torsdag 4 februari 2016

Kan man äta sig till ett gott humör?


Hej vänner! 
Att äta grönt får mig att må bra... och jag har haft en god matvecka. 
På Fotografiska åt jag tre små rätter... 
Svartrot, dragon, krämigt ägg och blåmussla. 
Potatis i brynt smör, kallrökt gräddfil och löjrom.
Inkokt päron, jordärtskocka och ingefära.

Här kommer maten som gör mig gladare här hemma.

Kikärtssoppa med färsk timjan, färskost och crocchini...

  • Skär två morötter och 3 palsternackor i mindre bitar och lägg i en smord ugnsform. Ringla över lite olivolja-citron och tillaga mitt i ugnen 15-20 min. i 225 grader.
  • Tärna fyra potatisar och grovhacka två gula lökar. Hetta upp 2 1/2 msk olivolja i en rymlig kastrull/gryta. Fräs två pressade vitlöksklyftor, potatis, lök och 1 tsk torkad timjan 2-3 min. Tillsätt två burkar kikärter (sköljda och avrunna), 1 l vatten och 2 tärningar grönsaksbuljong. Låt puttra på medelvärme i ca 15-20 min. tills potatisen är mjuk.
  • Timjanfärskost: finhacka 1/2 kruka timjan (spara lite till garnering) och rör ihop med 150 g färskost, finrivet skal från en citron. 
  • Mixa soppan slät med stavmixer direkt i kastrullen. Pressa ner saft från den använda citronen, ca 1 msk. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
  • Fördela rotfrukterna i botten på 4 soppskålar och häll på soppa. 
  • Toppa med en klick färskost och garnera med timjan. Servera med 1 påse crocchini.



Krämig tomatbulgur med pocherat ägg och fetaost...

  • Koka 3 dl bulgur till fyra personer. 
  • Lägg körsbärstomater i en ugnsform, ringla över lite olivolja, salt o peppar och tillaga mitt i ugnen i 250 grader i ca 25 min. 
  • Tomatsås: grovhacka 1/2 rödlök och fyra tomater. Lägg i en mixerbunke och tillsätt 1/2 msk socker, 2 msk tomatpuré, 1 msk sambal oelek, 2 tsk curry och 1/2 tsk torkad timjan. Mixa slätt. Hetta upp 3 msk olivolja i en stekgryta. Tillsätt tomatsåsen och 1 tärning grönsaksbuljong. Låt puttra 10-15 min. Rör då och då. 
  • Pocherade ägg: koka upp 1 l vatten. Blanda 1 dl ättika (12 %) och 1 dl vatten i en skål. Knäck 4 ägg i ättiksvattnet och låt stå ca 5 min. Häll ner ägg inkl. ättiksvatten i det kokande vattnet. Plocka upp äggen med hålslev efter 3-4 min och lägg på ett fat. 
  • Finhacka 1/2 kruka timjan. Blanda tomatsåsen med nykokt bulgur och timjan. 
  • Smula en förp fetaost över bulgurblandningen och dekorera ugnsrostade körsbärstomater. 


Jag var väldigt stolt över mina pocherade ägg. De blev perfekta! En belöning till hjärnan =)
Och middagen smakade riktigt gott! Visst påverkar maten humöret. 


Gärna regelbundna måltider, de ska vara en riklig belöning man ser fram emot.


Fin torsdagskväll till dig min kära läsare... och imorgon är det fredag!

Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)

28 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Och du har all rätt att vara stolt över de pocherade äggen! Mina sprider ut sig och ser mer ut som raggiga blaffor (de smakar ju trots allt okej...).

    Jag tror absolut man kan äta sig till både hälsa, gott humör och balans. Och sen finns ju hela kapitlet med tröstmat - när kroppen skriker efter fett och socker för att den känner sig hotad och överstressad och trött :) . Det gäller bara att veta vad man (verkligen) behöver och kunna lyssna in sig på kroppen. Jag försöker också äta mycket grönt i veckorna (på helgerna blir det en del bacon...). Och vitamin-, antioxidant- och energirik mat som nötter, färsk frukt och färska bladgrönsaker men när jag blir övertrött (och det blir jag ju lätt numera) faller jag till föga och äter kakor. Oh well. You win some, you loose some!
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du gör dina porscherade ägg precis som i receptet jag har skrivit ner lyckas du också. Men det viktigaste är att de är goda. Vad vi äter betyder mycket. Ser att du kan en hel del. Men visst måste vi få unna oss godsaker också. Åt en semla häromdagen. Gott!!

      KRAM!!

      Radera
  2. Så gott det ser ut. Det känns som om det är en himla tur att det är fredag i morgon. Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes! Imorgon fredag! Så skönt!

      KRAM!!

      Radera
  3. Mycket gott som du bjuder på. Klart man kan äta sig till bättre humör.
    Tack för recepten.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra god mat är viktigt för mig. Det är kul med mat. Sen kan jag ju bli sugen på hallon-lakrits-döskallar!

