I ett exklusivt gästspel har hon tagit fram fem härliga rätter med det bästa från Japan.
Väldigt gott men många moment att tillreda. Dessa maträtter är inget för en snabblunch.
Det var ett roligt och spännande pyssel i köket för maken och mig under påsklovet.
Kul att hjälpas åt också med ett glas vin i handen till denna utsikt.
Häng med till Japan i Annas kök... mat för två!
Donburi med pankofriterad torsk, ingefärsgurka och tångcaviar.
Sushiris...
Skölj 1,5 dl suhiris i kallt vatten några gånger och låt stå i vatten ca 15 min.
Lägg riset i en kastrull och fyll på med 2 dl nytt kallvatten.
Plasta över kanten på kastrullen med plastfilm som ett lock, sätt sedan på ett vanligt lock över.
Koka upp riset på full värme ca 2 min och sänk sedan till lägsta värmen, låt sjuda i ca 20 min.
Ta av plastfolien och vänd upp riset med en slickepott, sätt på locket igen. Låt vila ca 10 min.
Ingefärsgurka...
Skär en halv gurkan i tunna skivor med en mandolin.
Lägg i en skål och blanda med en halv finhackad röd chili och inlagd ingefära, inklusive lagen.
Wasabimajonnäs...
Skala och finriv ca 1 tsk färsk ingefära.
Lägg i en liten skål och blanda med 1 dl majonnäs och 1/2 msk wasabi.
Pankofriterad torsk...
Skär fisken i portionsbitar och krydda med salt. Vispa upp ägg i en skål.
Lägg vetemjöl och panko på separata tallrikar.
Vänd fisken i först vetemjöl, sedan ägg och sist i panko.
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek den panerade fisken ca 2 min per sida, tills den är helt genomstekt. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Lägg sushiris på två tallrikar och ringla över wasabimajonnäs.
Lägg sedan på ingefärsgurka, salladslök i tunna skivor, pankofriterad torsk och tångkaviar.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Chicken Karaage med vitkålssallad, rostade sesamfrön och citron.
Chicken Karaage...
Skala och finriv 2cm-bit ingefära och två vitlöksklyftor.
Lägg i en bunke tillsammans med 1/2 dl japansk soja.
Skär 300 g kycklinglårfilé i mindre bitar.
Lägg ner kycklingen i sojablandningen och låt marinera minst 30 min (gärna lite längre).
Häll av marinaden på kycklingen i ett durkslag.
Lägg potatismjölet i en bunke och vänd ner kycklingen en i taget så att det blir fina torra bitar.
Hetta upp rikligt med neutral olja i en rymlig kastrull eller stekgryta (till ca 170°C).
Fritera några kycklingbitar i taget ca 5 min, tills den är helt genomstekt.
Låt rinna av på lite hushållspapper.
Sesam- och vitkålssallad...
Rosta sesamfrö i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en liten skål.
Skär vitkålen supertunt och lägg i iskallt vatten ca 20 min, då blir den krispig.
Häll av vattnet från vitkålen och lägg den i en skål.
Blanda med 1 msk äppelcidervinäger, lite salt och nymald svartpeppar.
Toppa med de rostade sesamfröna.
Servera friterad kyckling med nykokt jasminris, vitkålsallad, majonnäs och en citronklyfta.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Tantamen ramen med tahini,
nudlar, sesamstekt fläskfärs och böngroddar.
Chiliolja...
Mortla sönder 1 tsk chili flakes och lägg i en liten skål.
Blanda ihop med 1 msk sesamolja och 1 msk neutral olja.
Buljong...
Koka ihop 5 dl vatten och kycklingbuljong i en kastrull.
Rosta sesamfrö i en torr stekpanna. Lägg över i en liten skål.
Sojaägg...
Koka två ägg i ca 7 min. Spola kallt. Skala och halvera äggen.
Lägg på ett fat och ringla japansk soja över.
Förberedelse... Skala och finhacka ingefära och vitlök. Skär all salladslök i tunna skivor.
Fläskfärs...
Fräs 250 g fläskfärs, två pressade vitlöksklyftor och en 2cm-bit finriven ingefära ca 5 min.
Krydda med lite salt. Tillsätt en näve strimlad salladslök, 1/2 msk sesamolja och 1 msk japansk soja.
Fräs ytterligare ca 2 min, tills färsen är knaperstekt.
Nudlar, kål och groddar...
Dela en pak choy på längden i fyra avlånga klyftor.
Koka pak choy och böngroddar i ca 1-2 min.
Ta upp pak choy och böngroddar med en sil och spola dem i kallt vatten.
