söndag 7 augusti 2022

Min helg...

Söndagen den 7 augusti...

Idag har vi varit på kaffekalas... Ida firade sin födelsedag en dag i förskott.


       

Ett jättetrevligt kalas där det bjöds på så mycket sött och gott!
Citronpaj med bär, muffins, sockerkaka, chokladbollar och kärleksmums.




Ida fick verkligen en fin present från Mike och barnen.
En otroligt vacker guldring med en smaragd och små diamanter.
Jag hintade till maken att jag också vill ha en ring nästa år när jag fyller jämnt. Hmmm...



Kusinen Elvin hade kul ihop med Frank och Alma... full rulle!




Av sin pappa och Jatty fick Ida en bukett rosa rosor...


Lite paketöppning blev det också såklart. Vår present får Ida imorgon.
Men jag bakade ett gäng kärleksmums imorse som jag tog med till kalaset.



Tänk, snart är mitt sommarlov slut! På onsdag börjar jag att jobba!
Jag har inte ställt in mig mentalt än... två lediga dagar till. Haha... lediga och lediga!
Imorgon ska vi fira Ida igen med lunch och present... på tisdag ska vi ha en liten bjudning här hemma.


Lördagen den 6 augusti...

Igår firade jag min sista lördag av sommarlovet med god mat, 
dryck och underhållning på Stegeborgs Hamnkrog. Vi fick en jättemysig kväll!



Stegeborgs Hamnkrog ligger fint precis vid vattnet... vid Slätbaken. 
Slätbaken är mynningen ut till Östersjön från Göta kanal som går genom Söderköping.




Här blev det till och med en fördrink!
Jag slog till med deras supergoda läskande basilika sangria...



En liten glimt ska ni få på för- och huvudrätterna... vi skippade efterrätten!


Mitt val av förrätt... Toast skagen med handskalade räkor, majonnäs, dill, löjrom och smörstekt bröd.



Maken han tog KÖTT! 
Råbiff på svensk flankstek, tryffel, citron, selleri, parmesan, friterad potatis, pinjenötter och kapris.



Min huvudrätt... 
Ett glas rosé till dagens fångst (röding), rostad färskpotatis, spetskål, forellrom, champagnesås och dill.
Ja, maken gillar kötträtter!
Grillad svensk entrecote, pommes frites, pepparsås, cognac, parmesan, tomat- och silverlökssallad.


Vi satt där länge och hade det hur mysigt som helst...
Herrarna som underhöll kallade sig "Gott och blandat" och de var från Oxelösund, KUL!
Det var verkligen gott och blandat... allt från Taube till Beatles.


Tror vi tog sista färjan hem... en ljuvlig kväll och bilderna får tala själva!



Det här var min helg och jag känner mig så tacksam för denna underbara sista semesterhelg!
Må solen lysa på dig var du än är min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

fredag 5 augusti 2022

Medelhavsmat...

Kära vänner! Nu är Frank och Alma hemma hos sig och har fredagsmys.
Maken och jag har fredagsmys på tu man hand på vår balkong. Det slutade visst regna till kvällen!

I tisdags blev det grekiskt... idag en traditionell spansk rätt tillagad i en och samma panna. 

Paella med aioli och persiljesallad...

Paella är en bra rätt om man ska bjuda många på middag. 
Men det här receptet är för fyra personer. Visste du att paella betyder stekpanna på katalanska?


Koka upp 5 dl vatten och en tärning smulad kycklingbuljong i en kastrull. Dra från värmen. 


 Förberedelser till paella... 
Finhacka 1/2 rödlök och två klyftor vitlök. Tina 1 dl gröna ärtor. Skär en paprika och en tomater i mindre bitar. 
Strimla 350 g kycklinglårfilé, skala inte räkorna, öppna en burk stora fina ABBAs blåmusslor.
Helst ska det vara färska blåmusslor med det går lika bra med en burk till fredagsmyset.


 Persiljesallad... 


Skiva 1/2 rödlök tunt och lägg i en skål. Blanda med lite rödvinsvinäger och salt. 
Låt ligga och dra ca 10 min. Plocka bladen från persiljan och blanda ner i skålen med rödlök vid servering.  


Aioli... 
Blanda 1 dl majonnäs, en pressad vitlöksklyfta, flingsalt och nymald svartpeppar i en skål. 


 Paella... 
Stek kyckling, rödlök och pressad vitlök i lite olivolja i en stekgryta, ca 3 min. 


Tillsätt 150 g risottoris (arborio), paprika, 1 förp saffran, 3 tsk rökt paprikapulver 
och lite chiliflakes om man gillar lite starkare. Stek ytterligare 1-2 min. 
Tillsätt 1/2 dl rödvin och späd med buljong, lite i taget. Fortsätt så till riset känns mjukt, ca 20 - 30 min. 


Blanda ner tomat, ärtor, musslor och räkor. Låt sjuda ytterligare 1-2 min. under lock.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Garnera med hackad persilja, grillad paprika och citronklyftor. 


 Servera paellan med aioli och persiljesallad. 


Och bjud gärna med bröd till. SÅ GOTT!


Om jag får säga det själv var det här den godaste paellan jag har ätit! LER!
Min första paella åt jag på Mallorca 1983... undrar var de bilderna är från den semestern.
Just det... det var ju diabilder och alla de tog mina barns pappa. Tror inte han har de kvar! Trist!


Önskar dig min kära läsare en skön och god fredag!

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)