Ankbröst med apelsinsås är en klassisk fransk bondrätt.
Är det inte lustigt hur man ibland kan bli enormt sugen på en viss sorts mat?
För ett par veckor sedan fick jag ett riktigt anksug!
Ankbröst är verkligen gott... saftigt och lent på samma gång!
Köpte två fina ankbröst via REKO-ring Norrköping - gillar att kunna handla från våra lokala producenter.
REKO-ring är en grupp på Fb där man på ett smart sätt handlar lokalt. ÄLSKAR'T!
För ett par veckor sedan fick jag ett riktigt anksug!
Ankbröst är verkligen gott... saftigt och lent på samma gång!
Köpte två fina ankbröst via REKO-ring Norrköping - gillar att kunna handla från våra lokala producenter.
REKO-ring är en grupp på Fb där man på ett smart sätt handlar lokalt. ÄLSKAR'T!
Innan du steker ankbrösten gör du apelsinsåsen.
Koka 3 msk strösocker och 1/2 dl äppelcidervinäger i en såskastrull tills det är 1/3 kvar.
Tillsätt 3 1/2 dl buljong (3 1/2 dl vatten och två hönsbuljongtärningar), 3 msk Cointreau,
nypressad apelsinsaft av en apelsin, 4 msk madeiravin. Red såsen med ljus maizenaredning under omrörning.
Skölj eko-apelsinerna väl (får inte bli beskt) och skala hälften av skalet med en potatisskalare.
Strimla skalen och lägg dem i en kastrull samt täck med vatten. Koka dem i 15 minuter.
Sila av apelsinskalen. Lägg dem i såsen. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Låt såsen puttra medan du lagar resten.
När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfiléer att garnera till ankan och apelsinsåsen.
Tillbehör som passar är ugnsrostad krossad potatis, smörkokt rödkål och ugnsrostad röd paprika.
Rödkålen delar du grovt och koka med 40 g smör, lite salt samt en halv dl vatten under lock i 20 minuter eller medan du lagar ankan.
ANKBRÖST: Sätt ugnen på 175 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar.
Skär rutor i skinnet och lägg i en het torr panna med skinnsidan ner. Fräs ordentligt, ca 4 minuter och vänd och stek 2 minuter till.
Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Efterstek dem i ugnen i 10-20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader.
Låt ankbrösten vila i folien i några minuter när du tagit ut dem.
Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering.
Akta så du inte översteker ankbrösten bara. Lägg ankbrösten på en tallrik och täck över med lite folie samt låt vila några minuter.
En mild Pinot Noir passar perfekt till anka. Vill tipsa om Gardo & Morris från Nya Zeeland.
Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Efterstek dem i ugnen i 10-20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader.
Låt ankbrösten vila i folien i några minuter när du tagit ut dem.
Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering.
Akta så du inte översteker ankbrösten bara. Lägg ankbrösten på en tallrik och täck över med lite folie samt låt vila några minuter.
En mild Pinot Noir passar perfekt till anka. Vill tipsa om Gardo & Morris från Nya Zeeland.
Hela receptet är lite avancerat att laga - speciellt apelsinsåsen.
Men det går snabbt att tillreda ankbrösten och apelsinsåsen är värt mödan.
Ja, ni bara måste laga Anka à L'Orange... så fantastiskt gott!
Ja, ni bara måste laga Anka à L'Orange... så fantastiskt gott!
Bon appétit och kram till alla... Anna
♥
(bilder fotade av mig)