onsdag 27 november 2019

Böcker och god mat värmer gott i mörkret!


Vi har haft 16 timmar sol hittills i november och normalt ligger det på 57 soltimmar för en hel novembermånad enligt SMHI. 
Men jag ska inte klaga! Växjö har bara haft futtiga TRE soltimmar!! Jag har köpt en burk med D-vitamin till maken och mig. Det behövs!


Älskar verkligen Elena Ferrantes böcker! Denna bok Ferrante om Ferrante är ett måste för fansen. 
Men alla som är intresserade av skrivprocesser och författarroller kan gott läsa den. 

Vad blir det till mat?
Ringde maken och frågade! Har ingen aaaaning! Har haft lektioner hela dagen och ett planerat möte, svarade jag. 
Blev sen såklart, men tänkte att nu är det läge att rafsa i frysen! Där hittade jag en bit fläskytterfilé. 
Champinjoner, färsk timjan och färskost med smak av vitlök o örter fanns i kylskåpet. 
Så jag föreslog med glatt humör en köttgryta! När grytan puttrade på spisen blev maken glad av hur gott det doftade. 


Fläskmedaljonger och champinjoner i pepprig vitlökssås 

Skär fläskytterfilé i cm-tjocka skivor. 
Krydda med torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar. 
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek köttet och champinjonerna 2-3 min per sida. 
Pepprig vitlökssås: Pudra 1 tsk vetemjöl över köttet i pannan och vispa ner 2 dl mjölk. 
Sjud 2-3 min, tills köttet är helt genomstekt. Ta pannan från värmen och rör ner färskost med vitlök o örter. 
Späd eventuellt med lite vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med lite salt och rikligt med nymald svartpeppar. 


Grovhacka färsk timjan och strö över pannan med fläskmedaljonger och pepprig vitlöksås. 
Servera med ugnsrostad potatis och en liten tomatsallad.
En otroligt lätt- och snabblagad rätt!
Lovar, det slank ner! 


Vill tipsa om Jojo Moyes senaste bok Bergens stjärnor som bygger på en sann historia från 1930-talet.
Det är en hisnande, känslostark berättelse om fem enastående kvinnor som startar ett mobilt bibliotek till häst i Kentuckys bergstrakter. 
Det här är en välskriven berättelse av Jojo Moyes och det märks tydligt att hon har gjort en gedigen research. 
 Vill veta mer om denna fascinerande historia!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

lördag 23 november 2019

Annas helgguide!

Den 17:e var det dags för tredje säsong av The Crown... Nu är den avbockad och klar✔️


Netflix dyraste TV-serie, om den brittiska kungafamiljens liv och leverne har kommit till sin tredje säsong.
Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att The Crown är bland det bästa som finns i serieväg.


Att The Crown är en dyr produktion syns verkligen. 
Det har inte sparats in på något, även skådespelarna håller högsta klass.
Gillar att serien är en resa i vår nutidshistoria som tar upp viktiga händelser mellan åren 1964 till 1977.


Drottning Elizabeth spelas av Oliva Coleman... och hon pryder oktobernumret av VOGUE US.
Fotografier av mästerfotografen Annie Leibovitz!


Olivia Coleman som drottning Elisabeth är helt otroligt suverän i sin roll.
Med minimala uttryck, bara med ögonen eller en liten vridning på huvudet åstadkommer hon starka känsloyttringar.
Hon är helt enkelt genial! Likaså Joshua O'Connor är enastående i sin rolltolkning som prins Charles.


73 Questions With Olivia Colman...



Olivia Coleman har även fått pryda novembernumret av brittiska Harper's Bazaar.




Kvällens soundtrack... toner från min Spotifylista.


Rekordmörk november...
Mina bästa tips för att överleva i höstmörkret är att pussa på barnbarnen, frossa i bra TV-serier, 
fixa mysigt hemma-Spa, gå till frissan och bli ompysslad, läsa/lyssna på bra bok, njuta av god mat och dryck, 
tända ljus, köpa blommor, införskaffa ett nytt spännande te, ta på rött läppstift, gå på bio/teater eller bjuda hem vänner.


Du ska ha en trevlig fortsättning på helgen min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig och lånade från nätet)  

fredag 22 november 2019

Fredagslyx med räkor!

Hej där! Äntligen fredag och vad passar väl bättre då än räkor?
Hemma hos oss blir det ofta färska räkor, goda ostar, avokado, vitlöksbröd och ett glas vitt vin till fredagsmys.


Eller varför inte en smarrig hemmagjord räkmacka till ett glas rosé. 
Vackert, enkelt att göra och godare än godast!



Mammas klassiska fredagsrätt på 80-talet var Paradisräkor
En favorit i Annas kök och även här på bloggen.



