tisdag 9 oktober 2018

Tre berättelser om kärlek...

Elena Ferrante är född i Neapel och debuterade 1992 med kortromanen Plågsam kärlek
Tio år senare kom Dagar av ensamhet och ytterligare fyra år senare Skuggan av en dotter

Jag gillar Elena Ferrantes korthuggna, intelligenta och lite råa sätt att skriva.
Jag blir fast och uppfylld av dessa kvinnors liv och tankar in i minsta detalj.
Missa inte dessa tre kortromaner i en löst sammanhållen trilogi. Berättelser om obesvarad kärlek.


"Delias mamma Amalia drunknar på hennes födelsedag För att ordna med begravnignen tvingas Delia resa tillbaka till sin barndoms kvarter i Neapel. Vad var det som hände Amalia egentligen? Vem var tillsammans med henne samma natt som hon dog? Delias efterforskningar gör att hon börjar tvivla på att hon någonsin känt sin mor. Hade modern ett annat, hemligt liv? I takt med att Delia gräver djupare i sina efterforskningar börjar Delia minnas konstiga händelser ur sin barndom som kan ha med olyckan att göra. Genom ett antal mystiska telefonsamtal från en äldre herre sporras hon att gräva vidare och rekonstruera moderns sista dagar i livet. I sin jakt på sanningen försöker Delia samtidigt försonas med sitt förflutna och lösa upp alla känslomässiga knutar och lögner som hennes barndom präglats av.""En eftermiddag i april, alldeles efter lunch, meddelade min man att han tänkte lämna mig". 
Med de orden inleds Dagar av ensamhet...

"Den som berättar är Olga, 38 år gammal och tvåbarnsmor. Chockad och övergiven står hon kvar i ruinerna av den familj hon och maken Mario byggt upp tillsammans. Olga har i tjugoårsåldern givit upp en spirande författarkarriär för att vara hemma med barnen och detta är alltså tacken för allt hon gjort! Olga hamnar i en djup personlig kris men klarar inte av att släppa taget om Mario utan blir alltmer handlingsförlamad och fixerad vid honom och hans nya kvinna. När Mario dyker upp på sina sporadiska besök i hemmet bemöter hon honom föraktfullt och hänsysnlöst och kastar glåpord efter honom. Förfallet tilltar när Olga varken kan betala el- eller telefonräkningarna och hon isolerar sig och barnen alltmer i lägenheten. Så småningom skymtar en väg ut ur mörkret när Olga inleder en relation till en granne i huset och plötsligt är det som hon som har övertaget.""Leda har för en tid sedan gått igenom en skilsmässa och lever för sitt arbete som engelsklärare, när hon inte ägnar hon sig åt sina två döttrar. När dessa är stora nog att flytta hemifrån väljer de att förena sig med sin far som är bosatt i Kanada. Leda fasar för att bo själv och tror att hon ska lida av ensamhetens gissel. Tvärtemot vad hon föreställer sig, blir ensamtillvaron en befrielse och hon känner sig helt enkelt lättad över att slippa ansvaret. Leda beslutar sig för att åka på semester vid havet, till en liten badort i södra Italien för att riktigt rå om sig själv. Men efter några dagars avkoppling i lugn och ro börjar saker hända som hotar hennes jämvikt. En skrikig och påflugen familj gör entré på stranden och de gör hotfulla utfall mot de övriga badgästerna. När ett av barnen i famljen tappar sin docka på stranden utlöses en räcka händelser som överskuggar hela semestervistelsen. Leda börjar rannsaka sig själv och de val hon gjort som maka och mor, kanske inte alltid vad man förväntar sig av en mamma."Det är med romansviten i fyra delar om barndomsvännerna Elena och Lila i Neapels fattigkvarter som Elena Ferrante kommit att bli Italiens mest kända okända författarinna, eftersom Elena Ferrante är en pseudonym. Läs om böckerna HÄR!
Romansviten om Elena kommer snart som TV-serien på HBO. LÄNGTAR!

Kvällens soundtrack...Kram till alla... Anna
(bilder lånade från nätet)

5 kommentarer:

Mamma C sa...

Dom där lät bra så tack för tipset.
Kram Carin

Ninnie sa...

Jag har läst den första boken i hennes serie, "Min fantastiska väninna". Men jag gillade inte alls den, till skillnad från "alla" andra...Fick se en av de böcker du visar här, Skuggan av en dotter, och tänkte att den kanske faller mig bättre i smaken...Köpte den dock inte, men kanske ska ta och göra det?!?

Channal sa...

Varsågod! KRAM

Channal sa...

Låna dem på biblioteket och ge böckerna en chans! Jag gillar stilen som de är skrivna på.

KRAM

vaiybora sa...

Thank for providing good information for site,Thanks for your sharing.

ดูหนัง