fredag 31 maj 2024

Förra helgens mat...

Kära vänner! Det är FREDAG och sista dagen i maj! 
Imorgon är det redan juni. Vad ska ni äta för gott till helgen?
Alla kan laga mat... det är jag alldeles säker på. 
Ja, jisses så mycket gott vi åt i helgen som var. Delar med mig av de enklaste recepten.


Salsicciafrikadeller i tomatsås med pasta och broccoli
Lördagens middag på balkongen under markisen med vy över Bråviken
Det här vill jag lova är god mat till både barn och vuxna.



Skär en broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka broccolin i ca 3 min. 


Koka Linguine i rikligt salat vatten med lite olivolja.
Linguine betyder liten tunga på italienska. Det är en smal bandpasta. 


Salsicciafrikadeller i tomatsås...
Salsicciafärsen har en perfekt balans av fänkål och vitlök. 
Forma salsicciafärsen till små köttbullar. 
Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och stek salsicciafrikadellerna ca 2 min. 
Tillsätt en hackad gul lök och stek ytterligare ca 1 min. tills löken har blivit glasig. 
Tillsätt en burk krossade tomater, 1 dl vatten, malen svartpeppar, 1 tsk torkad fänkål, ½ tsk salt och  2krm socker. Sjud ca 7 min, tills salsiccian är helt genomkokt. 

Blanda ihop nykokt Linguine och salsicciafrikadeller i tomatsås. Servera direkt!


Lupinerna vid jordgubbslandet gör mig glad fast att de är invasiva.



Stekt fläskkarré rostade rotfrukter och äpple
Sedan söndagens underbart goda middag i kvällsljus. Gör den bara!


Rostade rotfrukter...
Klyfta potatis och morötter, lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Ringla över lite olivolja och salta väl. Rosta i ugnen 225°C i ca 20-30 min. 

Fläskkarré med jättegod äppelsås...
Krydda fläskkarré med salt och lite nymald svartpeppar. 
Hetta upp smör och lite olivolja i en rymlig stekpanna. Stek köttet på hög värme ca 2 min per sida. 
Sänk till medelvärme. Pudra 1 tsk vetemjöl över pannan. Rör ner 1 dl vatten, en smulad kycklingbuljongstärning, 2 tsk torkad timjan, 1 msk honung, 1 tsk rosépeppar och 1 tsk äpplecidervinäger. 
Tärna ett rött äpple och strö över pannan... rör om och låt såsen småputtra i 2 min.
Ta upp karrébitarna ur pannan och rör ner ½ dl Philadelphiaost. Smaka av.
Lägg tillbaks köttet i pannan. Sjud ca 2 min, tills köttet är helt genomstekt. 

Servera fläskkarrén med rostade rotfrukter till timjan- och äppelsås.
 



Önskar att du kunde känna den magiska doften av kaprifol så här på kvällskvisten.



Kålpannkaka med bacon och rårörda lingon 
Förra fredagens lunch var enkel och jättegod.


Kål kan man göra massor med goa grejer av! 
 Nu tänker jag inte bara på kåldolmar, kålpudding och pizzasallad. Nejdå! 
 Kål kan också bli till spännande, välsmakande pannkakor. Det är gott med kål!



Kålpannkaka...
Vispa ihop 1 dl vetemjöl, 1 dl mjölk, tre ägg och ½ tsk salt till en pannkakssmet i en rymlig bunke. 
Finstrimla en 1/4 spetskål, blanda ner i smeten. 

Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek smeten ca 3 min per sida, tills den är gyllenbrun. 
Lägg över på en tallrik och spara stekpannan. Täck gärna pannkakan med lite aluminiumfolie. 


Bacontopping...
Stek tärnat bacon i en torr stekpanna ca 3 min, tills den är knaprig. 
Lägg över på ett fat med hushållspapper. Skiva en gul lök. 
Hetta upp lite smör i den använda stekpannan och stek lök ca 5 min. Blanda med bacon. 


Toppa pannkakan med bacontopping. 
Servera med en klick rårörda lingon. Mums!


Syrenen vid vår brevlåda i kvällsljus... det är sant, klockan är 21.30.

 

Till och med jag blir sugen när jag ser alla maträtter på en gång som jag gjorde förra helgen.

Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

torsdag 30 maj 2024

Kulturtanter på vift!

Så var det dags för en träff med mitt bokslukargäng.
Vi möttes upp vid Kafé Kuriosa som ligger mitt i stan. 


Det är fiket med inredning från förr och som erbjuder en stor variation av hembakade kakor, tårtor och bullar. 
Där kan man även stilla hungern, bland annat med hemlagade matpajer, bakad potatis eller en toast.



Jag var sugen på något matigt så mitt val blev en räkmacka på rågbröd... alltid gott!


Ljuvligt väder, +24°C, så vi satt i deras trädgård som ligger på en innergård.
Där var huset målat i knallgult som en maskrosäng och det lyste som SOLEN!



Vi hittade lite skugga under syrenerna...
Boken vi hade läst till denna gång var Stacken av Annika Norlin. 
Den ÄR briljant och får högsta betyg av mig.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Boken skildrar en grupp fascinerande udda människor utanför samhället.
"Den är rolig, drabbande, tankeväckande och gör det man vill att en roman ska." - DN. 


Vi satt där och fikade och babblade (inte enbart om boken)... efter en timme var det dags att gå vidare.


Nämligen till Norrköpings Konstmuseum. Det är verkligen ett jättefint konstmuseum. Se och klicka HÄR!
Utanför museet står Carl Milles Danserskor och fontänen Spiral åtbörd, ett signum för staden.


Och se där! Idas och Lottas kusin Ebba jobbar på konstmuseet. Det var kul att få träffa henne.


Just nu har de två väldigt fina utställningar. 
Först tittade vi på barnboksförfattaren och illustratören Lena Sjöbergs utställning BERÄTTA! BERÄTTA!



Med hem kom en av hennes barnböcker - Hårdkokta fakta om ägg.



Lena Sjöberg har gjort jättemånga fina barnböcker... så spännande, roliga, kloka och intressanta!



Jag tycker om hennes enkla och vackra bilder med text...



Den andra utställningen var med konstnären Tyra Kleen - Ständigt sökande.
Hon var aktiv under samma epok som Hilma af Klint.


Hilma och Tyra var båda andliga sökare och det sökandet syns i deras konst.
 Det drev dem också att leva ett liv som för sin tid var mycket annorlunda.
Konstnärskapet prioriterades framför det sedvanliga med familj och barn.
De var båda överklassbarn och födda runt senare delen av 1800-talet.







Vi fick en jättetrevlig eftermiddag och klockan blev nästan åtta på kvällen. 
- Hej då och glad sommar sa jag till mina boklubbsvänner och började gäääspa-aaahhhhhh...
Nästa gång vi ses blir i augusti... till dess har vi bestämt två böcker att läsa.

Må solen lysa på dig var du än är min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)