Så här gör du...
Stek champinjoner, purjolök, röd paprika och bacon tillsammans. Salta och peppra efter smak.
Blandar i 2 dl smaksatt crème fraiche med tomat & basilika som sedan får puttra ihop i ca 5 min. 
Vänder ner nyskalade räkor och låter det stå i 3 min. innan servering. Serveras till nykokt ris.
Passar utmärkt till ett lättdrucket rödvin...


Ikväll fick jag till en underbar räksoppa på 20 minuter.
En krämig och god räksoppa som får sin fylliga smak genom att räkskalen får fräsa ihop med grönsakerna! 


Det här behöver du...
1/2 kg stora räkor med skal, en gul lök, en morot, 1/2 kruka persilja, 5 dl vatten + 1 tärning fiskbuljong.
 Smör till pannan, 2 msk tomatpuré, 2 msk vetemjöl, 2 dl vitt vin, 2 dl vispgrädde och 1 dl vatten. 
Flingsalt, nymalen svartpeppar och en nypa cayennepeppar. 


Så här gör du...
Skala räkorna men spar skalen. Skala och skär lök och morot i grova bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp fiskbuljongen. 
Hetta upp en rejäl klick smör i en panna och fräs lök, morot och persilja i ca 2 minuter och utan att det tar färg. 
Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö över mjölet och späd med buljongen och vinet. Låt koka ca 7-8 minuter. 
Häll på grädden och vattnet. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Koka 2 minuter. 
Sila soppan. Tillsätt räkorna och låt bli varmt. Obs! Koka inte, då blir räkorna sega. 



Garnera med persilja och servera med ett gott bröd, tex vitlöksbröd.
Sen vill jag tipsa om detta goda franska vita vin, Petit Chablis.



Skön fredagskväll till dig min kära läsare!

Skål och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

fredag 15 november 2019

Annas helgguide!

Kära vänner! Vilken dag! 
Visserligen måste jag medge att en viss trötthet nu finns i både min kropp och själ...
men man kan ju inte annat än bli pigg av mina elever! Vilket underbart gäng vi är!




På med mjukaste tofflorna, fredagsbuketten i vas, sätter på min bästa Spotifylista och tänder några ljus.


För nu är det dags för fredagsmyyyyyys! Älskar fredagskänslan.
Vill äta riktigt gott, fort ska det gå och det får gärna vara lite fint.



Sen måste jag bara få tipsa om en massa bra serier att streama denna grå november.
Keeping Faith är en walesisk mini-thrillerserie på TV4 och Cmore.


Faith Howells är advokat och ensamstående trebarnsmamma. 
Första säsongen gick Faiths make helt plötsligt upp i rök – serien var en av förra höstens skönaste överraskningar. 
Nu är serien tillbaka med en andra säsong, som tar vid 18 månader efter makens försvinnande och inte bara följer det invecklade efterspelet och Faiths försök att återgå till ett normalt liv, utan även leder Faith, och oss, in i ett mordmysterium på vischan. 



Nu har 4:e säsongen av actiondramat Gåsmamman satt igång... spännande! Även den går på Cmore.


En av mina favorit-TVserier Vår tid är nu kör på sin tredje säsong på SVTplay o Ettan.


Vår tid är nu - ett familjedramat med ett historiskt perspektiv som jag har stora förväntningar på.
Mer på TV - Idol 2019, Skavlan, Så mycket bättre, Solsidan och Allt för Sverige. En bra TV-höst!


Fullt sjå har jag annars med att hålla ordning på allt vad jag ska göra de närmaste veckorna.
Nu skulle jag behövt några extra dagar per vecka för att komma ikapp! 
 Men ett tips både till mig själv och andra som har lite mycket just nu...
Ta en dag i taget och fokusera på den, tänk inte på allt samtidigt, då blir det kaos!

Årets sista kantareller blev fredagslyxpasta!
Pasta ger energi och ork att låta fredagen vandra över till lördag.


Här kommer mitt bästa tips på hur man smörsteker kantarellerna så att de blir krispiga och goda och inte svampiga och mjuka. 
Lägg kantarellerna i en torr och ganska het panna. Tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnat.
Salta och peppra, klart! Jag hackade även en liten gul lök som jag lät stekas med kantarellerna.


Fyller på med 1 dl créme fraiche, en msk färskost med vitlök o örtet, en skvätt fond och soja. Mums! 
Valfri pasta... jag kokar bönpasta som jag blandar ner i kantarellröran.



Toppar med torkad basilika och riven västerbottenost... ropar sedan på min matgäst, maken!

Ahhh! Slutet på jobbveckan, början på frihetshelgen. 
En ljuvlig kväll mellan dessa två världar.

Trevlig helg och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)