måndag 10 november 2025

Tema Kina med Linas Matkasse...

Kära vänner! Under höstlovet bjöds det på mat från Kina i Annas kök, och det väckte så många minnen! 


Kinesiska muren... fotograferad av min dotter Lotta 2011.

På 70-talet var kinamat riktigt populärt... exotiskt och spännande. 
Norrköping hade faktiskt en av de första kinarestaurangerna i Sverige. 
Som ung brukade jag äta där, på Restaurang China. 
På 90-talet när barnen var små åt vi där en gång om året.
Minns så väl hur Ida älskade minimajs, bambuskott och vattenkastanj, 
medan jag själv alltid beställde Biff Chop Suey.
Till efterrätt friterad banan eller ananas med vaniljglass och sirap, så gott! 

Restaurangen låg på Hospitalsgatan under många år, ja i decennier. 
Vid millennieskiftet flyttade restaurangen till en ny lokal på Kristinagatan, 
och även om jag inte har varit där på över 20 år så finns den kvar än idag. 
Kinamat som serveras på svenska restauranger är oftast från Hongkong, inte från hela Kina. 

När jag lagade dessa tre rätter fick jag riktiga flashbacks från 70-, 80- och 90-talet. 
Alla tre var jättegoda! Och kul att lära sig göra såserna från grunden.
Så välkomna in till Restaurang Två Hjärtan... mat för två!
 
Kung pao chicken med jordnötter och jasminris
Kung Pao Chicken är en klassisk kinesisk rätt från Sichuan-köket, 
känd för sin smakrika och kryddiga profil.


Wokås... 
Lägg ½ tsk majsstärkelse i en skål. 
Vispa ner 2 msk japansk soja, 1½ msk rödvinsvinäger, 1 msk socker, 
½ dl vatten och 1 tsk kinesisk soja. Ställ åt sidan. 

Grönsaker... 
Skär en röd paprika i ca 2x2 cm stora bitar. 
Skär ett knippe salladslök i ca 2 cm långa stavar. Skala och finhacka en bit ingefära. 
Strimla en röd chili. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller wok. 
Fräs röd chili, ingefära, pressad vitlök ( 2 klyftor) och 1-3 krm chili flakes under omrörning ca halv min. 
Tillsätt 2 msk hackade jordnötter, salladslök och paprika, fräs ytterligare ca 1 min. 
Lägg upp på ett fat. Spara stekpannan. 

Kung pao chicken... 
Skär 300 g kycklingfilé i mindre bitar (ca 2x2 cm) och lägg i en skål. 
Blanda ner 1 tsk kinesisk soja, 1½ tsk rödvinsvinäger,   msk majsstärkelse, 
2 krm salt, 1 krm nymald svartpeppar och 1 msk olja. Låt marinera i minst 15 min. 

Hetta upp lite olja i den sparade stekpannan. 
Fräs kycklingbitarna ca 6 min, tills de är helt genomstekta. 
Tillsätt de stekta grönsakerna och woksåsen, fräs ihop allt på hög värme ca 1 min. 


Servera Kung Pao Chicken med jasminris 
 Denna smakrika rätt fick högsta betyg av både maken och mig! 
Det var mycket att hålla koll på... hacka grönsaker, röra ihop såsen och få till rätt hetta. 
Men så roligt att laga mat från grunden. 



Kinesisk rödbräserat fläsk med ingefära, five spice och inlagd gurka
Kinesisk maträtt från Hunan provinsen. 




Rödbräserat fläsk...  
Öppna förpackningen med pulled pork. 
Plocka upp köttet men spara buljongen. 
Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm. 

Hetta upp lite olja i en stekgryta. 
Fräs en klyftad gul lök, en bit finhackad ingefära och två rivna vitlöksklyftor ca 1 min. 
Tillsätt 1 msk socker och fräs ytterligare 1-2 min, tills sockret börjar bli karamelliserat. 
Tillsätt 1 ½ dl vatten, den sparade buljongen från köttet, 2 tsk five spice, 
2 msk japansk soja och 1 tsk kinesisk soja. Låt sjuda ca 5 min. 

