fredag 4 oktober 2024

Puss och Grattis Frank 9 Ă„r❤️🎉

Idag Ă€r det inte bara kanelbullens dag utan det Ă€r Ă€ven vĂ„r finaste, lekfulla, roliga,
kloka, glada, fantasifulla, konstnĂ€rliga, naturintresserade Franks födelsedag! 


Mormors stora hjÀrta! Har svÄrt att förstÄ att du redan Àr nio Är och gÄr i tredje klass.
Vi Ă€lskar dig! Pusspuss❤️🎉


Idag pÄ sjÀlvaste födelsedagen blir det kusinkalas med grabbgÀnget. Pizza stÄr pÄ menyn.
Imorgon blir det kompiskalas och pĂ„ söndag fĂ„r vi, mor- och farförĂ€ldrar komma och fira Frank! 

Ja, nioÄrskalas i dagarna TRE!



I paketen till Frank frĂ„n oss gömmer sig en bra bok, SpökbyrĂ„n - Fallet med den grymma leken
cernitlera som han Ă€lskar att pyssla med och en pĂ„se kanelbullar.



Idag Àr jag hemma efter ingreppet igÄr hos kÀkkirurgen... blir ingen kanelbulle för mig.
KĂ€nner mig rejĂ€lt mörbultad. Blir Alvedon, Ipren och flytande föda... suck och stön! Trist, men det gĂ„r!


MÄ solen lysa pÄ dig min kÀra lÀsare var du Àn Àr!

Trevlig helg och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

torsdag 3 oktober 2024

Stort vitt rektangulÀr handmÄlat serveringsfat.


KĂ€ra vĂ€nner! Hösten Ă€r hĂ€r! En fantastisk Ă„rstid. 
HÀr bjuder jag pÄ tvÄ jÀttegoda matrÀtter med inspiration frÄn Linas Matkasse.


Visst Ă€r det fint att lĂ€gga upp maten pĂ„ ett stort serveringsfat? 
Fatet frÄn Bruka Design kan ses i programmet Hela Sverige Bakar
Det vita fatet Àr en fin present som jag fick av jobbet nÀr jag fyllde 60 i fjol.

Pannbiffar frĂ„n mellanöstern med citron- och vitlökssmör, 
dirty fries och bladpersilja.


Citron- och vitlökssmör 
Godaste kryddsmöret som passar till det mesta.

Finriv det yttersta skalet pĂ„ en citronen och lĂ€gg i en liten skĂ„l. 
TillsĂ€tt 150 g smör, en pressad vitlöksklyfta och lite salt. 
Mosa ihop allt med en gaffel. LÀgg smöret i plastfolie och gör till en korv och in i frysen.


Dirty fries 
Det hÀr mÄste du bara göra... sÄ gott!

SkĂ€r tvĂ„ stora bakpotatis i lĂ„nga pommes frites-stora strimlor. 
LĂ€gg potatisstrimlorna pĂ„ en ugnsplĂ„t med bakplĂ„tspapper, 
blanda med lite olivolja, 7 kryddor och salt. 
Tillaga högt upp i ugnen ca 25 min. Rör om dĂ„ och dĂ„. 
Finhacka persilja och skĂ€r röd chili i tunna skivor. 
Vid servering: Ringla yoghurt över pommes fritesen och strö över persilja och röd chili. 

7 kryddan – var kommer den ifrĂ„n? 
Det Ă€r en kryddmix frĂ„n mellanöstern som anvĂ€nds frĂ€mst 
i det libanesiska, syriska och palestinska köket. 
Vilka kryddor innehĂ„ller den? Den innehĂ„ller 7 olika kryddor...
kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel, muskot, ingefÀra och kryddnejlika.


Pannbiffar
 Finhacka 10 g bladpersilja och lĂ€gg i en rymlig bunke. 
TillsĂ€tt 1/4 dl ströbröd, 1/2 dl mjölk, 4 tsk 7 kryddor, 1/2 tsk salt, 1 msk tomatpurĂ©, 
en pressad vitlöksklyfta och 250 g nötfĂ€rs till bunken. 
Blanda ihop ordentligt och forma sedan till fyra pannbiffar. 
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna. Halvera den anvĂ€nda citronen. 
Stek eller grilla pannbiffarna ca 2 min per sida, lĂ€gg över i en ugnsform 
och tillaga klart i nedre delen av ugnen ca 10 min, tills de Ă€r helt genomstekta. 
Grilla eller stek citronhalvorna pÄ snittytan tills de fÄtt fin fÀrg.


Pressa grillad citron över pannbiffarna. 
Servera med citron- och vitlökssmör, dirty fries och grönsaker. Smaklig mĂ„ltid!


