måndag 25 september 2023

I Annas kök...

Kära vänner! Idag blev det att sitta inne i köket och äta... vart tog solen vägen?


Vegetarisk carbonara med svamp och soltorkade tomater.



Svampcarbonara...
Grovhacka en gul lök, 200g champinjoner och en liten burk soltorkade tomater.   
Koka linguine (platta spagetti) och spara 1 dl pastavatten när du häller av pastan. 
Hetta upp lite olivolja (eller använd olja från burken med soltorkade tomater) i en rymlig stekpanna och stek lök, svamp, pressad vitlök och soltorkade tomater i ca 10 min, tills det fått fin färg. 
Smaka av med lite chiliflakes, salt och rikligt med nymald svartpeppar. 



Blanda svampfräset med nykokt pasta, ca 50g av den rivna parmesanosten och 1 dl pastavattnet


Grovhacka ruccola och lägg på tallriken. 
Servera svampcarbonara toppad med, ruccola, resten av parmesanen och en äggula. 

Säger bara, jösses så gott och jag älskar pasta och parmesan!



Nötfärsbiffar med kryddstekt rödbeta och potatismos.
Söndagsmiddag på balkongen. 
Klassiska pannbiffar med den lenaste godaste potatismoset.
Pricken över i:t! Kryddstekt rödbeta... så gott!


Pannbiff...
250 gr nötfärs, 1/2 finhackad rödlök, salt, peppar och 3/4 dl mjölk blandat med 1/4 dl ströbröd.
Forma till två biffar och stek i lite neutral olja ca. 7 min. per sida.

Potatismos...
Mjölig potatis mosas med en potatisstöt tillsammans med rikligt med smör, salt och vitpeppar. 
Tillsätt mjölk, lite i taget och vispa med elvisp till ett slätt mos. Smaka av med salt och vitpeppar.



Kryddstekt rödbeta...
Den här kryddstekta rödbetan var verkligen jättegod!
Grovriv tre rödbetor. Hetta upp 25 g smör i en kastrull. Tillsätt 1,5 tsk ras el hanout och fräs ca 1 min. 
Rör ner riven rödbeta, 1 tsk ättiksprit, 2 tsk honung, salt och nymald svartpeppar efter smak. 
Fräs ca 1 min, tills rödbetan blivit varm. Smaka eventuellt av med lite mer ättika och salt.


Ras el hanout är en marockansk kryddblandning som med fördel kan göras i större sats. 
Blanda bara alla torra kryddor och förvara i tättslutande lock så håller den länge. 
Kryddblandningen ger såväl köttfärssås som kycklingwok en varm och mustig smak. 
1 tsk malen ingefära, 1 tsk malen svartpeppar, 1 tsk malen koriander, 1 tsk malen muskot, 
1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk malen gurkmeja, 1 tsk malen kardemumma och 1/2 tsk malen kanel.
Kryddan finns också att köpa färdigblandad.


Kryddstekt rödbeta ska jag komma ihåg och göra till jul. 
Passar bra till julskinka och köttbullar. Mmmm... nu börjar jag längta till jul!


Servera klassisk pannbiff med kryddstekt rödbeta, potatismos och lite grönt.



Mina fem plantor dahlior de blommar och blommar. Här är en av dem. En favoritblomma!
Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

6 kommentarer:

  1. Å, så gott! Jag blir ju hungrig trots att jag precis ätit..!

    Och solen - ja, den är här där jag befinner mig just nu. På Bornholm! Här har varit 18 grader varmt och strålande sol - underbart!

    Önskar dig en fin vecka!🏵️
    kram från Ninnie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ninnie! Tack! Bornholm i solskenet, härligt! Ha en jättefin vecka. KRAM

      Radera
  2. Vilka goda maträtter och rötbetsgrejen den ska göras. För det lät jättegott.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  3. Mmmm ... SÅ GOTT, Anna!
    Skulle då gärna göra rödbetan, men är gift med en som abolut inte gillar denna goda rotfrukt.
    Men gott ser det ut, ALLTING!!!
    Kramar!!

    SvaraRadera
  4. Hej Carin! Ja, gör det! Den var verkligen jättegod! KRAM

    SvaraRadera
  5. Hej Annika! Tack! Smaken är som baken delad! Tänk vad Peter missar... som nykokta rödbetor med smör mmmm så GOTT! KRAM

    SvaraRadera