Nu kör jag ännu ett gemensamt blogginlägg tillsammans med mina bloggande vänner!
Annika i Reston (USA), Anna i Portugal, Monica i Blekinge och Sara i Barcelona.
Vi fem bloggare har för andra gången samlats kring ett nytt, roligt tema… Köket!
Vi svarar på en lista med tio frågor, två från varje deltagare.
Mina frågor blev nr. 7 och 8, såklart med en dos humor!
Avslutningsvis bjuder vi alla på varsitt recept. Vårt ess i rockärmen.
Och du! Häng gärna på temat du med! Länka, kommentera eller skriv ett eget inlägg.
Välkommen in i Annas kök!
1. Vilket är ditt bästa och/eller värsta köksminne?
Mitt bästa köksminne är de där stunderna när alla mina barn och barnbarn är samlade kring matbordet. Ja, det är bland det bästa jag vet. När maten smakar och faten blir renrakade! Stämningen är varm, glad och full av skratt… då känns livet extra rikt. Jag har många sådana minnen, och varje gång påminns jag om hur mycket köket faktiskt betyder.
Det är verkligen hemmets hjärta♥
Värsta minnet? När jag en gång för minst 20 år sedan glömde en kastrull med potatis på spisen, gick ut för att prata i telefon och kom in till ett stinkande kök med brandlarmet tjutande… vidbränd potatis är en mardröm. Jag älskar verkligen min induktionshäll. Det är så tryggt att den stänger av sig automatiskt om man råkar glömma något. En riktig livräddare i vardagen på ålderns höst!
2. Har du haft någon köks- eller matinspiratör?
Absolut! Min mamma, mina bröder och svägerskor. När man kommer hem till mina bröder bjuds det alltid på det där lilla extra! Fantastisk mat, vackert upplägg och tjusig dukning. Det är både gott och festligt! Mamma lagade mat med känsla snarare än efter recept. Hon lärde mig att det inte behöver bli perfekt. Det viktiga är att laga med kärlek och inte stressa. Och att alltid smaka av! Det stod salt och peppar på köksbordet när jag växte upp. Det gör det hos mig än idag... och jag saknar det på många andra köksbord.
3. 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskåp/frys? Och varför?
- Ägg - så mångsidigt, går att göra allt från frukost till bakning.
- Smör - för stekning, bakning, sås… alltid nödvändigt.
- Vitlök - ger smak till nästan allt.
- Citron - för fräschör, både i mat och dryck.
- Ost - perfekt på mackan och till pastarätter och gratänger.
- Frysta bär - till smoothies, frukost eller dessert.
- Frysta champinjoner/räkor - enkelt att plocka fram och laga till något snabbt. Pizza, pasta eller varma mackor.
- Färsk ingefära - till te, marinader eller asiatiska rätter.
- Grönsaker som broccoli och spenat, nyttigt och snabbt.
- Mjölk - måste ha en skvätt i kaffet. Funkar som såsbas också.
4. Hur ser ditt drömkök ut?
Ett stort, öppet lantligt kök med en köksö, naturligt ljus från stora fönster. Gärna en stor vedugn, dubbla ugnar, stor kyl och frys och gott om ytor och förvaring. Jag skulle ha ett hörn med plats för gäster att hänga medan jag lagar mat.
5. Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?
Bäst: Att det finns ett stort fönster med utsikt över Bråviken. Det är ljust och härligt att laga mat där. Och en tapetdröm i blom..."Vårklockor" av Josef Frank för Svenskt Tenn.
Sämst: Att bänkskivan är för liten. Det blir alltid trångt när jag försöker baka eller laga större middagar.
6. Berätta om ditt allra första kök i ditt första boende. Hur såg det ut?
Det var ett litet fint kök med utsikt över takåsarna i Norrköping. Jag fylttade in dit 1983 tillsammans med min pojkvän. En hyresrätt mitt i stan. Ett hus byggt 1925. Ärvda köksmöbler från Björkskär i Gryts skärgård... ett pelarbord och en kökssoffa som jag målade i vitt. Kökssoffesitsen klädde jag med ett kraftigt rosa bomullstyg. Mamma vävde en jättefin trasmatta... vit- och rosarandig. Jag köpte en rosa kaffebryggare som jag har kvar. Använder den inte. Kan inte kasta den! Ja, den fungerar. Det var i det vit-rosa köket jag lärde mig laga mat tillsammans med mina barns pappa! Vi slängde ihop mat för två med väldigt små medel. Jag kände mig vuxen varje gång jag lagade något från grunden.
