onsdag 19 september 2018

Fisk, kött och fågel!

Bjuder på helgens mat...


Middag tillsammans betyder mycket när jobben dragit igång på allvar.



Lax är ett säkert kort i alla lägen och lax kan tillagas på mängder av olika vis! 
Faktum är att har man en laxbit är det bara att sätta igång och krydda, smaksätta och sedan ugnsbaka, koka eller steka. 
I fredags gjorde jag en en fantastiskt god laxrätt till en fräsch morotssallad som du inte får missa. 

fredagsmys...

Sojabrässerad lax med het limedressad sallad och jasminris.

  • Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek laxfiléerna 3-4 min med skinnsidan uppåt. Vänd på fisken och stek ytterligare 3 min. Krydda med salt. Tillsätt 1/2 dl japansk soja, 1/2 dl vatten, 2 tsk äppelcidervinäger och 2 tsk socker. Sjud 3-4 min, tills fisken är klar. Ös skyn över laxen. 
Den här dressingen och salladen MÅSTE du bara göra! 
SÅ GOD! LOVAR!!

  • Chili- och limedressing: Finriv skal från en lime och pressa saften från halva limen i en salladsskål. Blanda med 1/2 msk socker, 1 msk äppelcidervinäger, en pressad vitlöksklyfta och 2 krm chili flakes. 
  • Skala och grovriv 2 morötter. Skiva 1 bananschalottenlök och dela 1 påse rädisor. Blanda ner grönsakerna i en skål och blanda i dressingen. 

  • Klyfta resten av den använda limen. Toppa laxen med chili flakes. Servera med nykokt jasminris, het limedressad sallad och limeklyftor.
lördagsgott...

Indiska nötfärsbiffar med bombaypotatis och mynta. 


Bombaypotatis... mums!

  • Lägg färskpotatis i en smord ugnsform. Blanda med curry, salt och lite olivolja. Tillaga högt upp i ugnen ca 30 min. i 250 grader.
  • Tärna en tomat. Grovhacka en kruka mynta. Blanda tomat och mynta med den rostade potatisen.

Det här är ett recept på underbart goda nötfärsbiffar.
  • Lägg ca 250 g nötfärs i en bunke. Blanda med 1/4 dl ströbröd, 1/2 dl mjölk, två pressade vitlöksklyftor, salt, 2 tsk curry, 5 tsk spiskummin och 1 tsk malen kanel. Forma till 4 hamburgare. Hetta upp lite olivolja i en grillpanna. Stek biffarna tills de är helt genomstekta. 

Nu har jag som tur är en grillpanna i mitt kök så jag kunde grilla biffarna, blir extra gott!
Men givetvis går det lika bra med en stekpanna.


  • Servera nystekta nötfärsbiffar med bombaypotatis, 1 dl matyoghurt med lite salt och olivolja och en sallad av en 1/2 romansallad i grova bitar och en skivad bananschalottenlök. 
söndagsmiddag...

Krämig rosmarinkyckling med orecchiettepasta och pecorino.
Maken är ingen pastaälskare som jag... men den här pastarätten fick 10p av honom!


  • Skär ca 300 g kycklinglårfilé i mindre bitar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna och bryn kycklingen 2-3 min. Krydda med två pressade vitlöksklyftor, torkad rosmarin, salt och lite nymald svartpeppar. Pudra 1/2 msk vetemjöl över pannan. Rör ner 1 1/2 dl mjölk, en smulad tärning kycklingbuljong, finrivet skal och 1-2 msk pressad saft från en citron. Sjud 2-5 min. tills kycklingen är helt genomstekt. 

  • Tärna 1/2 aubergine och klyfta en rödlök. Lägg i en smord ugnsform. Blanda med lite olivolja och salt, rosta högt upp i ugnen i 250 grader i ca 15 min.
  • Koka orecchiettepasta!
  • Grovhacka 1/2 knippe bladpersilja. Blanda rostad aubergine och rosmarinkyckling med nykokt pasta, hackad persilja och massor av riven pecorino. Toppa med en persiljekvist!

 Jag har ändrade lite i recepten som finns hos Linas matkasseVar inte rädd att krydda på ordentligt!

Bon appétit!

Kram till alla... Anna
(Bilder fotade av mig)

5 kommentarer:

  1. Jisses så gott allting ser ut att vara. Köpte lax idag i affären så det receptet kommer att testas snart.
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Gör det! Salladsdressingen till morotssallad är verkligen jättegod!

      KRAM

      Radera
  2. Hej Anna,
    Vad mysigt du har det i ditt kök och vilken helt fantastisk mat. Hos oss blir det lax i kväll! Ha det gott. Kramen, Anneli

    SvaraRadera
  3. Hi Guys this is very wonderful site.I am very likely to this site.i have more information from this site thanks for sharing. หนังออนไลน์

    SvaraRadera