onsdag 23 juli 2025

Sommarskörd och bärlycka🍒🌿

Kära vänner! Bigarråerna växer som vindruveklasar i trädet... mogna, söta och alldeles underbara!




Jag njuter av att ligga i hängmattan i skuggan under körsbärsträdet... 25°C och sköna vindar. 



 Körsbärsträdet är också generöst i år, fullt av små, söta bär som bara väntar på att ätas. 




Det blir både direkt från trädet och omvandlat till marmelad och en riktigt god körsbärspaj. 


Bigarråmarmelad med toppbetyg🍒🥰 
 Alma älskar att ha marmelad på sin frukostmacka precis som maken! 
Så självklart fick hon med sig hem två små burkar med min hemkokta bigarråmarmelad. 
 Och vet ni vad? Den fick högsta betyg av både henne och maken! 
Så roligt att den uppskattades! Det gör ju hela marmeladkoket värt mödan. 
 Visst blir man glad när något man gjort med kärlek får sådant gensvar!



 Maken har plockat av alla svarta vinbär. Krusbären och hallonen 
försvann i ett nafs tillsammans med Frank och Alma när de var här. Så mysigt! 



Böcklingslängtan!
När jag läste om rökt fisk i Karins blogg från Madeira blev jag så sugen!! 
Finns det något godare? Bland det bästa jag vet är böckling. 
Förr hade jag alltid Biggans böcklingpastej hemma, perfekt på en macka. 
Måste kolla om den fortfarande går att få tag på! 
Men så hittade jag en stor, fin böckling som maken och jag delade på. 
Tillsammans med lite äggstanning blev det en riktig festmåltid. SÅ, Så så jättegott!

Smulpajssommar...


Den här sommaren har verkligen bjudit på många goda smulpajer! 
Allt från blåbär, körsbär, hallon och krusbär till jordgubbar och rabarber.


Marmelad med sting och djup smak🍒🌿🧀 
 Har även kokat en bigarrå- och svartvinbärsmarmelad med ingefära och timjan.
Den blev så där härligt fyllig, med en liten kick från ingefäran och en örtig ton från timjan. 
 En perfekt dessertmarmelad att njuta till smakrika ostar i höst. 
Redan nu kan jag nästan känna hur gott det kommer bli med en bit lagrad ost, 
ett kex och en klick av den här marmeladen... En riktig smakexplosion! 



Och så jordgubbarna… söta som socker och bara 25 kr litern! Det blev fyra liter! 
Några åker direkt in i frysen, men många äts som de är. Så gott och så lyxigt!

Sen vill jag tipsa om detta somriga recept... 
🍓iskall jordgubbssoppa med flädergrädde... se HÄR!




Krusbär, hallon, smultron, jordgubbar, svarta vinbär, körsbär och bigarråer...
Trädgården har bjudit på massor av godsaker i sommar. 
Och med en smarrig böckling på det kunde det inte bli bättre!

Allt gott till dig min kära läsare!
Kram till alla... Anna
(bilder fotad av mig)  

14 kommentarer:

  1. Halloj!
    Vilket blogginlägg, det bara vattnas i munnen på mig.
    Finns det något godare en hemgjord marmelad, NEJ det finns det inte. Och dina lät mycket smarriga.
    Dina smulpajer i olika kombinationer går inte av för hackor heller.
    Böckling fanns ofta hemma i kylskåpet när man var barn. Men då var det billigt idag är det ett skyhögt kilopris på den.
    Ha en fortsatt fin onsdagskväll.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj Carin! Jag håller med dig, det är något alldeles speciellt med hemgjord marmelad… mums! Roligt att du också uppskattar smulpaj... enkla men så goda!