Lägg ner de tärnade köttbitarna och låt allt sjuda ytterligare ca 5 min. 
Blanda ihop 2 tsk majsstärkelse med lika delar kallt vatten. 
Rör ner lite av blandningen i taget, tills grytan börjar tjockna. Koka ihop ca 1 min. 

Kinesisk inlagd gurka... 
Rosta sesamfrön till "gurkan" i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. 
Lägg över i en liten skål. 

Skala och finriv en vitlöksklyfta. Lägg i en skål och blanda med 2 tsk sesamolja, 
2 tsk äppelcidervinäger och 1 msk japansk soja. 
Hyvla en halv gurkan med mandolin och blanda ner i skålen. 
Toppa med rostade sesamfrön. 

'

Skär salladslök i tunna skivor och strö över grytan. 
Servera rödbräserat fläsk med inlagd gurka och fluffigt jasminris.



Tángcù yú... Fisk i sötsur sås med blancherad pak choy
Inspirerad av kinesiska Tángcù yú som betyder "sötsur fisk". 
Traditionellt tillagas den med hel fisk som friteras och täcks med sötsur sås.


Sötsur sås...
Häll ¾ dl vatten i en liten bunke och blanda ner 1 msk socker, 1 ½ msk äppelcidervinäger, 
1 msk japansk soja och 1 tsk sesamolja. Vispa ner ½ msk majsstärkelse. 
Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs en bit finhackad ingefära, två rivna vitlöksklyftor, 
en hackad röd chili och hälften av en knippe skivad salladslöken ca 1 min. 
Tillsätt sojablandningen. Sjud ca 2 min. Ställ åt sidan. 

Krispig fisk... 
Skär 300g sejrygg i bitar (ca 2 cm), lägg i en skål och blanda med salt.  
Blanda fisken med 2 msk majsstärkelse. Hetta upp rikligt med olja i en wok eller stekpanna. 
Stek fisken krispig, ca 4 min. Häll bort överflödig olja. 

Tillsätt sötsur sås till fisken och blanda försiktigt så den inte går sönder. 
Strö över resterande salladslök och 1 msk sesamfrön. 

Blancherad pak choy... 
 Halvera en pak choy. Koka pak choy ca 1 min i det lättsaltade vattnet. 
Blanda ihop 1 msk japansk soja, 2 tsk sesamolja och ½ msk äppelcidervinäger till en dressing. Lägg pak choy på ett fat och ringla över dressingen. 



Servera fisk i sötsur sås med blancherad pak choy och jasminris. Smaklig måltid!




På Allahelgona fick vi en spännande flaska av Lasse och Lisa... min bror och svägerska. Sparkling Tea! 
Vi tog den till fisken, och det visade sig faktiskt passa riktigt bra. 
Smaken påminde lite om bubbligt iste, eller kanske som Pommac... friskt och lätt pärlande. Gott! 


 Jag kan verkligen tänka mig ett glas med iskall Sparkling Tea en varm sommardag. 
Men även nu, till den lite heta kinesiska fisken i sötsur sås, fungerade det överraskande bra. 
En rolig och annorlunda dryck! TACK för den flaskan! Kul!


Men vet du vad? Imorgon blir det Kinarestaurang och träff med två gamla gymnasievänner.
Ser så fram emot det! Ska bli så roligt att minnas gamla tider och bara ha en härlig kväll tillsammans.

Önskar dig min kära läsare en bra start på veckan!

Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

2 kommentarer:

Hallon o Blåbär sa...

Halloj!
Ja den restaurangen ha man varit på både som ung och gammal.
Tycker alla recepten låter och ser jättesmarriga ut.
Ha en fortsatt fin måndagskväll.
Kram Carin

Channal sa...

Halloj Carin! Tack snälla!
Haha… som Norrköpingsbo har vi nog alla varit där! Ett klassiskt ställe med mycket nostalgi! KRAM