söndag 30 januari 2022

Vi bjöd på söndagsmiddag!

Kära vänner! Med de här bilderna vill jag visa vilken mysig söndag vi har haft.
Finaste besöket av sötaste lilla Enzo snart 6 veckor gammal.



Färsbiffar med dillrostad rotselleri, potatis och morot till löksky.


Dillrostade rotfrukter 
Skala och skär rotselleri och morötter i mindre bitar 
Skär potatis i jämnstora bitar med rotsellerin. 
Lägg allt i en ugnsfast form. Hacka dill. 
Blanda rotfrukterna med lite olivolja, dill, lite salt och nymald svartpeppar. 
Rosta i ugnen, 225 grader (varmluft) ca 30 min. 

Färsbiffar
Lägg blandfärs i en bunke. Tillsätt salt, nymald svartpeppar, senap, ströbröd och vatten. 
Forma till biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek biffarna ca 2 min per sida. 
Lägg över biffarna i en ugnsform och tillaga klart i ugnen bredvid rotfrukterna i ca 15 min.
Spara stekpannan till lökskyn. 

Löksky
Skiva en gul lök. Hetta upp lite smör i den använda stekpannan. 
Tillsätt löken och fräs ca 4 min. Pudra över 2 tsk vetemjöl och rör om. 
Tillsätt 4 dl vatten, 3 tsk kinesisk soja, 1 tsk socker och en smulad köttbuljong. Koka ca 4 min.

Det blev en riktigt god söndagsmiddag! Nu har maken fått en ny favoriträtt! 
 I alla fall för ögonblicket! Han gillar färsbiffar, löksås och potatis.


Till efterrätt blev det färsk semla, en kopp kaffe och bäbismys! 
Ja, jag vet att det är tidigt med semla! 
 Men jag kan liksom inte låta bli... och det är faktiskt min tredje för i år! Så det så!



Jag blir lika fascinerad varje gång en ny liten människa kommer till världen.
Det blir fantastiskt att få lära känna den här lilla personen som sen kommer vara helt självklar för oss.


Det här är min favorit för dagen! 
Snuttegulle Enzo sover på mamma Jessicas axel och i famnen!



Så uppklädd och fin för att komma hem till farfar och Anna. Fluga, vit skjorta och slipover!
Enzo ser redan ut som en liten doktor precis som sin farfar.




Önskar dig min kära läsare en skön söndag!
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

lördag 29 januari 2022

En ny favorit till fredagsmyset!

Crispy chicken taco med pico de gallo, bönkräm och zucchini. 
Kryddig kyckling serveras i tortillabröd tillsammans med den fräscha mexikanska tomatsalsan.


Fyllda varma tortillabröd med bönkräm, crispy chicken, pico de gallo, sötsyrlig zucchini och koriander.
Jösses så GOTT! Fräscha smakar som gifter sig med varandra. Tack Linas Matkasse!


Crispy chicken
Knäck ägg i en djup tallrik och vispa upp lätt med en gaffel. 
Lägg pankobröd och vetemjöl på separata tallrikar. 
Krydda kycklinginnerfilé med lite salt och nymald svartpeppar. 
Vänd kycklingen först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. 
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek kycklingen ca 3 min per sida.



Sötsyrlig zucchini
Skiva en halv zucchini tunt och lägg i en skål. 
Blanda ner 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk fin olivolja, 1/2 msk socker och 1/2 tsk salt. 
Låt stå till servering...


Bönkräm
Häll av och skölj svarta bönor. Lägg i en mixerbunke. 
Tillsätt en pressad vitlök, salt, 1/2 tsk malen koriander, nymald svartpeppar, 1/2 msk olivolja och vatten. 
Mixa till en kräm med stavmixer.


Pico de gallo
Finhacka en 1/2 silverlök. Tärna två tomat smått. Grovhacka färsk koriander. 
Lägg allt i en skål och blanda ner 2 krm chili flakes, salt, nymald svartpeppar, vitvinsvinäger och olivolja.

 Vegetariskt till lördagsmiddag!

Zeina Mourtada är kvinnan bakom den mångfaldigt prisbelönta 'Zeina's Kitchen'.
som är en av Sveriges största och bästa matbloggar. 
Hon syns även i TV-rutan och lagar spännande maträtter i Go'kväll.
Nu har hon delat med sig av fem vegetariska maträtter hos Linas matkasse.
Zeina kommer från Sierra Leone. Hon hämtar sin inspiration från Nordafrika och mellanöstern.


Shakshuka med taboule, pitabröd och hummus. 


 Shakshuka
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek 1/2 grovhackad rödlöken glansig. 
Tillsätt strimlad paprika både röd och grön och 1/2 finhackad röd chili. Stek lite till under omrörning. 
Tillsätt 1 msk tomatpuré, en förp. krossade tomater, lite salt, nymald svartpeppar och spiskummin. 
Låt såsen sjuda långsamt i ca 10 min. 
Gör 2 gropar i såsen och knäck försiktigt ner äggen i groparna. 
Låt sjuda långsamt under lock tills äggen stelnar. 



 Taboule
Finhacka 50 g bladpersilja och 20 g mynta. 
Skär två tomater i tärningar och grovhacka 1/2 rödlök. 
Lägg allt i en stor skål och blanda. 
Smaka av med pressad citron, salt och olivolja. 
Smaka dig fram till hur salt och surt du vill ha den. 


 Servera shakshuka med taboule, pitabröd och hummus. 
Det här var riktigt gott. Hettan av paprikaröran tillsammans med mynta, citron och len hummus. MUMS!
Maken sa: "Inte går det upp mot din köttfärslimpa!" VA!?? Hahaha...


 Den godaste hummusen gör jag själv. 
Men denna hummus från Zeina's är riktigt god och får högsta betyg och bäst i test!

Kvällens soundtrack... Amina från Marocko



Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

fredag 28 januari 2022

Tulpanfrossa och en smarrig semla!

Kära vänner! Har du som jag tjuvstartat med en semla?
Tänk, januari är snart slut och jag har nu jobbat i tre veckor... och februari brukar gå ännu fortare.


De här tulpanerna köpte jag och fotograferade förra fredagen... rosa krispiga och vårliga.

Det bästa är att köpa tulpanerna plockade direkt på lök. 
Jag har en sådan tur att min trädgårdshandlare finns i närheten där jag bor.



Idag när jag kom hem från jobbet luktade det kaffe i hela huset.
Fint välkomnande av maken... och inte nog med det. 
Han hade satt fram varsin semla till kaffet också.
Det är de små sakerna som gör det... det kallar jag kärlek!
Som att han fixar frukost varje morgon och skrapar min bilruta på morgonen innan jag åker iväg till jobbet. Eller när vi sitter och tittar på TV så kan jag slänga upp mina ben i hans knä och han masserar mina fötter.


Åh vad jag älskar fredagar!
Ikväll ska jag bjuda på Crispy chicken taco med pico de gallo, bönkräm och zucchini.
Sen kommer jag slänga upp mina fötter i makens knä och titta på På spåret


Förra fredagsbuketten har dragit iväg på längden och kronbladen är som vackra pioner.
Jag har bytt vas också... från Ivar Aaltovasen till vasen Dagg som är mycket Mycket STÖRRE.
De här rosa tulpanerna har blivit otroligt stora och vackra!



Kvällens soundtrack...



Trevlig helg och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)