söndag 14 april 2024

Delar gärna goda matupplevelser!

Kära vänner! Vi har en stormig söndag! 
Tvättade alla lakan och hängde upp dem på torkvindan utomhus för första gången i år! 
Lite osäker var jag ju på om de skulle torka ordentligt men kunde inte motstå.
Jag älskar doften av lakan som fått torka i det fria! Det gick bra! 
Och längtar nästan redan nu efter att få gå och lägga mig i nybäddat!


Lovade att jag skulle dela med mig av goda japanska maträtter. Här kommer de!
Kanske jag kan ge dig lite inspiration till den kommande veckans middagar.
Linas Matkasse har just nu ett samarbete med Frida Ronge. 
 I ett exklusivt gästspel har hon tagit fram fem härliga rätter med det bästa från Japan.


Väldigt gott men många moment att tillreda. Dessa maträtter är inget för en snabblunch.
Det var ett roligt och spännande pyssel i köket för maken och mig under påsklovet.
Kul att hjälpas åt också med ett glas vin i handen till denna utsikt. 

Häng med till Japan i Annas kök... mat för två!
Donburi med pankofriterad torsk, ingefärsgurka och tångcaviar.


Sushiris...
 Skölj 1,5 dl suhiris i kallt vatten några gånger och låt stå i vatten ca 15 min. 
Lägg riset i en kastrull och fyll på med 2 dl nytt kallvatten. 
Plasta över kanten på kastrullen med plastfilm som ett lock, sätt sedan på ett vanligt lock över. 
Koka upp riset på full värme ca 2 min och sänk sedan till lägsta värmen, låt sjuda i ca 20 min. 
Ta av plastfolien och vänd upp riset med en slickepott, sätt på locket igen. Låt vila ca 10 min.


Ingefärsgurka... 
Skär en halv gurkan i tunna skivor med en mandolin. 
Lägg i en skål och blanda med en halv finhackad röd chili och inlagd ingefära, inklusive lagen. 

 Wasabimajonnäs...
Skala och finriv ca 1 tsk färsk ingefära. 
Lägg i en liten skål och blanda med 1 dl majonnäs och 1/2 msk wasabi. 

Pankofriterad torsk...
Skär fisken i portionsbitar och krydda med salt. Vispa upp ägg i en skål. 
Lägg vetemjöl och panko på separata tallrikar. 
Vänd fisken i först vetemjöl, sedan ägg och sist i panko. 
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek den panerade fisken ca 2 min per sida, tills den är helt genomstekt. Låt rinna av på lite hushållspapper. 


Lägg sushiris på två tallrikar och ringla över wasabimajonnäs. 
Lägg sedan på ingefärsgurka, salladslök i tunna skivor, pankofriterad torsk och tångkaviar.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Chicken Karaage med vitkålssallad, rostade sesamfrön och citron.


Chicken Karaage...
Skala och finriv 2cm-bit ingefära och två vitlöksklyftor. 
Lägg i en bunke tillsammans med 1/2 dl japansk soja. 
Skär 300 g kycklinglårfilé i mindre bitar. 
Lägg ner kycklingen i sojablandningen och låt marinera minst 30 min (gärna lite längre). 
Häll av marinaden på kycklingen i ett durkslag.
Lägg potatismjölet i en bunke och vänd ner kycklingen en i taget så att det blir fina torra bitar.
Hetta upp rikligt med neutral olja i en rymlig kastrull eller stekgryta (till ca 170°C). 
Fritera några kycklingbitar i taget ca 5 min, tills den är helt genomstekt. 
Låt rinna av på lite hushållspapper. 


Sesam- och vitkålssallad... 
Rosta sesamfrö i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en liten skål. 
Skär vitkålen supertunt och lägg i iskallt vatten ca 20 min, då blir den krispig. 
Häll av vattnet från vitkålen och lägg den i en skål. 
Blanda med 1 msk äppelcidervinäger, lite salt och nymald svartpeppar. 
Toppa med de rostade sesamfröna. 


Servera friterad kyckling med nykokt jasminris, vitkålsallad, majonnäs och en citronklyfta.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tantamen ramen med tahini, 
nudlar, sesamstekt fläskfärs och böngroddar.


Chiliolja... 
Mortla sönder 1 tsk chili flakes och lägg i en liten skål. 
Blanda ihop med 1 msk sesamolja och 1 msk neutral olja. 

Buljong... 
Koka ihop 5 dl vatten och kycklingbuljong i en kastrull. 

Rosta sesamfrö i en torr stekpanna. Lägg över i en liten skål. 

Sojaägg... 
Koka två ägg i ca 7 min. Spola kallt. Skala och halvera äggen. 
Lägg på ett fat och ringla japansk soja över. 

