fredag 31 maj 2024

Förra helgens mat...

Kära vänner! Det är FREDAG och sista dagen i maj! 
Imorgon är det redan juni. Vad ska ni äta för gott till helgen?
Alla kan laga mat... det är jag alldeles säker på. 
Ja, jisses så mycket gott vi åt i helgen som var. Delar med mig av de enklaste recepten.


Salsicciafrikadeller i tomatsås med pasta och broccoli
Lördagens middag på balkongen under markisen med vy över Bråviken
Det här vill jag lova är god mat till både barn och vuxna.



Skär en broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka broccolin i ca 3 min. 


Koka Linguine i rikligt salat vatten med lite olivolja.
Linguine betyder liten tunga på italienska. Det är en smal bandpasta. 


Salsicciafrikadeller i tomatsås...
Salsicciafärsen har en perfekt balans av fänkål och vitlök. 
Forma salsicciafärsen till små köttbullar. 
Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och stek salsicciafrikadellerna ca 2 min. 
Tillsätt en hackad gul lök och stek ytterligare ca 1 min. tills löken har blivit glasig. 
Tillsätt en burk krossade tomater, 1 dl vatten, malen svartpeppar, 1 tsk torkad fänkål, ½ tsk salt och  2krm socker. Sjud ca 7 min, tills salsiccian är helt genomkokt. 

Blanda ihop nykokt Linguine och salsicciafrikadeller i tomatsås. Servera direkt!


Lupinerna vid jordgubbslandet gör mig glad fast att de är invasiva.



Stekt fläskkarré rostade rotfrukter och äpple
Sedan söndagens underbart goda middag i kvällsljus. Gör den bara!


Rostade rotfrukter...
Klyfta potatis och morötter, lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Ringla över lite olivolja och salta väl. Rosta i ugnen 225°C i ca 20-30 min. 

Fläskkarré med jättegod äppelsås...
Krydda fläskkarré med salt och lite nymald svartpeppar. 
Hetta upp smör och lite olivolja i en rymlig stekpanna. Stek köttet på hög värme ca 2 min per sida. 
Sänk till medelvärme. Pudra 1 tsk vetemjöl över pannan. Rör ner 1 dl vatten, en smulad kycklingbuljongstärning, 2 tsk torkad timjan, 1 msk honung, 1 tsk rosépeppar och 1 tsk äpplecidervinäger. 
Tärna ett rött äpple och strö över pannan... rör om och låt såsen småputtra i 2 min.
Ta upp karrébitarna ur pannan och rör ner ½ dl Philadelphiaost. Smaka av.
Lägg tillbaks köttet i pannan. Sjud ca 2 min, tills köttet är helt genomstekt. 

Servera fläskkarrén med rostade rotfrukter till timjan- och äppelsås.
 



Önskar att du kunde känna den magiska doften av kaprifol så här på kvällskvisten.



Kålpannkaka med bacon och rårörda lingon 
Förra fredagens lunch var enkel och jättegod.


Kål kan man göra massor med goa grejer av! 
 Nu tänker jag inte bara på kåldolmar, kålpudding och pizzasallad. Nejdå! 
 Kål kan också bli till spännande, välsmakande pannkakor. Det är gott med kål!



Kålpannkaka...
Vispa ihop 1 dl vetemjöl, 1 dl mjölk, tre ägg och ½ tsk salt till en pannkakssmet i en rymlig bunke. 
Finstrimla en 1/4 spetskål, blanda ner i smeten. 

Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek smeten ca 3 min per sida, tills den är gyllenbrun. 
Lägg över på en tallrik och spara stekpannan. Täck gärna pannkakan med lite aluminiumfolie. 


Bacontopping...
Stek tärnat bacon i en torr stekpanna ca 3 min, tills den är knaprig. 
Lägg över på ett fat med hushållspapper. Skiva en gul lök. 
Hetta upp lite smör i den använda stekpannan och stek lök ca 5 min. Blanda med bacon. 


