KÀra vÀnner! Hösten Àr hÀr! En fantastisk Ärstid.
HÀr bjuder jag pÄ tvÄ jÀttegoda matrÀtter med inspiration frÄn Linas Matkasse.
Visst Àr det fint att lÀgga upp maten pÄ ett stort serveringsfat?
Fatet frÄn Bruka Design kan ses i programmet Hela Sverige Bakar.
Det vita fatet Àr en fin present som jag fick av jobbet nÀr jag fyllde 60 i fjol.
Pannbiffar frÄn mellanöstern med citron- och vitlökssmör,
dirty fries och bladpersilja.
Citron- och vitlökssmör
Godaste kryddsmöret som passar till det mesta.
Finriv det yttersta skalet pÄ en citronen och lÀgg i en liten skÄl.
TillsÀtt 150 g smör, en pressad vitlöksklyfta och lite salt.
Mosa ihop allt med en gaffel. LÀgg smöret i plastfolie och gör till en korv och in i frysen.
Dirty fries
Det hÀr mÄste du bara göra... sÄ gott!
SkÀr tvÄ stora bakpotatis i lÄnga pommes frites-stora strimlor.
LÀgg potatisstrimlorna pÄ en ugnsplÄt med bakplÄtspapper,
blanda med lite olivolja, 7 kryddor och salt.
Tillaga högt upp i ugnen ca 25 min. Rör om dÄ och dÄ.
Finhacka persilja och skÀr röd chili i tunna skivor.
Vid servering: Ringla yoghurt över pommes fritesen och strö över persilja och röd chili.
7 kryddan – var kommer den ifrĂ„n?
Det Àr en kryddmix frÄn mellanöstern som anvÀnds frÀmst
i det libanesiska, syriska och palestinska köket.
Vilka kryddor innehÄller den? Den innehÄller 7 olika kryddor...
kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel, muskot, ingefÀra och kryddnejlika.
Pannbiffar
Finhacka 10 g bladpersilja och lÀgg i en rymlig bunke.
TillsÀtt 1/4 dl ströbröd, 1/2 dl mjölk, 4 tsk 7 kryddor, 1/2 tsk salt, 1 msk tomatpuré,
en pressad vitlöksklyfta och 250 g nötfÀrs till bunken.
Blanda ihop ordentligt och forma sedan till fyra pannbiffar.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna. Halvera den anvÀnda citronen.
Stek eller grilla pannbiffarna ca 2 min per sida, lÀgg över i en ugnsform
och tillaga klart i nedre delen av ugnen ca 10 min, tills de Àr helt genomstekta.
Grilla eller stek citronhalvorna pÄ snittytan tills de fÄtt fin fÀrg.
Pressa grillad citron över pannbiffarna.
Servera med citron- och vitlökssmör, dirty fries och grönsaker. Smaklig mÄltid!
Limekryddade fÀrsbiffar med asiatisk potatissallad,
koriander och sesamfrön.
Potatissallad
Dela potatis i mindre bitar och koka mjuka i lÀttsaltat vatten.
Skiva snackgurka och rödlök tunt. LÀgg gurkan och löken i en salladsskÄl.
Blanda ner 2 tsk socker, 2 msk japansk soja, 1 msk ÀppelcidervinÀger,
1/2 msk neutral olja och en pressad vitlök.
LÄt stÄ och marinera tills potatisen Àr klar. Rör om ibland.
HĂ€ll av potatisen. Strimla en pak choy och grovhacka 20 g koriander.
Blanda ner allt försiktigt i salladsskÄlen med grönsaker.
Smaka av med salt, nymald svartpeppar och chili flakes. Toppa med sesamfrön.
Limekryddade fÀrsbiffar
LÀgg 1 msk ströbröd i en bunke och blanda ner 1/2 dl vatten,
1/2 msk japansk soja, lite salt, 2 krm chili flakes och en pressad vitlök.
Finriv skalet av en lime. Blanda ner limeskal och blandfÀrs i bunken.
Forma till sex smÄ fÀrsbiffar. Stek ca 4 min per sida, tills de Àr helt genomstekta
Servera limekryddade fÀrsbiffar med asiatisk potatissallad och limeklyfta. Smaklig mÄltid!
Smakar alltid extra gott nÀr man kan sitta ute pÄ balkongen och Àta.
HĂ€r ser du det vackra serveringsfatet igen.
Att serva all mat pÄ det stora rektangulÀra fatet gör att det ser lite festligare ut.
Idag var jag hos kÀkkirurgen sÄ nu blir det bara flytande föda för mig i en hel vecka!! SUCK!
Skir försommargrönska och vacker blomning i all Àra men det Àr om hösten som trÀdgÄrden bekÀnner fÀrg.
Grannens ullung-rönn ger ett exotiskt intryck Àven sommartid.
Men nÀr dagarna blir kortare och kylan kommer exploderar den i otrolig höstfÀrg som ett fyrverkeri.
MÄ solen lysa pÄ dig min kÀra lÀsare var du Àn Àr!
Kram till alla... Anna
♥
(bilder fotade av mig)