måndag 15 oktober 2018

Två av mina vegofavoriter!

Jag har ett stort behov av gröna maträtter.
Här hemma äter vi vegetariskt minst två gånger i vecka.

Halloumi med citronfrästa grönsaker och saffransris.


  • Koka basmatiris med ett pkt saffran, lite salt och 1/2 tärning grönsaksbuljong. 
  • Halvera 1/2 förp cocktailtomater och skiva 1 bananschalottenlök tunt. Skär buketter av 1/2 broccoli och skiva stammen tunt. Finriv skalet av en citron. 
  • Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs broccoli på hög värme 2-3 min. Krydda med salt. Sänk till medelvärme. Tillsätt två pressade vitlöksklyftor, citronskal, pressad saft från en halv citron, tomater och lök. Fräs ytterligare 1-2 min. Lägg på ett fat och spara pannan. 
  • Skiva en förp halloumi. Hetta upp olivolja i den använda stekpannan. Stek halloumi 1-2 min per sida, tills den fått fin färg. Ringla 1 tsk flytande honung över osten. 
  • Saffransriset, vänd ner 1 dl russin i det nykokta riset. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Toppa med lite chili flakes. 
  • Klyfta resten av den använda citronen. 
  • Servera halloumi med saffransris, citronfrästa grönsaker, citronklyftor och 1 1/2 dl turkisk yoghurt.
Ostpanerad aubergine med citronyoghurt och quinoasallad.

  • Citronyoghurt: Lägg 1 dl matyoghurt i en skål. Blanda med finrivet skal från en citron, 2 krm chili flakes och 1 krm salt. 
  • Koka fullkornsbulgur och quinoa. 
  • Tag fram tre djupa tallrikar. Lägg upp lite vetemjöl i den ena. Vispa upp 1 ägg i den andra. Blanda 1 msk ströbröd och 1/2 förp riven pecorino i den tredje. 
  • Skiva en aubergine tunt och krydda med salt. Vänd auberginskivorna först i mjöl, sedan ägg och sist i ostblandningen. 
  • Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna 3-4 min per sida, tills de är genomstekta och gyllene. Strö gärna över lite flingsalt. 
  • Quinoasallad: Klyfta en tomat. Grovhacka 1/2 knippe bladpersilja och strimla 1/2 romansallad. Lägg i en salladsskål och blanda med nykokt bulgur och quinoa, pressad saft från en halv citron och 4-5 tsk spiskummin. Smaka av med lite salt. 
  • Servera ostpanerad aubergine med quinoasallad, citronyoghurt och citronklyftor.

Du kan känna dig trygg med att middagarna inte bara är goda, utan dessutom sunda! 

Bon appétit!

Kram till alla... Anna
(Bilder fotade av mig)

10 kommentarer:

  1. Tackar, tackar för dom tipsen och recepten.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Å, så gott det verkar! Tack för recept, ska testa. Vi äter också mycket vegetariskt, och mycket fisk.
    Jag tycker inte så mycket om kött, men emellanåt det kött, i form av kyckling och lamm. Det är även med tanke på miljön som vi väljer bort kött. Dessutom är det jag som står för matlagningen här hemma...så då blir det ju att jag lagar mat som jag tycker om ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi väldigt lika! Älskar också fiks. Om alla åt vegetariskt en gång i veckan skulle det göra mkt för miljön.

      KRAM

      Radera
  3. Så smarrigt! Det måste jag prova! Du delar alltid med dig av sådana fina recept. Det märks att du är en konstnär :-) Kramen och ha en fin dag! Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anneli! Det är kul att laga mat.

      KRAM

      Radera
  4. Trevligt och gott. Jag med, har också blivit så mkt mer intresserad av vegetariskt och även veganskt. Vill också äta rent vegetariskt ngn ggn i veckan.
    Gillar dina recept.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Finns så mkt god vegetarisk mat! Kul o spännande!

      KRAM

      Radera
  5. Thank for providing good information for site,Thanks for your sharing.

    หนังออนไลน์

    SvaraRadera