lördag 15 augusti 2015

Tack för maten!

Hej alla fina där ute! Hoppas ni har haft en bra vecka!


Igår hade vi en riktigt fräsch och god fredagsmiddag! 
Lime, grön chili och koriander det gifter sig verkligen med varandra... så gott!
Jag bjöd på fiskburgare med bönsalsa, rostad majscrème och klyftpotatis. 



  • Rostad majscréme - Sätt ugnen på 250 grader. Häll av en burk majs. Lägg i en ugnsform och blanda med lite olja och en pressad vitlöksklyfta. Rosta överst i ugnen ca 15 min. Lägg sedan den rostade majsen, 1 dl gräddfil och salt efter smak i en mixerbunke. Mixa till en röra med stavmixer. 
  • Bönsalsa - finhacka 1/2 grön chili, 1/2 röd paprika, 1/2 rödlök och 1/2 kruka koriander. Lägg i en skål tillsammans med 1 burk svarta bönor (avrunna och sköljda) och blanda med lite salt, finrivet skal från 1 lime och pressad saft från halva limen. 
  • Fiskburgare - Blanda 1/4 dl ströbröd och 1/3 dl mjölk i en skål. Sjud ca 300 g torskfilé i 10 min i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa därefter fisken med en gaffel direkt i kastrullen. Finhacka 1/2 kruka koriander och 1/2 grön chili. Blanda ner i kastrullen tillsammans med ströbrödsblandningen, 1 äggula, lite salt och pressad saft från resten av den använda limen. Forma till 6-8 biffar. Lägg ströbröd + lite pappar på en tallrik. Vänd fiskburgarna i ströbrödet och stek frasiga i olja i en stekpanna, 1-2 min. 
Servera fiskburgarna med bönsalsa, rostad majscrém, klyftpotatis och isbergssallad. 




Dagens lördagsmiddag blev egengrillade tunna revbensspjäll till god sallad med karamelliserade tomater och tzatziki.


  • Sätt ugnen på 225 grader. 
  • Halvera en ask körsbärstomater och lägg i en ugnsform. Strö på 2 tsk socker och 1 krm salt. 
  • Dela 1/2 fänkål. Lägg i ugnsformen bredvid tomaterna. Krydda med lite salt och ringla på lite olivolja.
  • Baka allt i övre delen av ugnen ca 20-30 min. 



  • Tzatziki: grovriv 1/4 gurka. Pressa ur vätskan och lägg gurkan i en skål. Blanda med 1 dl grekisk yoghurt, en pressad vitlöksklyfta och lite salt. 
  • Skala och halvera 3/4 gurka. Skrapa bort kärnhuset och skär sedan gurkan i mindre bitar. Finstrimla 1/2 rödlök. Lägg allt i en rymlig salladsskål tillsammans med 1/2 burk Kalamataoliver (avrunna). Blanda ner 1 msk torkad oregano, 1 msk rödvinsvinäger, 2 tsk olivolja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar i salladsskålen. Finhacka 1/4 knippe bladpersilja och smula 100 g fetaost. Blanda ner persilja och hälften av fetaosten i salladen. Toppa salladen med karamelliserade tomater, bakad fänkål och resten av fetaosten. 
Servera salladen till nygrillade revbensspjäll med tzatziki... gottgottigottgott!


Fruktskålen den står där... bananerna går åt först och sen de gröna äpplena.
Frukt är godis och ännu godare blir de tillsammans i en fruktsallad eller som en smoothie.
Dagens efterrätt blev en uppfriskande fruktsallad till kall vaniljyoghurt.

 


  • Fet smarrig grekisk yoghurt smaksätts med vaniljsocker.
  • Fruktsalladen innehåller den frukten som vi har hemma. Idag... honungsmelon, nektarin, äpple, päron, banan och jordgubbar. 
  • Ringla över lite flytande honung på toppen...  



 Du ska ha en skön helg och Må solen lysa på dig var du än är!

Bon Appétit!

Trevlig helg och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

12 kommentarer:

  1. Mmm så mycket gott... kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad ska jag hitta på för gott idag?!! Mannen får överraska :-)

      KRAM!!

      Radera
  2. mmmm så mycket gott. Grekisk yoghurt, flytande honung och lite frukt enkelt och så super gott. Ha en fin söndag. Kram Åse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enklaste är oftast det godaste. Fin söndag till dig med!

      KRAM!!

      Radera
  3. Men hallå vad det där lät smarrigt!
    det måste jag komma i håg att testa... vi behöver ju äta mer fisk.
    Så himla fina bilder också!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Älskar fisk! Det äter vi rätt så ofta.

      KRAM!!

      Radera
  4. Hej Anna,

    Å så gott det ser ut och vilken tur jag hade nu att du delat med dig av recepten.

    Ha en fin söndag!

    Kram från Dalarna,

    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul med lite inspiration och nya recept. Har en kul tidning, Mat-magasinet.

      KRAM!!

      Radera
  5. Vad mycket härliga matrecept du bjuder på.
    Gjorde dina strudel i helgen och det blev så gott.
    Kram
    Maria

    SvaraRadera