tisdag 12 november 2013

I mitt lilla kök...


Nu ser vi vattnet igen ... det är det bästa med vinterhalvåret!

Paradisräkor...


  • Champinjoner, bacon, purjolök och paprika steker du i en stor stekpanna/traktörpanna. 
  • Salta, peppra och krydda med lite paprika- och chilipulver! 
  • Slå i en liten burk crème fraiche, smaksatt med tomat och basilika.
  • Låt allt puttra på spisen i 5-10 min. 
  • Innan servering lägger du i nyskalade räkor och dekorerar med lite persilja.
  • Servera till nykokt ris och avokado med lite salt, citron och olivolja.


Ett kanontips! Det smakar precis som färska räkor!
Köp stora fina frysta räkor i lösvikt. Lägg dem i iskallt vatten som är RIKLIGT saltat.
Låt stå för att tina upp i en timme. Lovar, de smakar som färska räkor. Så goda!!

En liten titt i mitt kök!


Det här stadiga lilla köksbordet kan berätta en lång historia.

Det är min pappas morfar (han var möbelsnickare) som gjorde bordet till sin dotter Anna (min farmor). 
En present när hon fick sitt gesällbrev som skräddare. Min farmor var född 1880. 
Runt sekelskiftet blev hon skräddare så bordet är ca 115 år gammalt
Så på detta bord har min farmor suttit och sytt kostymer. När hon fick familj blev det deras köksbord. 
Runt detta bord har många barn suttit och ätit mat!


Nu har det gamla gedigna köksbordet stått i mitt kök i 24 år! 
Stolarna är Carl Malmstens Lilla Åland med fårskinn. 
Lampan är Louis Poulsen PH4/3. 
Fondväggen är Josef Franks Vårklockor. 
Här kommer dagens middag!

Biff á la Lindström med klyftpotatis och balsamicosky.


  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Klyfta potatis och lägg i en ugnsform. Blanda med lite olja, salt och svartpeppar. Tillaga i ugnen ca 20 min. 
  • Finhacka 1/2 rödlök, tärna 1/3 burk inlagda rödbetor (1 dl) och häll av 1 burk kapris. Lägg allt i en bunke. Blanda ner ca 500 g nötfärs, 1 ägg, salt och svartpeppar. 
  • Forma färsen till 4 biffar. Bryn biffarna på båda sidor i lite olja. 
  • Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i ugnen, ca 12 min. 
  • Balsamicosky: blanda 3 dl vatten, 3/4 dl balsamvinäger, 1 1/2 msk socker och 1 tärning köttbuljong i stekpannan där du har brynt biffarna. Koka upp och låt sjuda på medelvärme ca 8 min. Red av såsen med brun maizena. 
  • Finstrimla 3/4 purjolök och klyfta 1/2 rödlök. Blanda all lök med den rostade potatisen. Tillaga potatis och lök ytterligare i ca 5 min. 
  • Servera Biff à la Lindström med lökrostad potatis, balsamicosky och inlagda rödbetor.


Bon appétit!


Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig med min Canon G12)

26 kommentarer:

  1. Oj oj vad mycket god mat, blev sugen att laga båda rätterna. Vad härligt att du behållit bordet och kan historien bakom.
    Kram Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappa har berättat! Finns många roliga historier runt bordet.

      KRAM!!

      Radera
  2. Mmm vad mycket goda middagstips....det gillas. Kram anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa är tipset om att Tina räkorna!

      KRAM!!

      Radera
  3. Tänk om bordet kunde tala.....vilka historier det måste ha varit med om, underbart att få ärva en sådan skatt. Vilken mysig o varm matplats som gjord för familjemiddagar o roliga fester. Kramisar Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett litet köksbord! Men finns det hjärterum så finns det stjärterum❤

      KRAM!!

      Radera
  4. Åh, du lagar så mycket god mat kram Diana

    SvaraRadera
  5. Maten ser helt underbar ut. Vilket mysigt kök du har.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Hade redan planerat kvällens middag, men din räkrätt låter toksmarrig så jag får nog gå och inhandla mig lite reeeekor.
    Vilken underbar historia kring bordet. Vilket hantverk. Ett charmigt och personligt hem innehåller just sånt. Ärvda, älskade saker med en historia tillsammans med något nytt dussinproducerat. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så gott! Du kan även ha i naturell crème fraîche.

      Det bordet betyder mycket! Ett tag hade vi det som ett stort databord.

      KRAM!!

      Radera
  7. MYSIGT inlägg från MYSIGT kök!!!
    Love it.
    Den första rätten får det att vattnas i munnen på mig. GUD så gott.
    Ja, Biff a la Lindström är också gott, men det första låter GRYMT!!
    Ska testas.
    Tror du kallvattentipset passar för IKEAS tråkräkor som jag köper frysta här?
    Kan testa iallafall.
    Ditt bord, älskar det!!!
    Älskar sådant.
    min syster har stolar som vår gammelmorfars far snickrat i sitt kök. Önskar att jag också hade dem. men hon bor ju lite bättre till sas.
    Trevligt inlägg som alltid.
    KRAMAR!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! paradisräkor är mums!

      Är det vanliga frysta räkor så funkar det! Smakar svenska färska räkor! Då kan du göra dina egna räkmackor Annika!

      Älskar att blanda gammalt o nytt! Kul med stolarna!!

      KRAMAR!!

      Radera
  8. Mmm... ater igen en massa god mat hos dig!

    Gillar dom där fina pumporna eller vad det nu är som du har pa bordet.

    Wow, vilken historia ditt bord har. Häftigt!
    Kramar

    SvaraRadera
  9. De pumorna är min halloweenpimp! Fina! De får vara där till advent!

    Kul med gamla möbler! KRAM!!

    SvaraRadera
  10. Vilka härliga middagstips och vilket mysigt kök, vilken historia ditt köksbord säkert bär med sig, härligt att det fått finnas kvar och får komma till användning. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Min pappa har varit rädd om det bordet. Vi gick det när vi flyttade in i huset 1989!

      KRAM!!

      Radera
  11. Vilket köksbord du har. Tänk vad grejer som hänt runt det. Tack för alla goda recept också.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite extra med sådana möbler!

      KRAM!!

      Radera
  12. Så roligt att veta historien när man har ärvda möbler, jag har en gammal stol (jag har fler saker) men den skulle jag verkligen vilja veta var den varit och varit med om.
    Ja, alla årstider har sin charm!
    Räkreceptet och tipset ska jag prova!
    Ha en fin fortsättning på veckan, kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räkor är smarrigt o tipset är toppen!

      Gamla möbler har sin charm!

      KRAM!!

      Radera
  13. Mums, tack för de goda mattipsen! kram

    SvaraRadera
  14. Vilken fantastisk utsikt! Och fint bord med mycket historia. Det gillas skarpt!
    Kram Helén

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det gillas skarpt här med :-))

      KRAM!!

      Radera