7. Om ditt kylskåp kunde prata vad skulle det klaga på mest?
”Sluta öppna mig bara för att stirra och tänka!” Ja, jag är en sån som blänger in i kylskåpet... vad ska vi äta idag?!! I hopp om att det magiskt ska erbjudas en färdig måltid. Det händer sällan!
8. Vilket köksredskap representerar bäst din personlighet och varför?
Haha, en gjutjärnspanna låter som en riktigt bra karaktär! Tålig, erfaren med integritet och bjuder gärna på något gott! Jag gillar den jämförelsen. Att identifiera sig med en gjutjärnspanna säger att jag uppskattar kvalitet och hållbarhet. Ja, en självklar ikon i köket och kanske i livet också... LER! Gjutjärnspannan fixar att steka allt från en saftig entrecôte till en utsökt Tarte Tatin i ugn. Eller som på bilden nedan... Paradisräkor. Power Woman! Gjutjärnspannan Anna!
9. När, var och hur handlar du mat?
Jag storhandlar oftast en gång i månaden via nätet. Så smidigt och bekvämt. Coopar jag är det helst på vardagar när det är lugnare. Jag använder en matlista i mobilen, men då slinker det alltid med några spontanköp också. Jag gillar att handla på RekoRing - bondemarknaden för att köpa honung, ägg, kött, potatis eller säsongsgrönsaker. Det känns bra att handla närodlat och närproducerat. Jag har helt slutat köpa matbröd i vanliga mataffärer som Coop, Tempo, Hemköp eller ICA. Varför? För att jag vill veta vad jag stoppar i mig på riktigt. Jag handlar vårt matbröd på finbageriet. Det känns både lyxigt och tryggt. Inga E-nummer, inga mystiska tillsatser, inga konstiga konserveringsmedel. Bara rena, naturliga ingredienser som mjöl, vatten, jäst och salt precis som bröd ska vara.
10. Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigt och varför.
- Matberedare - jag gör allt från hummus till pajdeg i den.
- Elvisp - oumbärlig till bakning.
- Kaffemaskin/kaffepress/mjölkskummare - underskattade genier! Alltid perfekt kaffe, ingen ansträngning.
Uppdukat till sommarlovets första frukost tillsammans med maken, Frank och Alma.
Frukosten är klar! Varsågoda och kom!
Vill säga en fransk omelett! Eller min godaste silltårta till imorgon. Ah, den bjuder jag på som en bonus eftersom det är midsommarafton imorgon, SE HÄR!
Men när inspirationen tryter, tiden är knapp eller gästerna plötsligt står i hallen! Då plockar jag alltid fram mitt säkra kort... Mammas paradrätt från 80-talet Paradisräkor. Det här receptet har räddat otaliga middagar och fått både vuxna och skeptiska barn att be om en andra portion. Det är enkelt och det går att variera efter vad som finns hemma, och känns ändå lite lyxigt. Perfekt tager-vad-jag-haver-mat som ändå ser ut som att man ansträngt sig.
Paradisräkor
Ingredienser
- Champinjoner
- Purjolök
- Röd paprika
- Bacon
- Salt & peppar
- 2 dl smaksatt crème fraîche (tomat & basilika)
- Nyskalade räkor
- Nykokt ris (att servera till)
Så gör du
- Fräs grönsaker och bacon
Stek champinjoner, purjolök, röd paprika och bacon tillsammans tills grönsakerna mjuknar och baconet är gyllene. Salta och peppra efter smak. - Tillsätt crème fraîche
Häll i 2 dl smaksatt crème fraîche (tomat & basilika), låt puttra på medelvärme i cirka 5 minuter så smakerna blandas. - Vänd ner räkorna
Rör försiktigt ner nyskalade räkor i såsen och låt dem bli varma under cirka 3 minuter. Viktigt att inte koka, då kan räkorna bli sega. - Servering
Servera varm med nykokt ris. Passar utmärkt ihop med ett lätt rödvin.
