torsdag 15 oktober 2015

Mat med känsla...

Hej och välkommen in i stugan... här är det sol ute och spisvärme inne.



Storblommig mörkrosa krysantemum gör sig fint i den vita Sturehofskrukan vid den röda dörren.
Vågskvalp vid Bråviken har de fina krukorna...

Fänkålstekt kyckling med dijonsmörsås och haricots verts.
Att krydda kyckling med fänkål är jättegott!


  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Klyfta potatis. Skrubba och kvarta persiljerot på längden. Lägg allt i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 20-25 min. 
  • Krydda kycklinglår med hel fänkål, salt och svartpeppar. Stek kycklingen runtom i lite smör i en stekpanna, 1-2 min. Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen 15-18 min, eller tills kycklingen är genomstekt. 
  • Finhacka 1/2 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs i lite smör i en liten kastrull. Pudra ner 2 tsk vetemjöl. Vispa ner 4 dl vatten och en tärning kycklingbuljong. Låt sjuda 10-12 min. Tillsätt därefter 3 msk smör och 1 1/2 msk dijonsenap. Mixa luftig med stavmixer. 
  • Koka haricots verts i lättsaltat vatten 1-2 min. Grovhacka 1/2 knippe bladpersilja. Blanda haricots verts med persilja, 1 tsk olivolja, 1 tsk rödvinsvinäger, salt och peppar efter smak. 
  • Servera fänkålstekt kyckling med rostad potatis, persiljerot, haricots verts och dijonsmörsås.



Nordafrikansk Tagine-lammgryta med citron, mandel och persilja.
Kalas i stugan... grytan sprider fantastiska dofter i köket.

  • Skiva en gul lök och finhacka tre vitlöksklyftor. Tärna två tomater och en zucchini. Skär ca 400 g lammkorv i mindre bitar. Bryn lammkorv, lök och vitlök i en stekgryta med olivolja 1-2 min. 
  • Tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 msk spiskummin, 2 krm chili flakes och lite salt. 
  • Tvätta och halvera en citron. Pressa ner saften i grytan och lägg även ner de använda citronhalvorna. 
  • Tillsätt tärnad tomat, zucchini, 25 g mandel, 1 1/2 dl vatten, en tärning kycklingbuljong och 1 msk honung. Låt sjuda 6-7 min. 
  • Grovhacka 1/2 knippe bladpersilja och 25 g mandel. 
  • Blanda kokt ris med hälften av persiljan och hackad mandel. 
  • Strö resten av den hackade persiljan över grytan och servera med persilje- och mandelris.



Mustig gryta med sting passar utmärkt till svalt vitt bubbel.

Bon Appétit!

1000-tack för tips ang min Mac! Jag lär mig...
Men HUR kopierar jag och klistrar in på Mac'en... ctrl/c - ctrl/v funkar inte. 


Små rosa krysantemum, ljung och rosagrågröna blad i den stora Stafsjö-järnkrukan vid entrén...

I morgon är det fredag... min favoritdag. Allt ljus på dig!

Kvällens soundtrack sprider ett lugn ur mina högtalare... älskar't!


Isabella Lundgren är en av våra bästa sångerskor och den coolaste av de coola i Sverige.

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

13 kommentarer:

  1. Svar
    1. Åh TACK Sahra!! Du har gjort min dag. TGIF! KRAM!!

      Radera
  2. Så många goda recept du delar med dig. Kycklingen såg jättegod ut.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kycklingen var mild o god i smaken.

      KRAM!!

      Radera
  3. Ser supergott ut!

    Jag trycker ned plattan och drar för att markera och sedan kopiera :-)

    Vilken fin blomma och maten är lika vacker.

    Kram och ha en fin helg!

    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha vad smart!! Tack!

      Trevlig helg! KRAM!!

      Radera
  4. Nu fick du svaret av Sahra. Bra.
    OCH jag ser ju att du får dina bilder upp på bloggen utan problem. BRA!!
    Ha en fin helg nu! Maten ser supergod ut.
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men de redigerade bilderna är oredigerade när jag plockar upp dem. Konstigt!!

      Fin helg! KRAM!!

      Radera
  5. Såg att du fick svar innan.
    Härliga matbilder!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Så gott och så roligt med en mac! Jag högerklickar med min mac:) Ha en riktigt mysig helg! Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätteglad för min Mac! Högerklickar o kopierar o klistrar in jag med men nu kör jag det smidiga som Sahra lärt mig :-)

      KRAM!!

      Radera