Förberedelse... Skala och finhacka ingefära och vitlök. Skär all salladslök i tunna skivor. 

Fläskfärs... 
Fräs 250 g fläskfärs, två pressade vitlöksklyftor och en 2cm-bit finriven ingefära ca 5 min. 
Krydda med lite salt. Tillsätt en näve strimlad salladslök, 1/2 msk sesamolja och 1 msk japansk soja. 
Fräs ytterligare ca 2 min, tills färsen är knaperstekt. 

Nudlar, kål och groddar...
Dela en pak choy på längden i fyra avlånga klyftor. 
Koka pak choy och böngroddar i ca 1-2 min. 
Ta upp pak choy och böngroddar med en sil och spola dem i kallt vatten.
Spara kokvattnet! Koka nudlarna i samma vatten. 

Vispa ihop 3 msk tahini och chilioljan. 
Häll över kokhet buljong och vispa så att buljongen blir krämig. Lägg ner nudlarna. 


Servera i skålar och toppa med fläskfärs, böngroddar, pak choy, sojaägg, salladslök och sesamfrön.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Spaghetti med gochujang, stekt ägg och salladslök.


Koka spaghetti ca 3 minuter kortare än anvisningen (den ska vara riktigt al dente). 
Spara ca 2 dl pastavatten när du häller av pastan. 

Stek ägg i en stekpanna med lite olja. Krydda med lite salt. 

Gochujangsås...
 Stek två finhackade klyftor vitlök och 125 g kvartade champinjoner i smör i ca 2 min. 
Blanda ner 1 msk gochujangpasta, 1/2 dl vispgrädde och 1 dl pastavattnet. Låt koka ihop ca 2 min. 
Blanda ner den kokta spaghettin, en liten burk majs och hälften av den rivna parmesanosten, 1/2 dl.
 Blanda runt och späd med mer pastavatten (1 dl) till en krämig pasta. 
Låt allt koka ihop tills pastan känns klar, ca 3 min. Smaka av med pressad citron och salt. 


Lägg upp krämig pasta på tallrikar och toppa med salladslök och stekt ägg. Servera direkt!
⭐️⭐️⭐️⭐️

Sushi - Norimaki med spicy räksallad och Inside out maki med rökt lax.


Sushiris är lite omständigt att göra... 
Tvätta 2 dl sushiris under kallt vatten ca 10 min, låt sedan stå och dra i kallt vatten 20 min. 
Sila och lägg riset i en kastrull. Häll på 3 dl vatten, täck kastrullen med plastfilm och sätt på ett lock. 
Koka upp och sänk sedan till lägsta temperatur direkt. Sjud under lock ca 20 min. 
Stäng av värmen och vänd på riset försiktigt med en slickepott, täck med plastfilm igen. 
Låt stå och vila ca 10 min. Koka ihop 1/4 dl socker, 1/2 dl risvinäger och 3/4 tsk salt i en liten kastrull, låt svalna. Lägg riset i en plastbunke och blanda ner vinägerblandningen försiktigt med en slickepott så att riskorna separerar från varandra, de klibbar ihop igen efter någon minut. 

Spicy räkröra... 
Finhacka rödlök (max 1 dl) och 10 g dill. Grovhacka räkor. Lägg allt i en skål och blanda med 1 dl majonnäs och 1 tsk chili flakes. Smaka av med pressad saft från citron och salt.  

Norimaki...
Halvera snackgurka på längden och ta bort kärnhuset. Skär till avlånga gurkstavar.
Lägg noriarket på en skärbräda med ränderna i arket lodrätt. 
Fukta händerna och tryck försiktigt ut kokt sushiris på noriarket, viktigt att riset är ända ut i kanterna men spara en bit på ca 2,5 cm längst upp. Bred ut lite pepparrot på riset. Lägg på räkröran, gurka och några dillvippor. Rulla ihop med händerna, viktigt att arket når över ingredienserna. Tryck till och fortsätt rulla tills det blir en kompakt rulle. Skär norimaki i 12 bitar.


Sushin serverades med tångsallad, japansk soja och inlagd ingefära.


Inside out med kallrökt lax... 
Rosta sesamfrön. Skär rökt lax i mindre bitar. 
Klipp tvärs över noriarket så det blir 2 st halva ark, lägg på en skärbräda med ränderna i arket vågrätt. 
Tryck försiktigt ut sushiris över hela arket. Strö över rostade sesamfrön och vänd noriarket upp och ner. 
Lägg på färskost, pepparrot, gurka och lax i en rad på mitten av arket. 
Fukta händerna och rulla ihop till en rulle, viktigt att noriarket når över ingredienserna. 
Tryck till och fortsätt rulla tills det blir en kompakt rulle. 
Täck rullen med plastfolie, forma och tryck till rullen så den blir stabil.  Skär 10 bitar per rulle. 