Toppa pannkakan med bacontopping. 
Servera med en klick rårörda lingon. Mums!


Syrenen vid vår brevlåda i kvällsljus... det är sant, klockan är 21.30.

 

Till och med jag blir sugen när jag ser alla maträtter på en gång som jag gjorde förra helgen.

Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

10 kommentarer:

Annika sa...

SÅ sant, kan man läsa kan man laga mat. Det är bara att följa receptet.
Idag blir jag allra mest sugen på din kålpannkaka. GUD så gott!!!
Den bara måste jag laga. Blir hungrig nu.
Din kaprifol är en enda dröm, syrenerna också ... drömmigt allting.
Tack för alla recept du lägger ut, jag har sparat så många av dem!
Ha en riktigt fin och trevlig helg.
Kramar från mig!!

Channal sa...

Hej Annika! Tack! När maken åt kålpannkakan sa han: ”Det här var gott!”. Och det var det! Nu ska jag ut och lukta på kaprifolen. Trevlig helg och KRAM

Monica sa...

Så vackert det är allt och roligt med god mat du visar. Kålpannkaka låter spännande och hos dottern äter jag en del jag inte visste fanns, som sötlupin och som en forskare sett vilken nytta den gör och att äta också. Fick beställas i butik. De gått otroligt spännande matlagningskurs en helg med så mycket fantastiskt och folk är helt fascinerade. Otroligt duktig kock som arbetat på stjärnrestauranger men numera har eget och mycket nytänk. Skulle passa dig otroligt bra.
Lupiner tycker vi om också, har en del i olika färg på stuglandet och ingenting sprider de sig. Inte det minsta men kan sakna dem i dikesrenar. Men blomsterlupinen ska man inte äta.

Härlig sommar är det men nån skur ibland vore uppfriskande. Önskar dig en fin helg, kram.

Channal sa...

Hej Monica! Tack! Sötlupin har jag aldrig hört talas om eller ätit. Nu blev jag nyfiken! Måste kolla upp det. Kul med kurser som ger inspiration till att upptäcka lite nytt i köket. Nu blommar lupinerna för fullt överallt. Så vackert. Trevlig helg och KRAM

Mamma C sa...

Halloj!
Kålpannkakan lät väldigt smarrig.
Tack för recepten.
Kram Carin

Channal sa...

Hej Carin! Den var god! Varsågod! Trevlig helg och KRAM

Anna i Portugal sa...

Ja alla kan laga mat, håller med. Det är nog mest viljan som styr :) Jag älskar kål, provade göra kålpannkaka förra sommaren men tyckte inte det smakade nåt särskilt. Nu äter jag ju inte bacon som så klart lyfter en sån "mesig" rätt. Ska prova igen i vinter när jag har överflöd av vitkål igen. Nu kommer snart fokuset på rätter med tomater.
Lupiner är vackert, här odlas det gula lupiner och så äts "bönorna". Ljuvligt med kaprifol och syrendoft! Ha en fin lördag, här blir det besök på en flygshow för första gången i mitt liv.

Channal sa...

Hej Anna! Eller hur! Det är absolut viljan och lusten som styr. Så spännande med ätbar lupin. Dessa jag har är nog inte det. Kul och få se vackra konster i luften. Ha en jättefin lördag. Trevlig helg och KRAM

Stefan sa...

Väldigt fint sommarställe ni har. Det måste kännas underbart att vakna så nära havet...säger jag som trivs i närheten av vatten.

Hag vet inte om jag törs skriva det, men just nu längtar jag efter lite svalare väder och regn. Jag lär få mina önskningar uppfyllda kommande helg om jag förstår saken rätt, men det behövs lite regn för naturens skull och lite svalka för min egen.

Channal sa...

Hej Stefan! Tack! Ja, där trivs vi. Vårt paradis. Idag var det svalt och skönt, 18-20 grader är perfekt. Imorgon lite svaret. Gärna regn på natten men inte till helgen tack!! Då blir det lärarexamen för min dotter i vår trädgård!

KRAM