söndag 27 september 2020

Utblommade solrosor...


Otroligt vackra. Som en målning av Vincent van Gogh.



De plockade solrosorna vid vägkanten stod sig länge.


Sensommarens stoltaste blomma! Sensommaren är solrosens tid. 
Det är då den sträcker på sig i all sin prakt och lyser upp trädgårdar, fält och buketter.


Solblomman alla älskar... Sunflower. Men nu närmar sig oktober och solrosorna är puts väck. 


Nu står det en ny fräsch fredagsbukett på bordet.


I lördagskväll blev det charkisar och filmen Enola Holmes. Den tycker jag var riktigt bra! 
Ja, den nya Netflix-filmen är feministisk i ett oväntat fräscht grepp.
"Lyxig estetik, finurliga klipp, en hunkig Sherlock och så en perfekt lillasyster Holmes"



Hela veckan har det varit Kulturnatten+ 



Så maken och jag tog en liten upplyst kvällspromenad genom staden... 
Helt underbart skönt ute så här i slutet av september. 



Bråviken glittrade fint av en jättestor upplyst måne när vi åkte hem. Magiskt!
Veckan som kommer ska jag sätta igång med alla utvecklingssamtal via Google Meet.
Så nu KÖÖÖR vi vecka 40!
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

lördag 26 september 2020

Underbar innesittarhelg!

Och kolla in vilken vacker kålfjäril jag såg på balkongen! 


Vill visa något annat kul denna regniga hösthelg! 
Dessa bilder på Frank och Alma fick jag via messenger förra helgen. 
Gissa om mormorshjärtat svämmade över


Den 18 september var det Chiles nationaldag. 
Frank och Alma firade den tillsammans med sina föräldrar, kusiner, farmor och farfar.
Vi brukar ju vara med på det. Men inte i år. Trist! Men ni vet varför, Covid19skiten! 
När jag såg bilderna tänkte jag direkt på bilden mamma tog på mig och min bror Lasse julen 1964.


Lasse och jag... i samma ålder som Frank och Alma. Så fint! 
Visst är vi syskonpar lite lika varandra?


Gillar ni krämiga såser? Ja, då ska ni göra de här supergoda och lättlagade rätterna. 
 Den underbara krämigheten kommer från philadelphiaost som jag rör ner i såsen mot slutet. 

KRÄMIG DRAGONKYCKLING... 
Det här var en av Idas älsklingsrätter när hon var liten.


Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingen i en het stekpannan så den får fin färg. 
Lägg den stekta kycklingen åt sidan. 
Fräs två hackade schalottenlökar i stekpannan på medelvärme i ca 5 minuter. 
Tillsätt 1 dl rosévin, 1 dl crème fraiche, 1 dl grädde, 1 1/2 msk torkad dragon, 1 msk kycklingfond och 1 msk dijonsenap. 
Vispa så allt blandas väl. Klicka i en stor msk färskost och rör om.
Lägg tillbaka kycklingen i pannan. Låt den bli varm igen. 
Smaka av med salt och peppar. 
Servera den krämiga kycklingen med klyftpotatis och tomatsallad. 



Det bästa var att vi kunde sitta ute kl.17.00 fast inte solen visade sig. +18 grader och vindstilla.
Och självklart blev det en kopp kaffe och en smarrig kaka efter maten.


Kladdkaka, vaniljglass och björnbär. Är det lördag så är det!


 Den här goda laxen måste ni göra! Krämigt men ändå fräscht och gott! 
UGNSBAKAD LAXTOURNEDOS MED FÄRSKOST...  


Igår kväll gjorde jag en en fantastiskt god ugnsbakad lax med färskostfyllning. 
 Här gifter sig smaker som västebottenost, rom, lime, tomat och chili vackert och lyckligt med laxen. 