Limekryddade fĂ€rsbiffar med asiatisk potatissallad, 
koriander och sesamfrön.


Potatissallad 
Dela potatis i mindre bitar och koka mjuka i lĂ€ttsaltat vatten. 
Skiva snackgurka och rödlök tunt. LĂ€gg gurkan och löken i en salladsskĂ„l. 
Blanda ner 2 tsk socker, 2 msk japansk soja, 1 msk Ă€ppelcidervinĂ€ger, 
1/2 msk neutral olja och en pressad vitlök. 
LÄt stÄ och marinera tills potatisen Àr klar. Rör om ibland.
HĂ€ll av potatisen. Strimla en pak choy och grovhacka 20 g koriander. 
Blanda ner allt försiktigt i salladsskĂ„len med grönsaker. 
Smaka av med salt, nymald svartpeppar och chili flakes. Toppa med sesamfrön.




Limekryddade fĂ€rsbiffar 
LĂ€gg 1 msk ströbröd i en bunke och blanda ner 1/2 dl vatten, 
1/2 msk japansk soja, lite salt, 2 krm chili flakes och en pressad vitlök. 
Finriv skalet av en lime. Blanda ner limeskal och blandfĂ€rs i bunken. 
Forma till sex smÄ fÀrsbiffar. Stek ca 4 min per sida, tills de Àr helt genomstekta


Servera limekryddade fÀrsbiffar med asiatisk potatissallad och limeklyfta. Smaklig mÄltid!


Smakar alltid extra gott nÀr man kan sitta ute pÄ balkongen och Àta.
HĂ€r ser du det vackra serveringsfatet igen. 
Att serva all mat pÄ det stora rektangulÀra fatet gör att det ser lite festligare ut.


Idag var jag hos kÀkkirurgen sÄ nu blir det bara flytande föda för mig i en hel vecka!! SUCK!



Skir försommargrönska och vacker blomning i all Àra men det Àr om hösten som trÀdgÄrden bekÀnner fÀrg.


Grannens ullung-rönn ger ett exotiskt intryck Àven sommartid.
Men nÀr dagarna blir kortare och kylan kommer exploderar den i otrolig höstfÀrg som ett fyrverkeri.


MÄ solen lysa pÄ dig min kÀra lÀsare var du Àn Àr!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

onsdag 2 oktober 2024

Min mÄndag... den sista september.





En intensiv dag med underbart vĂ€der! 
Klockan tio var jag pÄ hud. Ska fÄ en remiss för att ta bort ett fult födelsemÀrke. OK!
Fika med maken pÄ Nelins Konditori... efter det köpte vi en boll-X och tvÄ krusbÀrsbuskar för halva priset.
Sen var det dags att gÄ till tandlÀkaren. En rutinkontroll innan jag ska fÄ nÄgot slags syradropp för benskörhet.
Är det inte det ena sĂ„ Ă€r det det andra, allt pĂ„ grund av biverkningar av min medicin mot cancern.
Ja, jag mÄste dra bort en tand och det fixar inte tandlÀkaren. En tandkirurg ska göra jobbet pÄ torsdag.
Det Àr bara att gilla lÀget och jag gör som de sÀger. Det viktigaste Àr att jag finns.
OCH DET GÖR JAG MED RÅGE!! ÄLSKAR LIVET!



Hur vackert Àr det inte vid BrÄviken!



NÀr jag kom hem fixade jag lite god mat och sen tog jag upp alla dahliaknölar.
Frosten kan slÄ till nÀrsomhelst! Morgnar och kvÀllar Àr lite kyliga.

Parmesangratinerad kyckling med dragon och tomatsallad.


Egna söta tomater... godare Àn godis. FortsÀtter solen att skina sÄ kommer vi fÄ Ànnu fler.


Förberedelser till parmesangratinerad kyckling 

Blanda ihop en ask naturell fĂ€rskost, 1/2 dl mjölk, 1 msk dijonsenap, 2 tsk torkad dragon, 
en nĂ€ve finriven parmesanost och en pressad vitlöksklyfta i en skĂ„l. Rör om allt! 



Parmesangratinerad kyckling 

Krydda kycklingfilĂ© med salt och nymald svartpeppar. 
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek kycklingen ca 2 min per sida. 
LĂ€gg över i en liten ugnsform och hĂ€ll fĂ€rskostblandningen över. Ca 10 min i 225° i ugnen.





Servera parmesangratinerad kyckling med tomatsallad och rostad potatis. Smaklig mÄltid!


Jösses sÄ gott och enkelt att göra! Sen att vi kunde sitta ute i solen var ljuvligt!



MÄ solen lysa pÄ dig min kÀra lÀsare var du Àn Àr!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)