i Annas kök...
Idag ska vi på en stor disputationsfest... så ikväll blir det en fin middag med bordsplacering.
Det ska bli kul! Alltid kul att få gå bort och klä upp sig.
Igår kväll var jag med mitt arbetslag och spelade bowling till öl och jordnötter!
Efter matchen åt vi gott på en mysig engelsk pub. Flera tog Fish and Chips men jag valde en god fisksoppa.
Mat står ofta i centrum... det gillar jag! Jag älskar att umgås runt ett dukat bord!
Hemma en vardagskväll med familjen, på en pub med goda vänner, pedagogiska lunchen i skolmatseln eller på en tjusig disputationsfest med en tunnhårig beige docent vid bordet! haha... jag älskar allt!
Jag gillar asiatisk mat... indiskt, kinesiskt och thailändskt har funnits länge i mitt svenska kök.
Men nu har vi även japanska och koreanska middagar på bordet... och det är jättegott!
Jennie Walldén, 2013-års vinnare av mästerkocken har många spännande recept där Korea möter väst.
Mästekocken Jennies kokbok Smaker i mitt hjärta hittar du HÄR och hennes blogg kan du kika in på HÄR! Tittar ni på Mästerkocken nu på torsdagar. Det gör jag. Ett av mina favoritprogram.
På tal om TV-program så såg jag två fantastiska program som du måste se på SVT-paly om du missade dem. Har länkat dem här under... klicka på programmet så kommer du till SvtPlay!
Thommy Berggren bjöd på sig själv i en hel timme där han blev intervjuad av Anna Hedenmo - Min sanning.
Sen hamnade jag av en slump på - Jills veranda, Nashville - där Jill Jonsson hade Kakan Hermansson på besök!
Båda programmen var så jäkla bra... blev helt tagen! Vilka underbara människor!
♥
Nu bjuder jag på några goda recept... Gott och Blandat!
Japansk tempurastekt kalkonfilé med sweet ginger och limesås.
- Koka jasminris
- Skär stavar av morötter och stjälkselleri. Klyfta en lime. Lägg upp allt i skålar.
- Skala och finhacka en bit ingefära (1 1/2 dl). Tärna en röd paprika och finhacka en 1/2 rödlök. Fräs allt med två pressade vitlöksklyftor i matolja. Tillsätt 3 msk socker, 3 msk äppelvinäger, 1 msk tomatpuré, 3 dl vatten och en kycklingbuljong. Sjud i ca 5 min.
- Blanda 2 tsk majsstärkelse med 2 tsk kallt vatten och vispa ner i såsen. Sjud i 2 min. Smaka av med finrivet skal och saft från en lime. Häll upp i en skål.
- Blanda 1 förp tempuramix (finns i butik) med 2 dl vatten i en rymlig bunke.
- Skär kalkonfilén i centimetertjocka skivor. Salta och peppra på dem. Lägg sedan ner filéerna i bunken med tempurblandningen.
- Värm upp rikligt med matolja (ca 2 dl neutral olja) i en traktörpanna/stekpanna. Stek kalkonbitarna 3 min per sida. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera tempurastekt kalkon med sweet ginger och limesås, ris, krispiga grönsakaer och limeklyftor.
- Koka ris.
- Lägg i en bunke: 90 g cashewnötter, 3/4 dl vatten, 1 1/2 msk socker, 2 msk hackad koriander, 1 1/2 msk tomatpuré, 1 msk sambal oelek, 1 1/2 msk japansk soja, 1 1/2 msk vitvinsvinäger och 2 vitlöksklyftor (pressade). Mixa allt med stavmixer till en krämig dressing.
- Finhacka 2/3 förp salladslök och grovhacka 400 g räkor. Lägg allt i en bunke och blanda ner 2 tsk sambal oelek och 2 tsk hackad koriander.
- Skala och finstrimla 2 morötter. Plocka bladen från 1/2 isbergssallad och dela till ca 6x6 cm stora bitar.
- Blötlägg blad från 1 förp rispapper enligt anvisning på förpackningen (1 åt gången). Lägg ett salladsblad mitt på rispappret. Fyll bladet med lite strimlad morot och ca 3 msk räkröra. Rulla ihop till en wrap (se anvisning på förpackningen). Lägg upp på ett fat och täck med en fuktig handduk.
- Häll upp lite japansk soja i en skål.
Servera räkfyllda vårrullar med cashewnötsdressing, ris, 1/2 isbergssallad och soja.
♥
Nu blev jag hungrig... ska ta mig en het kopp äpple-te med lite riven ingefära!
Sen blir det att fixa till sig inför kvällen...
Fin kväll till dig min kära läsare!
♥
Nu blev jag hungrig... ska ta mig en het kopp äpple-te med lite riven ingefära!
Sen blir det att fixa till sig inför kvällen...
Fin kväll till dig min kära läsare!
Varm kram till alla... Anna
♥
(bilder fotade av mig med min Canon G12)