onsdag 30 oktober 2024

Helgens mat...


Helgbuketterna kommer från trädgården... än blommar det ute!




Fairy Rosorna de blommar hela sommaren och långt in på hösten... älskar't!


Men nu vill jag dela med mig av två jättegoda maträtter! 
Fem poäng av fem möjliga av maken och mig! 
Men vi kan inte säga vilken som var godast för de var så olika... båda goda på sitt sätt.


fredag...
Här står jag vid spisvärmen... smakar av och rör om i grytorna.
Maken kommer med ett glas rödvin! Skål! Härlig fredag!

Svamprisotto med ruccola och vitlöksstekta champinjoner.



Svamprisotto...
Koka upp 4 dl vatten och en tärning grönsaksbuljong. 

Hetta upp olivolja i en stekgryta och fräs en finhackad bananschalottenlök, 
en pressad vitlöksklyfta och 100 g grovhackade champinjoner ca 3 min. 
Tillsätt 1,5 dl risottoris och stek ytterligare 1 min. 
Tillsätt 2 dl vitt vin till grytan och låt koka in. 
Späd riset med den varma buljongen, lite i taget. 
När buljongen kokat in, tillsätt mer och fortsätt tills 
all buljong kokat in eller riset känns mjukt. Rör om då och då. 

Finriv en näve parmesanost. Vänd ner den rivna osten i risotton. 
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 

Vitlöksstekta champinjoner... 
Kvarta 100 g champinjoner. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och stek champinjonerna med pressad vitlök ca 3 min på hög värme, tills de har fått fin färg. 
Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. 

 Täck tallriken med ruccola. Lägg på svamprisotton och toppa med vitlöksstekta champinjoner.
Smaklig måltid!


lördag...
 Dagen bjöd på +13°C, en del sol/växlande molnighet, dimma och... 
Ugnsbakad asiatisk lax med ingefärsgurka och limesyrlig kålrabbi.



Asiatisk lax...
 Lägg 1 msk finriven ingefäran i en liten skål. 
Blanda med 2 msk japansk soja, 2 tsk flytande honung, 1 msk tomatpuré och salt. 
Lägg laxfilé i en smord ugnsform. Salta på laxen. 
Bred över sojamarinaden. Tillaga i mitten av ugnen ca 14 min. 200°C.


Ingefärsgurka...
Skiva gurka tunt, gärna på mandolin. 
Lägg gurka och ca 1 msk finriven ingefäran i en skål. 
Blanda med 1 msk socker, 1/2 dl 13% ättiksprit och 3/4 dl vatten. Låt stå till servering.  


Limesyrlig kålrabbi... 
Skala och skär kålrabbi i tunna skivor med mandolin. 
Finriv skalet av en lime. Lägg kålrabbin i en skål. 
Blanda med limeskal, lite olivolja, pressad limesaft, lite socker och salt.


Servera asiatisk lax med jasminris, ingefärsgurka och limesyrlig kålrabbi. 
Toppa med lite chili flakes!
 
Smaklig måltid!


Men just ikväll njuter maken och jag av en Femrätters supé med logi i vacker miljö.

Kram till alla... Anna
(alla bilder fotade av mig)

10 kommentarer:

  1. Hej Anna!
    Tänk att kunna ta in blommor från trädgården nästan ända till november! Ja, jag plockar också fortfarande blommor i min trädgård. Jag har bl.a rosenskära som blommar villigt fortfarande, och faktiskt dahlia också! De flesta har jag grävt upp och lagt på vinterförvaring, den här sista står lite skyddat men tror att jag får ta upp den innan helgen.
    Tack för goda recept! Den där laxrätten måste jag pröva! Risotto med svamp är också gott!!

    Önskar er en härlig hotellvistelse!
    Kram från Ninnie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ninnie! Tack! Underbart, och vi får passa på att plocka blommor... för snart kommer nog frosten. Laxen med tillbehören smakade mycket bra! KRAM

      Radera
  2. Hej!
    Så roligt att kunna plocka in blommor fortfarande från trädgården.
    Tack flr de goda recepten .
    Ha en fortsatt fin kväll.
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carin! Tack! Det gäller att passa på och njuta av det lilla som blommar än. KRAM

      Radera
  3. Mmmm... svamprisotton lät god :)! Den ska jag nog pröva... Trevlig Allhelgonahelg i den vackra hösten! Kram, Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika! Tack! Detsamma till dig! Svamprisotto går alltid hem, så gott! KRAM

      Radera
  4. Svamprisotto och svamppasta är rätter som alltid går hem tycker jag. Gillar det skarpt. Och asiatiska smaker är också gott. Mums! Hoppas det var en god middag och skön säng i natt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna! Tack, vi sov mycket gott! Första rätten var med svamp som vi åt igår, så gott! Svamp och pasta gifter sig med varandra. KRAM

      Radera
  5. TACK för alla recept du lägger ut. Jag har lagat så många av dina bloggrecept. Keep them coming. Älskar risotto och är galen i asiatiska smaker. Så fina bilder av din vackra höst också. Kramar från mig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika! Tack! Kul att du gillar recepten.
      Happy Halloween! KRAM

      Radera