 Fyllning + sås till två laxfiléer: ca 100 gram (en stor msk) naturell färskost, 1/2 dl crème fraîche, 1 tsk Pesto Rosso,
1-1/2 dl riven Västerbottenost, limezest, chiliflakes, salt och peppar efter smak.
Blanda ihop ingredienserna till en krämig fyllning och smaka av. 
Bred på fyllningen på varje bit lax och rulla ihop till en fin snurra. 
Fäst dem med en tandpetare eller lägg i en bullform så de håller formen. 
Lägg i ugnssäker form. Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter i 200 graders värme. 
Toppa laxrulladen med forellrom och en liten limeklyfta.
Och serverade den sedan med pressad potatis, liten tomatsallad och en klick av fyllningen som blev över. Voila!


Lax är ett säkert kort i alla lägen och lax kan tillagas på mängder av olika vis! 
 Faktum är att har man en laxbit är det bara att sätta igång och krydda, smaksätta och sedan ugnsbaka, koka, steka eller fylla.  

Skön musik sorlar ur högtalarna... det blir en lugn lördagskväll. 
Är sugen att titta på filmen "Enola Holmes" på Netflix.

Kvällens soundtrack...


Ha en skön lördagskväll kära vänner!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

lördag 19 september 2020

Jag älskar hösten!

Särskilt när den bjuder på några härliga soliga dagar så här i september. 


Nu är tiden här för svenska äpplen och pyssel i köket. 
Vad passar då bättre än att baka en knäckig äppelpaj? 


Knäckig äppelpaj...

Sätt ugnen på 200 grader. 
Skala och skiva 5-6 äpplen i tunna klyftor och lägg dem i en pajform.


Smält 150 g smör i en kastrull tillsammans med 2 dl socker, 1/2 dl ljus sirap och 1/2 dl crème fraîche. 


Ta bort från värmen och blanda ner 3 dl havregryn, 1,5 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver och 1 tsk flingsalt. 
Fördela smeten över äpplena. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.


Det blev inte bara äppelpaj idag... det blev både mos, marmelad och chutney. 


11-kaffet smakade riktigt bra! Älskar att fika


Japp, idag gällde det att göra slag i saken, åtminstone ta hand om 11 kilo äpplen.


Jag satte min gamle kompis, maken - på att skala och skära alla äpplen i mindre bitar. 
Själv höll jag till i köket och gjorde två olika sorter äppelmarmelader.
Hmmm... äppelmarmelad. De blev faktiskt riktigt goda.
En smaksatte jag med ingefära och den andra med kanel.


Äppelmarmelad...
Syltsocker, äppelbitar och smaksättare (kanel eller ingefära) kokas i 10 min. KLART!

Äppelmos... gott och superenkelt att göra!

Sedan blev det 3 l äppelmos smaksatt med pomeransskal. 
Jättegott till yoghurt, gröt, pannkakor eller till söndagssteken. 
Här en snabb variant på ca 3 kg skalade äppelbitar som kokas upp i 10 min. med fyra torkade pomeransskal och 3 msk socker. 
Bara att mixas till ett slätt äppelmos och frysa in och ta fram allt eftersom det går åt.


Så om ni har äpplen över måste ni göra detta goda och vackra äppelmos med smak av pomerans.

Och till slut gjorde jag även en supergod äppelchutney.


Äppelchutney med chili och ingefära...

Skala, kärna ur och skär 1 kg äpplen i mindre bitar. Skala och hacka två rödlökar. 
Skala och finhacka tre vitlöksklyftor. Dela, kärna ur och finhacka två röda chilifrukter. 

Blanda äppelbitar, lök, vitlök, chili, 2 tsk riven ingefära och 4 dl äppelcidervinäger i en kastrull. 
Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter. Rör ner 5 dl socker. 
Fortsätt sjuda ca 40 minuter utan lock. Rör då och då.
Chutneyn är som godast efter ca 1 månad. 



Men nu så tog vi lite till kvällens middag och chutneyn var världsgod till...
Grillad pepparstek, klyftpotatis, sötaste tomaterna och rödvinssås.
Och hur gott var det inte med rödvinsås? Nu känns det att hösten är här. Inga kalla gräddfilssåser längre.


Jaha... nu har alla sett hur duktig jag har varit idag! 
Må gott min kära läsare...

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)