      KRAM!!

      Radera
  4. Hallå där!
    Men ååå vilka dagar i sthlm du haft...ser ju dööömysigt ut!
    Och ja jag tror absolut att maten spelar in på humöret....alltifrån dukning till hur maten läggs upp till såklart vad som severas. Jag mår också som bäst då det är både nyttigt och gott...;)
    Kram Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade två intensiva och roliga dagar i Stockholm. Grön god mat på Fotografiska också. Gör mig glad!

      KRAM!!

      Radera
  5. Självklart att maten spelar in på hur man mår.
    Jag äter mest ekologisk mat numera och mår bättre.
    Du har alltid så mycket god mat hemma hos dig. :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi handlar minst 75% ekologiskt! Visst mår både vi och miljön bra av det. Kloka val!

      KRAM!!

      Radera
  6. Å så gott! Jag håller med föregående talare att maten spelar roll hur man mår. Om jag anstränger mig att äta nyttigt och dessutom gott så mår jag bra både fysiskt och psykiskt. Man blir liksom så stolt och nöjd :-)

    Vad fint du har det hemma!

    Kram,

    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad jag stoppar i mig påverkar mig jättemycket! Bra val får mig att må bra! Sunt o hälsosamt! Men visst måste man få unna sig lite smågodis någon gång :-)

      KRAM!!

      Radera
  7. Men mums så gott det ser ut! Alltid kul att prova nya recept tycker jag! Jag tycker det gör stor skillnad om man äter gott - det betyder mycket dels för att man såklart får i sig bra saker men också att man liksom bryr sig om sig själv :-).

    Kram Malin(från The Place To Be, ny blogg på g)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Bryr vi om oss själva då väljer vi bra råvaror!

      KRAM!!

      Radera
  8. Såklart maten har en stor roll i vårt humör och hur vi mår.
    Idag är det fredag, härligt!
    Vi ska ha tacofredag hela familjen tillsammans och så har jag lovat nutellamousse till efterrätt. Det är ju Nutella-dagen idag. Det kommer göra mig extra glad idag! Middag tillsammans med mina hjärtan.
    Hoppas du får en strålade fredag!
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir tacos här med! Fick lite nya roliga idéer från TVprogrammet "Vegorätt". Mums! Nutella, Nötkräm så gott med nougat. Undrar om det är lika nyttigt som choklad som du älskar! Mörk choklad innehåller fenyletylamin, samma ämne som bildas när vi blir förälskade. Det mår vi bra av!

      KRAM!!

      Radera
  9. Absolut att maten vi stoppar i oss påverkar resten av vårt humör och mående. Sen äter vi mycket med ögat också, för visst ser en färgrik mat sååå mycket godare ut än en färglös..God mat är livet både för öga och gom. Njut av fredagen vännen. Kramisar Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upplägget och dukningen har också stor betydelse. Vi äter ju med alla sinnen. Dina dukningar är fantastiska!

      KRAM!!

      Radera
  10. Mumms så gottit & är övertygad om att maten påverkar humöret bla ...
    Tack så ♡ -ligt för Recepten!

    /Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. På mig märks det så tydligt! Äter jag bra så mår jag bra.

      KRAM!!

      Radera
  11. Åh vad gott det där ser ut.
    Du inspirerar med din mat. MUMS!!
    OCH visst påverkar maten oss.
    Trevlig helg och stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är så kul med mat! Visst påverkas vi av det vi stoppar i oss.

      KRAM!!

      Radera
  12. Jättegoda recept, men kanske bör nämnas att dom är tagna från Linas vegetariska matkasse? Känns ganska fräckt att kopiera recepten nästan rakt av och sedan inte hänvisa till den ursprungliga kreatören, med tanke på att du gjort samma sak tidigare och det dessutom inte handlar om ett recept utan fler. Jättebra att du sprider grön mat, men inte när det är på ett omoraliskt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emmie! Jag har haft Linas till och från sedan 2011. Är jättenöjda med dem. I början skrev jag att det var Linas. Har aldrig påstått att recepten är mina. Ibland eller ofta gör jag om dem lite. Har ingen lust att ge Linas gratisreklam. Vi bloggare gör tillräckligt med gratisreklam för företag ändå. Det tycker jag är omoraliskt. Blir jag sponsrad så kanske. Haft tanken många gånger. Ha det gott!

      Radera
  13. Maten ska serveras i många färger, och en fin dukning gör måltiden till en fest, även till vardag! Vi är det vi äter!!! Ha det gott, vännen!
    Söndagskram från Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så. Vi är vad vi äter.

      KRAM!!

      Radera
  14. Jaaaa, det är jag säker på att man kan!
    Tusen tack för fina recept, ska prova alla!

    kramar Anncathrine

    SvaraRadera
  15. Jaaaa, det är jag säker på att man kan!
    Tusen tack för fina recept, ska prova alla!

    kramar Anncathrine

    SvaraRadera