      Och ja, böckling! En riktig nostalgiklassiker. Visst är det galet hur priset har skjutit i höjden? Tur att minnena fortfarande är gratis. Finns knappt någon strömming kvar i Östersjön. KRAM

      Radera
  2. Vilken fantastisk trädgård du har som ger så mycket bär (och kanske frukt också?)! Känns så skönt när man vet att inga gifter är sprutade på dem heller. För det utgår jag från att ni inte har gjort ;). Nu blev jag verkligen sugen på allt det goda! Kram, Annika P.S Marmeladen och smulpajen skulle jag inte heller säga nej tack till :D!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika! Tack! Ja, trädgården har verkligen levererat i år! Ett riktigt bär-år! Ser lite frukt faktiskt... några äpplen. Och du har helt rätt, inga gifter här inte! Bara sol och regn! KRAM

      Radera
  3. Anna,

    att ligga i en hammock..ja, nu var det förstås en hängmatta och inte var som helst. Så mycket körsbär ni har och få. Jag älskar körsbär, de små söta..körsbärspaj med vaniljsås eller glass. ojojoj
    Svarta vinbär är en av mina favoriter...vilket bär och som jag gjorde marmelad av jag också på den tiden jag hade svarta vinbär. Det är bärliga tider nu. Njut för allt vad tygen håller.
    KRAM
    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin! Du är för härlig🍒
      Ja visst är det något alldeles särskilt med att ligga i en hängmatta mitt bland körsbärsträden… och bärliga tider… jag älskar det uttrycket! KRAM

      Radera
  4. Anna,

    jag glömde böcklingen. Wow, njut för mig också.
    Kram igen från Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Karin! Ja, böcklingen så, så god. Jag lovar att njuta en extra tugga för din skull också! Tack för att du alltid lämnar så fina och glada spår här. KRAM

      Radera
  5. Åh vilket härligt fint inlägg! Helt fantastiskt med er trädgård. Vilka härliga bär av allt och så gott att äta direkt.

    Är uppväxt i en sådan och med föräldrar som gjorde massor gott av skörden som du. Vi barn hjälpte till när vi blev större.

    Jag kunde sitta i buskarna och äta och när det var dags för middag orkade jag inte den. Älskar bär och frukt med. Har inte lyckats hitta en god jordgubbe i år som pappas.

    Och så skönt att äta allt egenodlat och veta att allt är fräscht.

    Ska titta mer på dina recept, så mycket gott och nu blev jag påmind om böckling, så gott, var en favorit.

    Du gör så fina inlägg så jag tycker du slår en viss känd och etablerad bloggare med råge och då är det med mycket hjälp hon har och i huvudsak enda jobbet. Heja alla duktiga bloggare. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monica, jag håller helt med dig i de sista raderna! Roligt att (minst) en till som tycker som jag. Och den här bloggen är helt gratis :D! Hälsar Annika

      Radera
    2. Hej Monica! Åh men tack snälla för dina fina ord! Det värmer verkligen att du delar med dig av dina egna minnen också! Det låter som en fantastisk uppväxt! Att kunna plocka och äta direkt från buskarna är något alldeles särskilt, och jag förstår precis vad du menar med att ibland inte orka middag efter alla bär!

      Och du, dina ord om bloggen gör mig alldeles rörd! 1000-Tack!! KRAM

      Radera
    3. Tack snälla Annika, så himla fint att höra! Det betyder verkligen mycket att ni är flera som uppskattar det jag delar här. KRAM

      Radera
  6. Gomorron Anna!
    Så gott det låter med din hemlagade marmelad, det är ju så gott ihop med ost, mmm...
    Rökt fisk älskar jag också, dock är inte böckling favoriten, men rökt fisk och rökta räkor är verkligen Sverige för mig, när man hanslade på nåt mysigt rökeri på Öland eller nu senast på Österlen :)
    Underbara foton, och dina Dahlior är verkligen helt magiskt fina <3
    Stor kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Ja, marmelad och ost är verkligen en oslagbar kombo, det känns så lyxigt enkelt på något sätt.

      Rökt fisk är en riktig sommarklassiker, och jag håller med… det är något alldeles speciellt att köpa från ett litet rökeri vid kusten eller på Öland/Österlen. Så mycket smak och sommarkänsla i ett!

      Tack också för dina fina ord om mina dahlior, de är mina små juveler i trädgården just nu. KRAM

      Radera