Min sushi blev inte riktigt som receptet (hade inte tålamodet) men de blev jättegoda!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Smaklig måltid kära vänner!
Avslutar detta inlägg med en bild från Japan 2015. 
En minnesvärld resa tillsammans med mina döttrar. 


Se gärna några av inläggen från Japan HÄRHÄR och HÄR!

IFK Norrköping vann! 3 välbehövliga poäng och en glad make på det.
Trevligt veckoslut, hoppas att du har haft en fin helg min kära läsare!

 Kram till alla... Anna

(Bilder fotade av mig)

10 kommentarer:

  1. Japan är intressant och vackert men så långt bort...
    Nu har jag läst de förra inläggen du gjorde när du var där med dina döttrar. Spännande resa förstår jag!
    Jag förstod att ni åkte med en gruppresa som ni var nöjda med. Får man fråga vilket företag/arrangör det var?
    I dag har vi haft dagsregn i Stockholm. Och alla växter slår ut. Underbart!
    Kram, Annika

    SvaraRadera
  2. Hej Annika! Tack, vad kul att du tog dig tid att läsa dem. Det finns fler inlägg från vår japanresa. Vi åkte med Albatross, Japan runt! Rekommenderar dem varmt! En fantastisk upplevelse. Synd att det ligger så långt bort.

    KRAM

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vilka goda maträtter du har tillagat och delar med dig av.
    Såg och hörde att det var blåsigt idag från våra där hemma.
    Här torkar tvätten ute året om. På både gott och ont. Solen bleker väldigt mycket på kläderna när de alltid får torka utomhus tycker jag.
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carin! Hårda vindar! Lakarna satt fast med många nypor så de inte skulle flyga iväg. De torkade väldigt fort! Härligt med soltorkad tvätt! Du får hänga tvätten i skuggan och ta in den meddetsamma när det har torkat så de inte blir solblekta. KRAM

      Radera
  4. Sushi har jag provat en gång och det lär dröja läääänge innan jag provar igen, om ens någonsin. Brrr....

    Dock en del härliga recept på såser, röror och friterat som skrivits ned på papper.

    Förutom matkulturen är Japan ett land jag gärna skulle besöka, men långväga resor lockar allt mindre. Drar dock iväg med frugan på bussresa imorgon. Då lär det handla om en helt annan kultur. Har lite att göra med en viss växt och ett visst skodon.

    SvaraRadera
  5. Hej Stefan! Haha sushi som är så gott!

    Visst är det så. Vi känner samma sak. Långväga resor lockar allt mindre. Vill satsa mer på Skandinavien. Finns så många vackra platser här i Norden att upptäcka. Ån, ni ska på en vandringsresa. Jag har alltid drömt om att vandra i Alperna på våren när det blommar och sen ta en avstickare till Venedig! Ha en trevlig tur! KRAM

    SvaraRadera
  6. Jag förstår det blev många timmar i köket att få till de där rätterna! Med tanke på er resa till Japan så förstår jag det väcker fina minnen när ni äter japanskt en vecka. Japan står på min önskelista, men det dröjer nog innan jag kommer dit :) Ha en fin måndag. Kram

    SvaraRadera
  7. Hej Anna! Ja, sådana maträtter passar när man är ledig och två i köket. Japan är en upplevelse och man känner att man är väldigt långt borta. Fin måndag till dig med! KRAM

    SvaraRadera
  8. Godmorgon i stugan!

    Ni äter så mycket gott hemma hos er, och allt är så fint upplagt.

    Du har verkligen öga för att fota mat. Som i en kokbok. Otroligt vackert.

    Japan är ett spännande land och Kyoto måste upplevas under en resa dit. Jag är så otroligt tacksam för att jag fick bo i Japan i några år så att jag kunde resa och se landet ordentligt. Även vardagslivet där är mysigt. Så mycket vackert och dessa skogar med hortensior, min favoritblomma.

    Jag är inte överförtjust i japansk mat. Visst finns det mycket gott men det blir lite för mycket fiskbuljong-smak över det hela ibland. Jag hittade jättebra curry restauranger och det blev nog min räddning.

    Ha en fin dag!

    Varm kram,

    Anneli


    SvaraRadera
  9. Hej Anneli! Tack, nu var du snäll! Det är svårt att fotografera mat. Men de är ok.

    Vilken rikedom att ha fått bo i Japan och komma nära kulturen. Kan förstå att man längtar efter en saftig hamburgare. KRAM

    SvaraRadera