tisdag 18 december 2018

Lussebak!

Kära vänner! Nu vill jag dela med mig av eftermiddagens bilfärd hem längs med Bråviken...



Och dessa lussekatter måste ni göra... de är hur goda som helst! 


Räds inte av att det är två degar. 
Det är inte mer komplicerat än vanligt bullbak och däremot blir lussekatterna fantastiskt saftiga! 


  •  DEG 1: 50 g smör,  5 dl mjölk,  50 g jäst, 1 tsk salt,  1 msk strösocker och ca 1 1/4 l vetemjöl. 

Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet. 
Tillsätt socker, salt och mjöl lite i taget. 
Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.


  •  DEG 2: 1 g saffran, 1 sockerbit (1 tsk), 125 g rumsvarmt smör, 1 1/2 dl strösocker och ett ägg.

Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.

  • Blanda de båda degarna och tillsätt ca 5 dl mjöl, lite i taget. 
  • Arbeta degen riktigt väl. 
  • Forma lussekatter som ett S.
  • Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på en plåt med bakplåtspapper. 
  • Låt jäsa i ca 20 minuter. 
  • Pensla med ägg och grädda lussekatterna på 250° i ca 7-9 minuter. 
  • Låt svalna under duk. 

YUMMY! Så saftiga och goda!




Allt ljus på dig!

Kram till alla... Anna
(Bilder fotade av mig)

7 kommentarer:

  1. Vilka vackra vinterbilder du tagit. Hoppas det ligger kvar till julafton nu.
    Så goda dom såg ut dina lussekatter. Här fick det bli vanliga saffransbullar när jag bakade.
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffransbullar är mumsmums! Hoppas snön kommer tillbaks. Idag +2 grader o blask :-(

      KRAM

      Radera
  2. Vilka vackra bilder! Som ett sagolandskap... Så mycket snö och vinter ni har!! Här har vi också fått lite snö, men bara ett tunt täcke, och inte mycket sol. Längtar såå efter ljus och blå himmel..!
    Gott med saffranslussekatter, i år gjorde jag några i form av vanliga bullar med fyllning av vanilj och mandel- supergott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så fint i två dagar. Nu har snön regnat bort, buhu!! Dina bullarna med vaniljfyllning är supergoda.

      KRAM

      Radera
  3. Har förstått att det har kommit en hel del snö i Sverige. Vi hade en del regn i söndags - tur det eftersom det hade varit torrt igen 2-3 veckor.
    Men vilka bilder Anna! Förstår att du njuter av din bilfärd.
    Snö ger verkligen en helt annan känsla än när det är barmark.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Men det vackra är redan borta. Hoppas verkligen det kommer igen!

      KRAM

      Radera
  4. Very nice post really ! I apperciate your blog Thanks for sharing,keep sharing more blogs.

    ดูหนัง

    SvaraRadera