Spara kokvattnet! Koka nudlarna i samma vatten.
Vispa ihop 3 msk tahini och chilioljan.
Häll över kokhet buljong och vispa så att buljongen blir krämig. Lägg ner nudlarna.
Servera i skålar och toppa med fläskfärs, böngroddar, pak choy, sojaägg, salladslök och sesamfrön.
⭐️⭐️⭐️⭐️
Spaghetti med gochujang, stekt ägg och salladslök.
Koka spaghetti ca 3 minuter kortare än anvisningen (den ska vara riktigt al dente).
Spara ca 2 dl pastavatten när du häller av pastan.
Stek ägg i en stekpanna med lite olja. Krydda med lite salt.
Gochujangsås...
Stek två finhackade klyftor vitlök och 125 g kvartade champinjoner i smör i ca 2 min.
Blanda ner 1 msk gochujangpasta, 1/2 dl vispgrädde och 1 dl pastavattnet. Låt koka ihop ca 2 min.
Blanda ner den kokta spaghettin, en liten burk majs och hälften av den rivna parmesanosten, 1/2 dl.
Blanda runt och späd med mer pastavatten (1 dl) till en krämig pasta.
Låt allt koka ihop tills pastan känns klar, ca 3 min. Smaka av med pressad citron och salt.
Lägg upp krämig pasta på tallrikar och toppa med salladslök och stekt ägg. Servera direkt!
⭐️⭐️⭐️⭐️
Sushi - Norimaki med spicy räksallad och Inside out maki med rökt lax.
Sushiris är lite omständigt att göra...
Tvätta 2 dl sushiris under kallt vatten ca 10 min, låt sedan stå och dra i kallt vatten 20 min.
Sila och lägg riset i en kastrull. Häll på 3 dl vatten, täck kastrullen med plastfilm och sätt på ett lock.
Koka upp och sänk sedan till lägsta temperatur direkt. Sjud under lock ca 20 min.
Stäng av värmen och vänd på riset försiktigt med en slickepott, täck med plastfilm igen.
Låt stå och vila ca 10 min. Koka ihop 1/4 dl socker, 1/2 dl risvinäger och 3/4 tsk salt i en liten kastrull, låt svalna. Lägg riset i en plastbunke och blanda ner vinägerblandningen försiktigt med en slickepott så att riskorna separerar från varandra, de klibbar ihop igen efter någon minut.
Spicy räkröra...
Finhacka rödlök (max 1 dl) och 10 g dill. Grovhacka räkor. Lägg allt i en skål och blanda med 1 dl majonnäs och 1 tsk chili flakes. Smaka av med pressad saft från citron och salt.
Norimaki...
Halvera snackgurka på längden och ta bort kärnhuset. Skär till avlånga gurkstavar.
Lägg noriarket på en skärbräda med ränderna i arket lodrätt.
Fukta händerna och tryck försiktigt ut kokt sushiris på noriarket, viktigt att riset är ända ut i kanterna men spara en bit på ca 2,5 cm längst upp. Bred ut lite pepparrot på riset. Lägg på räkröran, gurka och några dillvippor. Rulla ihop med händerna, viktigt att arket når över ingredienserna. Tryck till och fortsätt rulla tills det blir en kompakt rulle. Skär norimaki i 12 bitar.
Sushin serverades med tångsallad, japansk soja och inlagd ingefära.
Inside out med kallrökt lax...
Rosta sesamfrön. Skär rökt lax i mindre bitar.
Klipp tvärs över noriarket så det blir 2 st halva ark, lägg på en skärbräda med ränderna i arket vågrätt.
Tryck försiktigt ut sushiris över hela arket. Strö över rostade sesamfrön och vänd noriarket upp och ner.
Lägg på färskost, pepparrot, gurka och lax i en rad på mitten av arket.
Fukta händerna och rulla ihop till en rulle, viktigt att noriarket når över ingredienserna.
Tryck till och fortsätt rulla tills det blir en kompakt rulle.
Täck rullen med plastfolie, forma och tryck till rullen så den blir stabil. Skär 10 bitar per rulle.
Min sushi blev inte riktigt som receptet (hade inte tålamodet) men de blev jättegoda!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Smaklig måltid kära vänner!
Avslutar detta inlägg med en bild från Japan 2015.
En minnesvärld resa tillsammans med mina döttrar.
Se gärna några av inläggen från Japan HÄR, HÄR och HÄR!
IFK Norrköping vann! 3 välbehövliga poäng och en glad make på det.
Trevligt veckoslut, hoppas att du har haft en fin helg min kära läsare!
Kram till alla... Anna
♥
(Bilder fotade av mig)