söndag 17 januari 2016

Börjar året grönt!

Ät mer vegetariskt och gynna både hälsan och miljön!
Här bjuder jag på tre goda vegetariska maträtter.

 Vinterpizza med rödbetspesto, grönkål och fetaost. 
Perfekt fredagsmys! Enkel att göra också.


  •  Rödbetspesto: OMG så GOTT! Jag mixar ihop ca 500 g förkokta rödbetor, 1 dl rostade solroskärnor, 2 msk olivolja, en vitlöksklyfta och 1/2 tsk salt till en slät smet.


  • Fräser grönkål i olivolja i en stekpanna tills den mjuknat något. Kryddar med lite salt och pepparmix.


  • Jag köper färdig pizzadeg. Den är kanonbra! Rullar ut en förp pizzadeg (inkl. papper) på ugnsgallret. Fördelar rödbetspesto och 2/3 av grönkålen och smular över fetaost på pizzorna. 220 grader i ca 20 min eller tills fetaosten har fått lite fin färg.


  • River skal av 1/2 grapefrukt och blandar med resterande grönkål. Toppa salladen med 1/2 dl rostade solroskärnor. Skär i hela den använda grapefrukten i klyftor.


Servera vinterpizza med grönkåls- och grapefruktssallad. Mums filibabba!



Libanesiskt saffransris med kummin och myntayoghurtbollar. 
I lördags bjöd jag på en spännande middag! 
Saffransriset passar även bra till lamm och kyckling. De är bra val om du vill äta klimatsmart.



Saffransris till fyra personer...
  • Finhacka en gul lök och en vitlöksklyfta. Fräs mjuka i olivolja i en traktörpanna. Tillsätt 1 msk kumminfrön, salt och 3 1/2 dl basmatiris. Fräs ytterligare 3-4 min.
  • Rör ut en påse saffran med 1/2 dl kokande vatten i en liten kopp. Ställ åt sidan.
  • Tillsätt 6 dl vatten till riset och smula ner en tärning grönsaksbuljong. Täck traktörpannan med lock och låt puttra 15 min. 
  • Häll saffransvattnet över riset och ta pannan från värmen. Täck med lock och låt stå 8-10 min.
  • Grovhacka en knippe bladpersilja och häll av och skölj en förp röda linser. Blanda ner persilja, linser, 1 dl tranbär och 1 dl rostade solroskärnor i riset.


  • Skär zucchini i cm-tunna skivor. Krydda med salt o peppar och vänd skivorna i vetemjöl. Stek zucchiniskivorna i lite olivolja tills de fått fin färg.



  • Servera libanesiskt saffransris med en burk yoghurtbollar (avrunna) och panerad zucchini. Yoghurtbollar är syrliga, lena och goda. Passar även bra till sallad eller till tapas.

Vegetariska biffar med potatismos, rårörda lingon, små söta ärter och pressgurka. 


Det blev en festlig söndagsmiddag i solskenet. Det här gillade mannen jättemycket!


  • Rårörda lingon är godare än lingonsylt tycker jag. Om du inte har egenplockade lingon går det lika bra med köpta. Rör ihop djupfrysta lingon med socker i en skål. Låt stå i rumstemperatur till servering.



Värm fina små söta gröna ärter enligt anvisning på förpackningen. 
Hälften av ärterna ska vara i biffsmeten och de resterande till serveringen.


Biffarna...
  • Finhacka en gul lök och grovriv en morot. 
  • Mixa en burk kikärter (sköljda och avrunna), en pressad vitlöksklyfta, en ask djupfryst dill, 1 msk sambal oelek, 1 tsk salt, 3 krm grovmalen svartpeppar och hälften av de gröna ärterna.
  • Blanda ner lök, morötter, resterande gröna ärter och 3/4 dl vetemjöl. Forma till sex, åtta biffar och stek i lite olivolja i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Ca 6-7 minuter.


Inlagd gurka... pressgurka.
  • Skala en gurka. Skär sedan gurkan i tunna skivor med osthyveln. 
  • Lagen, 1 dl 12% ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Sjud upp tills sockret har löst sig. Låt svalna och häll över gurkorna.


Servera vegetariska biffar med potatismos, rårörda lingon och pressgurka till en kall öl.
Till efterrätt blev det en kopp kaffe och nybakad sockerkaka. Doftade gott i hela köket.


