Kära vänner! Är du på jakt efter lite mer exotisk mat?
Här dela jag med mig av två goda maträtter med smaker från Mexiko via Linas.
Mexikansk mat bär ofta smak av chili, lime och koriander.
Bönor och majs är också vanliga ingredienser i det mexikanska köket.
Limemarinerad lax och räkor med salsa aguachile till svart ris.
Limemarinerad lax och räkor...
Finriv skalet av en lime. Skär två laxfiléer i tärningar. Häll av en burk räkor i lake.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek laxen på hög värme ca 1 min,
tills den fått lite färg men inte blivit genomstekt.
Lägg över i en skål och tillsätt lite salt, limeskal och räkorna.
Grönsaker...
Dela gurka på längden och skrapa ut innanmätet med en sked. Spara innanmätet till salsan.
Skära resten av gurkan och rädisorna i skivor. Skär rödlök i tunna skivor. Grovriv en liten morot.
Salsa aguachile...
Skiva hela jalapenon tunt och spara hälften till servering. Lägg resten av jalapenon i en mixerbunke.
Tillsätt innanmätet från gurkan, pressad saft från den använda limen, 1 msk hackad ingefära,
en pressad vitlöksklyfta, 2 krm chiliflakes, 1/2 dl vatten, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk socker och 10 g koriander.
Mixa till en tunn sås med stavmixer. Smaka av med salt och socker.
Fördela salsa aguachile på ett fat och lägg på grönsaker, svart ris, laxen och räkorna.
Toppa med chilimajonnäs, koriander och jalapeno. Servera tillsammans med nachochips.
Black bean enchiladas med guacamole och pico de gallo.
En god vegetarisk maträtt som passar när man ska bjuda många... lite Taco-feeling.
De här tre tillbehören kommer jag göra till grillat i sommar. Så GODA och fräscha!
Pico de gallo...
Tärna en tomat smått. Finhacka 1/2 rödlök och 10 g koriander.
Blanda tomat, lök och koriander i en skål.
Smaksätt med pressad limesaft, lite salt och 1 krm chiliflakes.
Guacamole...
En perfekt mogen avokado mosas med 1 dl matyoghurt, en pressad vitlöksklyfta, lite peppar och salt.
Limepicklad rödlök...
Skiva en liten rödlök tunt med mandolin och lägg i en skål.
Blanda med pressad limesaft och 1 tsk socker. Låt stå tills servering.
Enchiladas...
Blanda 2 msk tomatpuré, 2 dl vatten, 2 tsk majsstärkelse, en smulad grönsaksbuljongstärning
och 1 msk three spices (oregano, paprikapulver och spiskummin) i en kastrull. Låt koka upp.
Tärna en röd paprika. Finhacka en gul lök och en vitlöksklyfta.
Häll av en liten burk majs. Häll av och skölj en liten förpackning svarta bönor.
Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek paprika och lök på hög värme ca 3 min.
Tillsätt majs, svarta bönor och 1 dl av den uppkokta såsen och låt koka ca 3 min.
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Fyll varje tortillabröd med bönfyllning och rulla ihop.
Lägg med skarven nedåt i en smord ugnsform. Häll resten av den uppkokta såsen över.
Fördela 50 g riven mozzarella ovanpå. Tillaga mitt i ugnen 225° i ca 8 min, tills osten smält.
Här blåser det hårda vindar och temperaturen står på 18°C.
Önskar dig min kära läsare en fin lördagskväll!
Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)
Halloj!
SvaraRaderaJag säger bra MUMS så himla goda rätter du delar med dig.
Det enda som jag tänker plocka bort är koriandern. Det är något som jag inte lärt mig att tycka om.
Kram Carin
Hej Carin! Tack! Jag har sagt det förr till dig. Börja med lite torkad koriander innan den färska. 🤤jättegott! KRAM
RaderaMycket gott som vanligt! Saknar min koriander, nu får vi vänta till hösten innan vi kan frossa i det igen. Har lite i frysen så klart. Önskar dig en superskön helg! Kram!
SvaraRaderaHej Anna! Härligt att odla sin egen koriander. Jag är glad för min dill, persilja och gräslök. Känns lyxigt att kunna gå ut och klippa sin egen örtkrydda. KRAM
RaderaSå otroligt mycket gott du gör och vackert! Gillar också att ha kryddor utanför dörren, balkongen, och sallad i två varianter som i år blivit ovanligt fin.
SvaraRaderaIdag plus 22 i norr redan på fm och sol nu. Vi haft rätt bra sommarväder och hagel, skyfall och åska gått förbi, vädret varit väldigt lokalt och när vi läser om hageldrivor undrar vi, är det här vi bor🙂varierar bara någon kilometer bort.
Och känns skönt med sommar nu men tiden rasar iväg tycker jag. Är åldern säger de som vet🙂
Hej Monica! Idag har vi riktigt skönt väder! Lunchen tog vi ute. Det bästa med att odla eget. Såg att både gurka och tomat är på G. Kul! Tiden går snabbare ju äldre man blir. Denna sommar ska jag växla ner! KRAM
RaderaGodmorgon!
SvaraRaderaUnderbara recept! Och din million dollar view! Love it!
Kram! Nu har vi sommarlov.
Anneli
God morgon Anneli! Underbart! Nu har vi sommarlov! KRAM
Radera