Pankostekta calamares med dill- och tomatsalsa och vitlöksyoghurt.
Fantastiskt gott att göra calamares själv!
De bästa vi har ätit... möra, saftiga och krispigt pankostekta.
- Sätt ugnen på 250 grader. Lägg 1 kg potatis i en ugnsform. Blanda med olja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 25-30 min.
Calamares är det spanska ordet för bläckfisk. Tina bläckfiskringarna i kylskåpet över natten.
- Vispa upp 1 ägg på en tallrik. Lägg vetemjöl på en tallrik och panko på en annan tallrik. Krydda ca 400 g bläckfiskringar med lite salt. Vänd ringarna först i vetemjöl, därefter ägg och sist i panko.
- Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Stek panerade bläckfiskringar frasiga 1-2 min. Låt rinna av på hushållspapper.
- Halvera 1 ask körsbärstomater och finhacka 1 rödlök. Grovhacka 1 kruka dill. Lägg allt i en skål och blanda med 1 krm chili flakes, 1 krm salt och 1 1/2 tsk rödvinsvinäger.
- Vitlöksyoghurt: lägg 2 1/2 dl rysk yoghurt i en skål. Pressa ner 2 vitlöksklyftor (små). Krydda med 2 krm salt och blanda ordentligt.
- Klyfta 1 citron. Servera till nystekta calamares, rostad potatis, tomatsalsa och vitlöksyoghurt.
Kalkonfärslasagne med aubergine, rosmarin och mozzarella.
En härligt krämig och smakrik lasagne alla jublade över!
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skär en aubergine i skivor (ca ½ cm tjocka). Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1/2 tsk salt och lite nymald svartpeppar. Ringla över lite olja och tillaga i övre delen av ugnen 15-17 min.
- Finhacka en gul lök och tre vitlöksklyftor.
- Fräs ca 500 g kalkonfärs, lök och vitlök i lite olja i en stekgryta. Tillsätt 1 1/2 msk tomatpuré, en burk krossade tomater, 1 msk torkad rosmarin, 1 msk torkad oregano, 2 krm chili flakes och 1 1/2 tsk salt. Låt sjuda 4-5 min.
- Rör ner 2 dl mjölk och 2 dl rysk yoghurt i kalkonfärssåsen. Dra från värmen.
- Skär en förp mozzarella i skivor.
- Varva en förp färska lasagneplattor, aubergine och kalkonfärssås i en smord ugnsform.
- Avsluta med kalkonfärssås och mozzarella.
- Gratinera mitt i ugnen 15-17 min.
- Jag serverade kalkonfärslasagne med egna solmogna tomater.
10 kommentarer:
Hallå där lilla mormor!
Jag äter inte bläckfisk men dina bilder är underbara och det SER gott ut...;)
Å så..
Stoort stoort grattis till lilla underverket!
Jag har varit inne hos dig å läst men jag hann aldrig skriva Grattis...
Förstår att du är i en rosa lyckorusbubbla..;)
Stor kram o ha en underbar helg!
Katarina
Tack Katarina! Han är så söt och fin. Lyckan är fullkomlig!
Mannen äter inte heller bläckfisk men när han smakade på dessa sa han MUMS =)
KRAM!!
Min gubbe äter inte bläckfisk längre. Han blev sjuk för flera år sedan på Canaria när han åt. Så det kommer inte ner i hans mage mera. Andra rätten skulle gå hem mycket bättre här.
Jag tar en pads med lite olivolja och tar bort mascaran. Ja, honungen är ekologisk.
Kram Mamma C
Fy, magförgiftning är inget att leka med. Kan förstå att han inte är sugen på det. Samma sak hände mig med isterband. Aldrig mer!
Bra att det är ekologiskt! Men olivolja låter flottigt i ögonen. Påminner om de där oljiga padsen på burk som fanns på 70-talet.
KRAM!!
Jag gillar både kalkonfärs och kalamari - så det låter jättegott! Kram.
Det var det också. Det smakade riktigt gott :-)
KRAM!
Måste erkänna att jag aldrig ätit bläckfisk, trots min passion för havets läckerheter. Men nu blev jag allt lite nyfiken på att göra själv, ser ju fantastiskt gott ut. Ha en härlig helg fina Anna. Kramisar Tina
Bläckfisk är gott om den är tillredd på rätt sett! Sen måste hängas, slås, möras. Annars kan den vara mer som smaklös gummi och det är inget kul.
KRAM!!
Bläckfisk är det bästa jag vet. Men har aldrig gjort det själv så här. Ska verkligen spara ditt recept och göra det. Då kanske jag till och med kan få hjärtat att äta det.
Blir hungrig när jag läser din text och ser dina fina foton.
Trevlig helg!
Kram
Maria
Min älskling gillade det så det kommer även din göra ;-)
KRAM!!
Skicka en kommentar