Tips
- Använd gärna smaksatt crème fraîche med sting - chili & paprika ger fin smak.
- För extra fräschör: tillsätt en näve färsk hackad persilja precis innan servering.
- Byt gärna ut riset mot pasta eller ett ljust bröd för att suga upp den härliga såsen.
6 kommentarer:
SÅÅÅ sååå kul att läsa dina svar!! Och att se dina bilder från ditt fina kök. Vet vad du menar om att inte ha så mkt arbetsytor. Samma hos mig. Älskar din utsikt. Vi tycker så lika då det kommer till drömkök. Just det, en plats för trevlig samvaro där som inte är köksbordet.
OCH du är Fru gjutjärn, mkt BRA liknelse där! Kan inte bli bättre. Eller hur, en bra sådan gryta är guld. Men min står i källaren och tas upp vid behov. Utrymmet du vet ...
ÅÅÅ älskar att du har kvar din gamla 80-talsklassiker. Bara WOOOOOW!! ÄKTA 80-tal!!! OCh den funkar om så behövs. Bättre kvalitet på den tiden.
TACK för recept. Anna, du har gett mig mkt INSPO här på din blogg vad gäller recept. Din beasås, den har jag gjort i åratal. Love it!! Och så mkt annat gott du tipsat om som jag lagat.
KRAMAR och tack för supermysig läsning. Kram från Fru Osthyvel!!!
Men åh Fru Osthyvel!! TACK! Blir så GLAD av din kommentar! Den värmer ända in i kökssjälen! Visst är det något speciellt med att kika in i andras kök och känna igen sig. Små arbetsytor och stora drömmar! Och ja, drömköket handlar ju inte bara om luckor och bänkskivor, utan om känslan och gemenskapen. Ett hörn för samvaro som inte är köksbordet, exakt så! Vi tänker lika där.
Haha, Fru Gjutjärn, japp, den titeln bär jag med stolthet! De där tunga trotjänarna gör ju jobbet och blir bara bättre med åren.
Och att du också älskar 80-talsklassikern, YES!! Den står där och väntar på att bli använd igen! Hållbarheten var något annat förr!
Och alltså, att höra att du lagat min beasås i åratal!? Jag smälter!! Det är så otroligt roligt att få höra att recepten faktiskt lever och används i andras kök.
Kramar i massor tillbaka till dig, kära Fru Osthyvel!
Halloj fru gjutjärn, vilken bra liknelse.
Kan sakna när vi bodde i huset i Loddby då vi ofta hade hela flocken på middag. Härligt när alla sitter runt bordet och pratar.
Woow vilken kaffebryggare du hade och så kul att du sparat den med.
Tack så mycket för receptet.
Kram Carin
Hej Anna!
Jag förstår mycket väl att du inte kan göra dig av med den kaffebryggaren. Den är ju som ett litet dekorativt konstverk i sig, piggar upp . Mattan på ditt golv är så härlig, jag gillar den skarpt.
Många härliga svar på lika härliga frågor. Få se om jag får till något jag också men på lite annorlunda sätt...lägger detta bakom örat.
Och visst är det familjen runt matbordet som är det allra viktigaste i köket.
Tack för receptet, måste nog börja skriva ner allt jag hittar här hos dig och andra.
Ha en finfin kväll!
Utifall att vi inte ses imorgon önskar jag en Glad Midsommarhelg!
KRAM
Karin
Hej Carin! Ja, visst är det något speciellt med de där stunderna när hela gänget samlas runt bordet… skratt, prat och doften av god mat.
Och ja, kaffebryggaren! Lite galen men så charmig. KRAM
Hej Karin! Vad glad jag blir att du ser charmen i den där gamla bryggaren! Och vad roligt att du gillar mattan också. Den gör mig glad varje dag.
Ja, visst är det något speciellt med samtal runt matbordet. Det är där de bästa stunderna händer. Och du, jag ser fram emot att se vad du hittar på med temat köket. Vore kul och spännande att få läsa.
Önskar dig också en riktigt härlig Midsommarhelg, ifall vi inte hörs innan dess! KRAM
Skicka en kommentar