lördag 6 december 2014

Hur gott allting blir!


Go'förmiddag alla vackra själar!
Här kommer några enkla och jättegoda franska recept som jag vill dela med mig av.
Délicieux mmmmm... så god fiskgryta och en kycklinggryta med senap och dragon.


Krämig fiskgryta från Provence... 
Saffransdoften skapar adventsstämning.

  • Finhacka en halv gul lök. Halvera en fänkål och strimla sedan fänkålen. Skala och skär en liten bit rotselleri i tärningar. 
  • Hetta upp lite olja i en rymlig stekgryta. Fräs lök, fänkål, rotselleri och två pressade vitlöksklyftor. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger, 1 pkt saffran, lite salt, en tsk torkad timjan och två krm cayennepeppar. 
  • Rör ner en burk krossade tomater, 5 dl vatten och en tärning kycklingbuljong. Låt sjuda i 10-12 min. 
  • Tillsätt 50 g Philadelphiaost till soppan. Sjud i ytterligare 3-4 min. 
  • Dillpesto: lägg 1/2 kruka dill, 20 g riven parmesan, 2 msk vatten, 2 tsk olja, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt i en mixerbunke. Mixa till en pesto med stavmixer. 
  • Skär ca 300 g laxfilé i tärningar och krydda med salt och citronpeppar. Lägg ner i grytan och låt sjuda 2-3 min, eller tills fisken är klar. 
  • Servera laxgrytan med dillpesto och nygräddat bröd.

Fransk kycklingsauté med dijonsenap och dragon... 

  • Skala och skär en bakpotatis och en halv rotselleri i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten.
  • Klyfta en halv gul lök och en halv ask champinjoner. 
  • Halvera ca 300 g kycklinglårfilé. Stek kycklingen 2-3 min i lite olja i en rymlig stekgryta. Tillsätt svamp, lök och två pressade vitlöksklyftor. Krydda med 2 tsk torkad dragon, 1 tsk torkad timjan, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Fräs 3-4 min. 
  • Blanda ner 2 dl vatten och 1 tärning kycklingbuljong. Låt sjuda 5-6 min. Blanda ner 75 g färskost och 2 tsk dijonsenap. Låt sjuda i ytterligare 2-3 min. 
  • Häll bort vattnet från potatis- och rotsellerikoket. Blanda ner lite smör och mosa ihop till ett stomp. Smaka av med lite salt och vitpeppar. 
  • Servera kycklingsauté med rotselleristomp och lite machésallad.

Bon Appétit!

Ska  alldeles strax åka och hälsa på min pappa!
Du ska ha en skön lördag min kära läsare och jobba inte ihjäl dig det blir jul ändå.

Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig) 

20 kommentarer:

  1. Mmm dina recept får mig alltid att vilja störta ut i köket o börja laga mat nuuuu. Tack för härlig inspo. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  2. Kycklinggrytan måste jag testa. Fiskgryta har jag en egen favorit.
    Tråkigt med din pappa, håller tummarna att han kryar på sig.
    Kramar Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är gammal och han är seg!

      Kycklingen med dragon o senap är jättegod! Du kan byta ut färskosten mot grädde o lite redning.

      KRAM!!

      Radera
  3. Nya recept är alltid välkommet, ser riktigt gott ut.
    Tack för det.
    Trevlig kväll
    Kram Pia

    SvaraRadera
  4. Så mycket gott du lagar. Du hade gärna fått kocka till mig. Kram anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Så bakar du till mig :-)

      KRAM!!

      Radera
  5. Men så mycket gott som lagas till hos Restaurang Channal. :) Blir sugen.
    Förstår hur det känns att din pappa inte mår bra. Båda mina föräldrar och min man blev sjuka och finns inte ens kvar här på Jorden.
    Var glad att du har nära till din pappa i alla fall. När min mamma blev akut sjuk i juli 2013 gick det så snabbt att jag inte ens hann till Sverige innan hon gick bort. Hon låg mindre än 24 timmar på sjukhuset. Det är långt mellan Kalifornien och Sverige.
    Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fy så tungt Ann-Marie! Jobbigt att vara så långt borta när en förälder blir dålig och går bort! Sen att mista sin man! Hemskt! Det visste jag inte!

      Styrkekram till dig❤️ Anna

      Radera
  6. Hej hej!
    Oj vad smart det där verkar vara. Å du har så mysigt i ditt vardagsrum o de där fåtöljerna är ju inte bara snygga utan även så himla sköna att sitta i...
    Å fy vad tråkigt med din pappa...
    Ha en fin söndag!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, Lamino är superskön att sitta i!

      Fin söndag! KRAM!!

      Radera
  7. Älskar dina recept. Lagar ofta efter dom och det blir alltid väldigt lyckat. Ha en fin advent
    Kram. Hur är det med pappa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul Sahra! Paradisräkor är en favorit ;-)

      Tack! Det är olika från dag till dag! Han är gammal men seg! Huvudet är med men talet är otydligt!

      Fin Andra advent! KRAM!!

      Radera
  8. Hur gott ser inte det där ut?! Ska försöka göra fisksoppan någon dag. Men ofta ser jag något gott på någon blogg och tänker att jag ska göra det men sedan glömmer jag bort det. Ha en fortsatt fin dag. Kram Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner igen det :-) Men det händer att jag använder bloggar som receptböcker!

      KRAM!!

      Radera
  9. Tack fina för recepten. Båda ser och låter fantastiskt goda.
    Kram Karro

    SvaraRadera
  10. Tack för recepten, låter supergott! Älskar fransk mat!
    Dina vaser är sååå vackra.

    Fin vecka till dig
    kram Anncathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och varsågod! Kommer mer recept!

      KRAM!!

      Radera
  11. Alltid så mycket goda och smarriga recept som du har.
    kram Mamma c

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behövs lite gott när det är mörkt ute... det piggar upp!

      KRAM!!

      Radera