söndag 22 juni 2025

Hemmagjord lyxpizzađŸŽ¶đŸ‡źđŸ‡č

Ännu en underbar dag vid vĂ„rt sommarbo! Ja, vilken dag! 
Solen strĂ„lade frĂ„n klarblĂ„ himmel, helt vindstilla och Ă€nnu varmare Ă€n igĂ„r. 


Maken tog sig ett dopp i det spegelblanka vattnet medan jag njöt i solen… 
...vĂ€xelvis i skuggan och inne i vĂ„r svala, mysiga sjöbod. 
Den perfekta balansen mellan sol och svalka!




 
 Efter en lĂ„ng dag ute var det sĂ„ skönt att komma upp till huset och Ă€nnu bĂ€ttre… 
Det blev hemmapizza till middag! 

Jag minns hur jag brukade stÄ och göra mig till nÀr Ida och Lotta var smÄ...
Kavlade deg och grĂ€ddade pizzor med kĂ€rlek. 
Men vad sa de? "Det Ă€r mycket godare med köpepizza!" 
Haha! Tack för det, tjejer! Det var inte sĂ„ kul att höra dĂ„… men idag skrattar vi Ă„t det!

VÀlkommen till Restaurang TvÄ HjÀrtan... mat för tvÄ!
NĂ€r vi var i Malmö i vĂ„ras Ă„t jag en helt underbar pizza bianco, Pizza ai funghi.
 Ingen tomatsĂ„s, bara en krĂ€mig bas, toppad med fĂ€rska champinjoner och generöst med tryffelolja. 
SĂ„ enkel, men sĂ„ galet god! Jag har tĂ€nkt dĂ„ och dĂ„ pĂ„ den pizzan. SĂ„ idag blev det en hemmavariant.   



Först ett tunt, krispigt fÀrdigköpt pizzabotten, sedan crÚme fraßche parmesan&vitlök,
strimlad vĂ„rlök, riven mozzarella, massor av skivade champinjoner, salt och peppar. 


Till sist en skvĂ€tt tryffelolja och lite torkad timjan precis innan servering. 
Och sjÀlvklart egen pizzasallad till pizzan... och ett glas rött eller som idag, en iskall IPA!


NÀstan lika god som originalet... kanske Ànnu bÀttre eftersom man fÄr Àta hemma pÄ balkongen.
"Pizza ai funghi" betyder "pizza med svamp" pĂ„ svenska. 
Ordet "funghi" Ă€r italienska och betyder svamp. 

Svampig pizza... du behöver:

  • FĂ€rdiga pizzabottnar (2 st)

  • Champinjoner (en nĂ€ve eller tvĂ„ - skivade)

  • Mozzarella (2 bollar - riv med hĂ€nderna!)

  • Strimla en vĂ„rlök fint

  • Creme Fraiche parmesan&vitlök (nĂ„gra matskedar per pizza)

  • FĂ€rsk eller torkad timjan

  • Tryffelolja (om du vill lyxa till det)

  • Salt och nymald svartpeppar

SÄ hÀr gör du pizzan:

  1. LÀgg pizzabottnarna pÄ en plÄt med bakplÄtspapper.

  2. Bred pĂ„ creme fraiche parmesan&vitlök som sĂ„s, enkelt och gott!

  3. SlÀng pÄ vÄrlökchampinjonerna och mozzarellan

  4. Krydda med lite salt och peppar.

  5. In i ugnen i ca 10 minuter – tills osten bubblar och pizzan fĂ„tt fin fĂ€rg.

  6. Toppa med tryffelolja och timjan.

Pizzasallad medan du vÀntar:

  • Strimla vitkĂ„l sĂ„ tunt du kan.

  • HĂ€ll pĂ„ en skvĂ€tt olivolja, lite vitvinsvinĂ€ger, salt och peppar.

  • Krama ihop allt med hĂ€nderna tills kĂ„len mjuknar lite. Klart!

Gillar att maken kommer förbi med en iskall IPA till mig och hjÀlper till med pizzasalladen.
I bakgrunden spelas mjuk musik... Paolo Conte... italienskt. Jag Ă€lskar det sprĂ„ket. 
Det Ă€r inte bara att slĂ€nga ihop en pizza för mig... det Ă€r kĂ€nslan och passionen. 
Matlagning blir en stund av njutning, nÀrvaro och kÀrlek.
KvĂ€llens soundtrack... denna kan jag lyssna pĂ„ om o om o om igen! 
Paolo Conte Àr en favorit hÀr hemma.



Trevlig söndag och hoppas att du min kĂ€ra lĂ€sare har haft en fin midsommarhelg! 
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar