omelett! Eller min godaste silltĂ„rta till imorgon. Ah, den bjuder jag pĂ„ som en bonus eftersom det Ă€r midsommarafton imorgon, SE HÄR


Men nĂ€r inspirationen tryter, tiden Ă€r knapp eller gĂ€sterna plötsligt stĂ„r i hallen! DĂ„ plockar jag alltid fram mitt sĂ€kra kort... Mammas paradrĂ€tt frĂ„n 80-talet ParadisrĂ€kor. Det hĂ€r receptet har rĂ€ddat otaliga middagar och fĂ„tt bĂ„de vuxna och skeptiska barn att be om en andra portion. Det Ă€r enkelt och det gĂ„r att variera efter vad som finns hemma, och kĂ€nns Ă€ndĂ„ lite lyxigt. Perfekt tager-vad-jag-haver-mat som Ă€ndĂ„ ser ut som att man anstrĂ€ngt sig.


ParadisrÀkor

Ingredienser

  • Champinjoner
  • Purjolök
  • Röd paprika
  • Bacon
  • Salt & peppar
  • 2 dl smaksatt crĂšme fraĂźche (tomat & basilika)
  • Nyskalade rĂ€kor
  • Nykokt ris (att servera till)

SÄ gör du

  1. FrÀs grönsaker och bacon
    Stek champinjoner, purjolök, röd paprika och bacon tillsammans tills grönsakerna mjuknar och baconet Ă€r gyllene. Salta och peppra efter smak. 
  2. TillsÀtt crÚme fraßche
    HĂ€ll i 2 dl smaksatt crĂšme fraĂźche (tomat & basilika), lĂ„t puttra pĂ„ medelvĂ€rme i cirka 5 minuter sĂ„ smakerna blandas.
  3. VÀnd ner rÀkorna
    Rör försiktigt ner nyskalade rĂ€kor i sĂ„sen och lĂ„t dem bli varma under cirka 3 minuter. Viktigt att inte koka, dĂ„ kan rĂ€korna bli sega. 
  4. Servering
    Servera varm med nykokt ris. Passar utmÀrkt ihop med ett lÀtt rödvin.

Tips

  • AnvĂ€nd gĂ€rna smaksatt crĂšme fraĂźche med sting - chili & paprika ger fin smak.
  • För extra frĂ€schör: tillsĂ€tt en nĂ€ve fĂ€rsk hackad persilja precis innan servering.
  • Byt gĂ€rna ut riset mot pasta eller ett ljust bröd för att suga upp den hĂ€rliga sĂ„sen.


Oj, vad tiden gÄr fort kÀra vÀnner! Imorgon Àr det ju redan midsommarafton!

Glad midsommar och Kram till alla... Anna
(Alla bilder fotade av mig!)