Det är inspirerande att pröva nya grönsaker, bönor, rotfrukter och att lära sig variera dem.
Jag älskar fisk, fågel och kött... men ser det mer som ett tillbehör till det gröna.
Det gröna ska stå i centrum... det är det som är det vackra på tallriken.

Nu kommer det, Sveriges första rakt igenom vegetariska matprogram. 100% hälsosamt och naturligt.
Det startar på tisdag klockan 20.30 på SVT2. Det missar jag inte!

Skön söndag och hoppas solen lyser på dig var du än är!

Bon Appétit och Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)

26 kommentarer:

  1. Åh så gott det ser ut. Tack för recept. Ser fram emot flera vegetariska recept hos dig ;)
    Hoppas du haft en fin söndag.
    Kram Petra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli kul med det vegetariska matlagningsprogrammet som kommer på TV.

      KRAM!!

      Radera
  2. Fin mat - tack för tipsen! Jag funderade ju också på nyordningen/ordningen med maten - OCH jag gjorde pizza igår, fast i mitt fall blev det svamp-pizza. Bra vegetariska biffar är ju egentligen en väldigt smart grej och kan varieras till mycket samt går att ha på mackan. Eller kikärtsbiffar till falafel (fast jag gillar inte att fritera grejer...)! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegobiffar är jättegott! Inte så förtjust i friterat. Ibland kan det vara gott. Svamppizza är en favorit.

      KRAM!!

      Radera
  3. Rödbetspeston lät väldigt smarrig. Jag älskar grönkål också, man kan göra så mycket gott av den. Tack för alla recepten och tipsen.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med grönkål. Kan steka med lite vitlök och bara äta det som det är.

      KRAM!!

      Radera
  4. Tack snälla för fina recept! Allt låter gott men vinterpizzan ska provas så snart jag hinner, låter supersuperjättegott! Rödbetspesto.... låter drömskt gott!
    Här äter vi också mer och mer grönt och fisk och kyckling. Såå gott!

    Fin söndagskväll till dig
    Kram Anncathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Det smakar bra. Blir fågel o fisk här också. Gott!

      KRAM!!

      Radera
  5. Men åh så mycket gott, tack för det :)
    Fin kväll till dig
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod o fin kväll till dig med.

      KRAM!!

      Radera
  6. Åhhhh nu blev jag hungrig.:)
    Tack för recept.
    Kramiz.../agge

    SvaraRadera
  7. Gott och fräscht även om jag gärna äter kött. (Blev lite nyfiken på din kommentar om försiktighet med seans) Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker man ska vara lite försiktig med att ta kontakt med de döda. Tycker det är läskigt.

      KRAM!!

      Radera
  8. Hungrig blev jag, gud så mycket gott kram

    SvaraRadera
  9. Så mycket gott du lagar till.
    Blir ofta hungrig när jag tittar in hos dig. :)
    Har faktiskt aldrig hört talas om yogurtbollar.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yoghurtbollar är nytt för mig med. Finns så mycket rolig, gott och spännande mat runt världens hörn.

      KRAM!!

      Radera
  10. Ser ljuvligt gott ut som alltid. Dock gillar jag inte rödbetor alls så det hoppar jag över. Biffarna låter smarriga. Har en man som är mycket skeptisk till vegetarisk mat och tror att han inte överlever utan kött. Äter mycket kyckling och fisk och grönsaker till och det funkar. Babysteps...
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min man som är "sås, kött o potatis" har lärt sig att njuta av Vegomat. Det är jättegott! Så börja lite i smyg :-)

      KRAM!!

      Radera
  11. Allting ser så gott ut!!
    Som alltid då du lägger ut recept. Helt rätt, jag vill också dra ner på ffa rött kött, men på kött övh.
    Det är alltid trevligt med lite vegetarisk inspo!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Gott med vego. Startar ett nytt matprogram nu med Vegomat. Ska bli kul o spännande. Sen har ju Mästerkocken börjat som jag vet att du också gillar.

      KRAM!!

      Radera
  12. Så mycket gott och vad duktigt du är på att göra vegetariska alternativ. Mums!! Ha en fin dag. kram Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med nyheter och rogivande att laga mat.

      KRAM!!

      Radera
  13. Mums så mycket gott! Jag har också börjat äta lite mer vegetariskt! Som tur är älskar jag grönsaker!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns så mycket gott bland allt grönt!

      KRAM!!

      Radera